E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPentagon bütçesinde Türkiye detayı---

Pentagon bütçesinde Türkiye detayı

Pentagon bütçesinde Türkiye detayı
24 Mayıs 2018 - 23:03 borsagundem.com

ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon'un bütçesine ilişkin yasa tasarısını kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi, Ulusal Savunma Yetkilendirme yasası olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine ilişkin yasa tasarısını 66'ya karşı 351 oyla kabul etti.

Tasarı, 2019 mali yılı için Pentagon’a 639,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar, 700 milyon doları da savunma amaçlı olmayan programlar için olmak üzere toplam 709,2 milyar dolar harcama yetkisi veriyor.

DEAŞ OPERASYONLARINA 1,4 MİLYAR DOLAR

Tasarıda, DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak eğit-donat programı için 850 milyon dolar ayrılırken Suriye için 300 milyon dolar ayrıldı. Tasarının aynı kısmında “Diğer” başlığı atında ise 250 milyon Dolar ayrıldığı görüldü.

DEAŞ’ın elindeki toprakların neredeyse tamamı alındığı halde ABD’nin DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak ve Suriye’ye 1 milyar 400 milyon dolarlık bir fon ayırması dikkat çekti.

Pentagon’un Şubat ayında yayınladığı bütçe talebinde “Diğer” başlığı altındaki 250 milyon doların sınır güvenliği için ayrıldığı ifade ediliyordu. Bu miktar, ABD’nin Suriye’de YPG/PKK’ya sınır birlikleri kurmak üzere ayırdığı şeklinde yorumlanmıştı. 
Pentagon ise bu fonun Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırı başta olmak üzere genel sınır güvenliği masrafları için harcanmasının planlandığını öne sürmüştü.

SURİYE FONUNA SINIRLAMA

Savunma bütçesi yasa tasarısında dikkat çeken bir diğer detay ise Suriye’deki gruplara sağlanacak olan eğit-donat fonuna yönelik sınırlama oldu. 
Tasarıda, ABD yönetiminin Kongre'ye Suriye’deki faaliyetlerle ilgili kapsamlı bir rapor sunana kadar Suriye’deki eğit-donat programı için ayrılan fonun verilmemesi şartı dikkat çekiyor.

Tasarı, söz konusu raporda “bu yardımı alan güçlerin, geçmişleri, bağlantıları ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile iş birliği yapma geçmişleri dahil durumunun değerlendirilmesini” öngörüyor.

İstenen raporda, Suriye’de eğit-donat programı fonundan faydalanacak grupların SDG adını kullanan YPG/PKK ile iş birliğinin değerlendirilmesinin talep edilmesi dikkat çekti.

TÜRKİYE DETAYI

Tasarıda, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin son zamanlardaki durumuna dikkat çekilerek Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği belirtiliyor.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi negatif etkileyebileceği öne sürülen tasarıda, bu adımın NATO’daki ortak çalışabilirliği ve ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmaları de etkileyebileceği savunuluyor.

Bu duruma karşı tasarının yasalaşmasından sonra 60 gün içerisinde Savunma Bakanının Dışişleri Bakanına danışarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere dair Kongre’nin ilgili komitelerine kapsamlı bir rapor sunması isteniyor.

Tasarıda, söz konusu raporun ABD’nin Türkiye’deki diplomatik ve askeri varlığı ve İncirlik dahil ABD’nin ülkedeki tüm faaliyetlerinin değerlendirilmesini içermesi talep ediliyor.

S-400 SATIŞI

Raporda ayrıca Türkiye’nin Rusya'dan S-400 alması durumunda bunun Türk Amerikan ilişkilerine etkisi ve Türkiye’nin de kullandığı ABD menşeli silahların bu alımdan nasıl etkileneceğinin değerlendirilmesi isteniyor.

Tasarı, raporda ele alınacak silah sistemleri, F-35 tipi beşinci nesil savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra ve H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçakları şeklinde listeliyor.

Tasarıda söz konusu rapor tamamlanmadan Savunma Bakanlığı'nın Türkiye’ye Kongre’nin onayına tabii herhangi bir dış silah satışına onay veremeyeceği şeklinde bir sınırlama getiriliyor.

Tasarının onay için ABD Başkanı Donald Trump’ın masasına gelmesi için benzer bir versiyonunun Senato’dan da geçmesi ve Konferans Komitesi olarak bilinen ortak bir komisyonda tek yasa tasarısı haline getirilmesi gerekiyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • broker25 Mayıs 2018 11:14

    maaalesef biz bir rusya, çin yada japonya değiliz, olana kadarda politik olmak zorundayız

  • hasan paşa25 Mayıs 2018 09:27

    Ne o, yoksa bize saldırmayı mı planlıyorsun da s-400 almayın diye diretiyorsun.

  • fafa25 Mayıs 2018 09:07

    Türkiye neye mal olursa olsun ,bu kararından dönmemeli;sözünden döndüğü taktirde bir daha güven tesis edemez,üstelik teknolojik istifadeden de vaz geçmiş olur.

  • Mustafa25 Mayıs 2018 08:52

    Arkadaşlar önceden sıradan bir ülke idik şimdi ise güçlüyüz amayikmaya çalışıyorlar uyanik olun

  • Xyz25 Mayıs 2018 01:10

    Bir ülke başka bir ülkenin füze ithalatına niye karışır anlamak güç sonuçta çıkarı nerden almayı gerektiriyorsa ordan alması gayet doğal s-400 füzelerini Rusya dan f-35 uçaklarını da (ki gerçekten tekoloji harikası gibi görünüyor) Abd den almasının ne gibi bir problemi olur anlaması zor.

  • mahmut cellat25 Mayıs 2018 00:27

    çözüm amerikamn mandasıdır.yaşasın türk-amerikan dostluğu.

  • Kadir yildirim25 Mayıs 2018 00:21

    Allahım ülkemi ve tüm dunyayi bu onursuz ülkeden koru.aslında siyonlarin emir köpeği sadece aslında abd Şamar oglanidir. Yahudi ne derse onu yapar.. elbet batacaklar inşallah tez olur...

  • broker25 Mayıs 2018 11:12

    uzayda yaşıyorsun kadir,abd ile iyi geçinmeyen maalesef sürünmeye mahkumdur,dünyanın tek süper gücü,dünyayı karşısına alıyor ama yinede kimseyi sallamıyor

  • Serro24 Mayıs 2018 23:51

    Bu ABD ne kadar şerro

  • POLAT ALEMDAR24 Mayıs 2018 23:36

    ulan hıyarlar yunanistan S 300 kullanınca hemde kime karşı Türkiye ye karşı onlara ayrıcalık yapıyorsunuz bize gelince kazan kaldırıyorsunuz.siz bize ne paramızla silah veriyorsunuz nede teknoloji.rusya hem silah verecek hemde teknoji.keşke silahları vermeyin sizinkinden daha üstününü yaparız sizler blöf yapıyorsunuz yemezler.abd bizim hiç bir zaman dostumuz olmamıştır.baş düşmanımızdır.çünkü ülkemizdeki bütün tezgahları kirli oyunları ile bütün şehitleri yapandır.rusya yı inceleyin bakalım ülkemizdeki bütün büyük fabrikaları rusya kurmuştur.abd ise gazoz fabrikası kurmuştur.keske ilişkilerimiz tamamen kesilse iyi olur.

  • KILIÇ24 Mayıs 2018 23:24

    TÜRKİYE ABD NİN ŞAMAR OGLANI DEGİL HADDİNİ BİL.

  • nihat25 Mayıs 2018 00:32

    Halimiz belli deyip kendine biçilen rolü kabul etmek sömürge ülkelerinin ya da basiretsiz, gafil ve basit insanların işidir. Sonuna kadar direnmek ve elinden gelenin ene iyisini yapmaya çalışmak ise müslümanlığın ve yurttaş olmanın gereğidir.

  • demirkan 24 Mayıs 2018 23:58

    İYİDE KARDEŞİM LAFLA OLMUYOR. GÜCÜMÜZ BELLİ HALİMİZ BELLİ.