E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaParasal sıkılaştırma döngüsünde ikinci aşama---

Parasal sıkılaştırma döngüsünde ikinci aşama

Parasal sıkılaştırma döngüsünde ikinci aşama
18 Ekim 2023 - 18:11 borsagundem.com

Hedge fon devi Bridgewater Associates, piyasanın sıkılaştırma döngüsünün ikinci aşamasında olduğunu söylüyor. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tahvil piyasasındaki yükselişin anlamı keşfedilmeye çalışılıyor. Uzmanlar, içinde bulunulan dönemin alışılmadık bir aşama olduğu konusunda ısrarcı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bridgewater Associates baş yatırım yetkilileri, piyasanın sıkılaştırmanın ikinci aşamasına girdiğini söylüyor.

Alışılmadık bir aşama

MarketWatch’tan Steve Goldstein’in haberine göre, hedge fonu devi Bridgewater Associates baş yatırım yetkilileri, tahvil getirilerinde yukarı yönlü ayarlamanın garanti olduğunu ve bunun henüz yapılmadığını söylüyor.

Bob Prince, Greg Jensen ve Karen Karniol-Tambour, firmanın web sitesinde yayınladıkları makalede, piyasanın, 'ekonomik koşullardaki değişikliklerin getiriler ve varlık fiyatlarındaki değişikliklerin en büyük itici gücü olmadığı alışılmadık bir aşama'da olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Sıkılaştırma döngüsünün bu aşamasında en önemli şey, koşulların istenilen düzeyde karşılanıp karşılanmadığı olacaktır ve şu ana kadar bunun başarılmadığı görülüyor.”

Yetkililer, 'enflasyonun hâlâ orta derecede yüksek olması, ücret artışlarının enflasyonun hedef aralığa yerleşmesine izin vermeyecek kadar yüksek olması, iş gücü piyasası koşullarının ücretler ve reel sektör üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturamayacak kadar güçlü olması' nedeniyle piyasanın daha uzun süre yüksek oranları yeniden fiyatlandırdığını söylüyor ve büyümenin bir genişlemeyi haklı çıkaracak kadar zayıf olmadığını altını çiziyor.

Alışılmışın dışında güçlü bir perakende satış raporunun ardından Atlanta Fed'in GDPNow üçüncü çeyrek büyüme tahmini yüzde 5,4 civarında seyrediyor. Eylül ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 3,7 oranında artarken, işsizlik oranı yüzde 3,8 oldu ve ikinci çeyrekte istihdam maliyeti endeksinin de yıllık bazda yüzde 4,5 oranında arttığı görülüyor.

Tahvillere talebin özel sektör yatırımcılarından gelmesi şart

Bridgewater Associates ekibi, “İleriye baktığımızda, eğer hazine bonosu faizi yüzde 5 veya daha yüksekte kalırsa, tahvillerde risk primi elde etmek için yüzde 5,5 veya daha yüksek bir tahvil getirisine ihtiyacınız var. Ayrıca yaklaşan tahvil arzı ve merkez bankalarının bunları satın almaktan çekilmesi göz önüne alındığında, talebin nakde göre risk primine ihtiyaç duyacak özel sektör yatırımcılarından gelmesi gerekecek” diyor.

3 aylık Hazine bonosu yüzde 5,5 oranında getiri sağlarken, 10 yıllık Hazine tahvili yüzde 4,85 getiri sağlıyor. Ekip, getiri eğrisinin uzun ucundaki ABD hükümeti borçlanmasının çok yüksek seviyelere çıkmak üzere olduğunu ve bunun mevcut tahvil satın alma talebinin çok üzerinde olduğunu ekliyor.

Yeni aşama ne anlama geliyor?

Peki sıkılaştırma döngüsünün bu yeni aşaması ne anlama geliyor? Ekip, büyüme üzerinde ezici bir baskı olmasını ve hisse senedi piyasasının tahvillere göre daha az rekabetçi hale gelmesini beklediklerini belirtiyor. S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 14 kazanç elde etti ancak Temmuz ayı sonundaki zirve seviyesine göre yüzde 5 oranında düşüş yaşadı.

Ekip, “Büyüme üzerindeki ezici baskılar ve kredilerde hızlanmanın cesaretini kıran kısıtlayıcı politikalar göz önüne alındığında, kazançlardaki bir ivmelenmenin hisse senetlerinin tahvillere göre rekabet gücünü yeniden sağlaması pek mümkün değil çünkü kazançların buna katkıda bulunan bir engel olma ihtimali daha yüksek. Bunun yerine, hisse senetlerindeki risk primlerinin tahvillere kıyasla ve tahvillerin de nakde göre yeniden sağlanması muhtemelen daha yüksek getiriler ve daha düşük fiyatlar gerektirir” diyor.

Piyasalar ana gündemine dönme çabasında

 

Piyasalarda risk algısı yüksek

Artan tansiyon piyasada volatiliteyi artırabilir

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Barclays: Tahvillerin toparlanması için borsaların düşmesi gerekli!

 

Barclays: Fed Kasım’da faiz artırımına gidebilir

 

Wall Street ‘bekle ve gör’ modunda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)