E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPara politikasından siyasetçiler uzak durmalı---

Para politikasından siyasetçiler uzak durmalı

Para politikasından siyasetçiler uzak durmalı
27 Mayıs 2014 - 07:48 borsagundem.com

Standard Bank yetkilisi Timothy Ash, Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın faiz işleyişine ilişkin olan açıklamalarını değerlendirdi

Standard Bank gelişen piyasalar araştırma müdürü Timothy Ash, Başbakan Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile ilgili sözlerini BloombergHT televizyonuna değerlendirdi.

Ash, "Bence bir lider doğrudan bir şey söylediğinde, merkez bankasının hareketlerine doğrudan müdahale ettiğinde pek yardımcı olmuyor. Çoğu ülkede, Fransa'da, İngiltere'de Avrupa'da hükümetler para politikasından uzak durur. Çünkü buralarda uzmanlar para politikasını yönetir." yorumunda bulunarak "ECB'de Draghi ya da Fed'de Yellen yönetir ya da Sayın Başçı yönetir. Kendisi son derece kredibilitesi yüksek bir merkez bankacısı diyebiliriz. Bu politikacıların uzak durması gereken bir alan." ifadesini kullandı.

"Bence şu anda gelişen piyasalar için çok olumlu bir yapı söz konusu." diyen Ash, Gelişmiş piyasalardaki Rusya - Ukrayna'ya bağlı gerginlik ile yılbaşında satışlar yapıldı. Buradaki olumlu şanslı olan şey piyasaların çok fazla Erdoğan'ın dediklerine önem vermemesi şu anda. Kendisi bunları söylediğinde onu gözardı ediyorlar gibi geliyor bana." yorumunda bulundu.

Ash, Erdoğan'ın enflasyonun yüksek faiz oranlarının bir sonucu olduğunu belirtmesiyle ilgili ise "Kredibilitesi yüksek, güvenilir bir politika argümanı bekliyorum. Yeni fikirlere açığız ama böyle bir şeyin söz konusu durum olduğunu düşünmüyorum." dedi.

"Piyasa şu anda çoğu gelişen piyasaya karşı olumlu yaklaşıyor, bu iyi bir şey. Ama piyasa her zaman yön değiştirebilir, çok çabuk değişebilir." diyen Ash, "Ben Erdoğan'ın merkez bankasına tavsiye vermekten uzak durmasını isterim. Eğer onlarla anlaşamazsa acaba Erdem Başçı'yı ya da diğer Merkez Bankası çalışanlarını değiştirme yoluna gidecek mi? Onun tavsiyelerini takip edecek kişileri getirecek mi? Buna benzer bir durumu Macaristan'da görmüştük. Viktor Orban hükümetinin bazı kişisel değişiklikler yaptığını görmüştük. Bence piyasa bunu istemez, desteklemez. Mevcut Merkez Bankası yönetiminin devam etmesini, güvenilir para politikası kararları vermesini ister." açıklamsında bulundu.

Bir faiz indirimi beklemediğini belirten Ash, "Enflasyon yükseliyor. 50 baz puanlık bir indirim her yerde yapılabilir. Bunun azalan piyasa riskine bağlı olduğunu iddia etti. Ocak ayında döviz kurunun çok ciddi bir baskısı vardı. Faiz artırımı yapıldı ama enflasyon düşmeye başlamadıkça faizi indirmek kolay olmayacak gibi görünüyor. Merkez Bankası faiz indirimi yaparsa bunun siyasi nüfuz ve baskı ile yapıldığı düşünülecek bu da Türkiye için olumlu olmayacak." vurgusunda bulundu.

Erdoğan ne demişti?

Merkez Bankası'nın faiz politikasını sert bir dille eleştiren Başbakan Erdoğan, "Faizi yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Sen dalga mı geçiyorsun? Yarım puan indirmekle ne yapmak istiyorsun? Olmaz böyle bir şey. Böyle bir yaklaşımı doğru bulmak mümkün değil. Merkez Bankası'nın bu noktada kendisine çeki düzen vermesi lazım. Temenni ederim ki kısa zamanda çeki düzen verirler. Merkez Bankası durmadan enflasyonu revize etmektedir. Bu, bir gerçeği ortaya koymaktadır. Demek ki sizin faiz politikanız yanlış. Olayı kura bağlamak bana göre çok daha yanlış. Ne alakası var? Kur farklı bir olay, faiz farklı bir olay" diye konuşmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)