E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPerakende yatırımcılar 'karanlık tarafa' geçiyor---

Perakende yatırımcılar 'karanlık tarafa' geçiyor

Perakende yatırımcılar 'karanlık tarafa' geçiyor
11 Şubat 2022 - 13:03 borsagundem.com

Perakende yatırımcıların yükselişi boğa piyasasının en önemli destekçilerinden biri olarak yorumlanır. Ancak borsalardaki düşüşlerle birlikte bu yeni yatırımcı akımı da açığa satış işlemlerini göz önünde bulundurmaya başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Spekülatif hisseler denildiğinde küresel çapta akla gelen ilk hisseler olan GameStop ve AMC için yatırımcılar iyimserliklerini sürdürmekte zorlanıyor.

Veri analitiği firması Breakout Point’in araştırmasında sosyal medya platformu Reddit’teki WallStreetBets forumunda hisselere yönelik alım ve satım konusunda yapılan yorumlar mercek altına alındı. Financial News’in haberine göre araştırmada 24 Ocak ve 2 Şubat tarihlere arasında hisselere yönelik satış opsiyonu tercihleri %49,2 oranla alım opsiyonu tercihlerine neredeyse eşit.

Breakout Point’in Kurucusu Ivan Ćosović, “Ocak ayı Reddit alt başlıklarındaki bilindik boğa piyasası havasının test edildiği bir ay oldu” açıklamasında bulundu. Ćosović sosyal medya platformundaki diğer hisse senedi ticaret başlıklarında da benzeri bir hava olduğuna dikkat çekti.

Ćosović, “Birçok spekülatif yatırımcı wallstreetbets ve diğer Reddit başlıklarının ‘karanlık taraf’ olarak adlandırdığı açığa satış veya ayı piyasası yatırımlarını keşfetmeye başladı" dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre sosyal medya spekülatif yatırımcı akınında önemli bir rolü üstlendi. #HODL ve #ApesNotLeaving gibi hashtagler sayesinde hisse senetleri düşse de perakende yatırımcıların düşen hisselere olan güveni tazelendi.

Bahsi geçen #HODL (Sevgili Hayat İçin Dayan) bir sosyal medya kullanıcısının kazara yaptığı imla hatasının akılda kalıcı bir slogan haline gelmesi sonucu ortaya çıktı. Perakende yatırımcılar daha iyi bir hayat için elindeki hisseleri tutmaktan başka çareleri olmadığına inanarak birbirlerinden cesaret aldı. Bir diğer slogan #ApesNotLeaving ise ‘Maymunlar Cehennemi’ filmine atıfta bulunuyor. Perakende yatırımcılar tıpkı gişe rekorları kıran filmde genetiği değişen maymunlara olduğu gibi, uzun yıllardır maruz kaldıkları muameleden şikayet ederek birlikte güçlü olduklarını ilan ettiler.

Ancak spekülatif hisseler 2022 yılında bu gücü karşılayacak bir performans göstermediler. 10 Şubat tarihi itibariyle GameStop ve AMC hisseleri yıl boyunca sırasıyla %16,24 ve %30,37 oranında düştü. Söz konusu iki hisse de 52 haftalık performansında halen %100’ün üzerinde değer kazanmış gözüküyor.

Spekülatif hisse senetleri ve perakende yatırımcılar, hedge fonlarının geçen yıl sahip olduğu pozisyonlarda açığa satış sıkıştırmalarına neden olarak ana akım yatırımcı gündemine yerleştiler. Köklü yatırım firmaları, bu genç yatırımcılar arasında hangi hisse senetlerinin trend olduğunu daha yakından takip eder hale geldiler.

Bu trendleri takip eden isimlerden birisi olan Ćosović de perakende yatırımcıların esnek ve pragmatik olduğunu kanıtladığını belirtiyor.

Ćosović konuyla ilgili açıklamasında, “Birçok perakende yatırımcı, uzun vadeli popüler hisse senetlerinin grafiklerine bakıyor, hisse senetlerinin tüm zamanların en yükseklerinden ne kadar uzakta olduğunu görüyor ve karanlık ve açığa satış tarafında çok daha fazla fırsat olduğunu fark ediyor olabilir. AMC ve benzeri hisse senetleri çevresinde hala çok sayıda ‘Zor Ölüm’ hayranı var, ancak şu anda perakende yatırımcılar arasında çoğunlukta değiller” dedi.

Ancak sosyal medyada paylaşım yapan perakende yatırımcılar, birçok hisse senedi için hala olumlu bir görünüme sahip. WallStreetBets'te geçen hafta tartışılan en büyük 10 hisse senedinden sadece birinde (Peloton) genel olarak negatif bir görünüme sahip olunduğu görülüyor.

Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su John Foley, Peloton’un 2.800 kişiyi işten çıkarmasından nedeniyle kısa süre önce görevinden istifa etti. Egzersiz ekipmanları firmasının hisseleri, Amazon ve Nike'ın firmayı satın almaya ilgi gösterdiği bildirmesinin ardından sonra son günlerde yükseliş gösterdi.

Bireysel yatırımcıların borsalar üzerindeki etkisi azalıyor

 

ABD o sosyal medya şirketlerine savaş açtı!

 

Ünlü fonu yöneticisi Wall Street’te ’lik düşüş bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)