E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPetkim'in sahibi SOCAR'da yeni dönem---

Petkim'in sahibi SOCAR'da yeni dönem

Petkim'in sahibi SOCAR'da yeni dönem
16 Şubat 2022 - 08:03 borsagundem.com

Kardeş Azerbaycan’ın en değerli, en önemli ve Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) tepe yönetiminde önemli bir değişiklik yaşandı.

Azerbaycan’ın en önemli ve Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) yaklaşık 17 yıldır Başkanı olan 57 yaşındaki Rövnag Abdullayev görevden alındı, yerine 39 yaşındaki Ekonomi Bakan Yardımcısı atandı. Her kurumda, şirkette olduğu gibi burada bir değişim oldu. Ama SOCAR Azerbaycan’ın gözbebeği ve en önemli şirketi olunca bu değişimin de tahlil edilmesi, merakların giderilmesi gerekiyor.

2005’te SOCAR Başkanlığı görevine getirilen Rövnak Abdullayev’in ismi geçen sürede kurumla özdeşleşmişti. Ancak son 2-3 yılda ise ismi önemli ölçüde yıprandı. SOCAR’da bir yıldır devam eden denetim ve yeniden yapılandırma sebebiyle de 57 yaşındaki Rövnak Abdullayev’in başkanlık görevinden alınarak Ekonomi Bakan Yardımcısı olarak atandığı yorumları yapılıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçen hafta yaptığı bu değişimle SOCAR’ın başına yeni nesil yönetici olarak iyi eğitim almış, devlet tecrübesi edinmiş 39 yaşındaki Ekonomi Bakanı Birinci Yardımcısı Rövşen Necef’i getirdi. Necef’in SOCAR Başkanı Birinci Yardımcısı olarak başladığı görevini daha sonra başkan olarak devam ettireceği yönünde beklenti var. Benzer profilde yeni yönetici adaylarının da önemli yerlere getirileceği konuşuluyor.

İlham Aliyev’in görev verdiği, uzun süre beraber çalıştığı kişileri önemli bir hadise olmadıktan sonra direkt görevden aldığı pek vaki değil. Değişim gerektiğinde bunu SOCAR Başkanı atamasında olduğu gibi yumuşak bir üslupla yapıyor. Fakat merak edilen husus şu; SOCAR Başkanı uzun bir süre görev yaptığı kurumdan neden tamamen uzaklaştırıldı? SOCAR Başkanlığı Azerbaycan’da birçok bakanlıktan çok daha önemli bir makam olduğu için neden muadil bir yere atanmadı? Sorular uzayıp gidiyor…

Ancak şunu biliyoruz ki Azerbaycan Denetleme Kurulu yaklaşık bir yıl önce SOCAR’da göreve başladı. Denetleme yapan konseyin başkanlığı da Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov’a verildi. Denetimlerin tamamlanmasıyla birlikte hem SOCAR’ın tepe yönetimi değişti, Rövnag Abdallayev gönderildi, hem de kurumun yeniden yapılandırılması için çalışmalar başlatıldı. Dolayısıyla SOCAR’de değişim rüzgârı devam edecek denebilir.

Ayrıca SOCAR’ın 5 Kasım 2020’de Azerbaycan Yatırım Holding’e devredilerek, kurumun yurtiçindeki ve yurtdışındaki yapılanmasının baştan aşağı değiştirilmesi yönünde adım atıldığı notunu da düşelim. Dolayısıyla Azerbaycan SOCAR’daki bu hareketlilik her halükârda Türkiye’de SOCAR’a, Petkim’e, TANAP’a, TAP ve diğer yurtdışı yatırımlarına da yansıyacaktır. Ne kadar doğru ve yerinde adımlar atılırsa Türkiye’ye de Azerbaycan’a da o kadar faydası olacaktır.(Habertürk- Güntay Şimşek)

Cemal Güzelci: Temiz enerjide alacağımız çok yol var

 

Ukrayna krizi Türkiye'yi daha önemli yaptı

 

Putin, Almanya Şansölyesi'ni de o masada ağırladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • alper yılmazatilla22 Temmuz 2022 16:46

    Hayırlı olsun, insallah petkim için birseyler yapar, en azından star rafineride ki petkim hakkını alır.