E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPara piyasası fonlarına dev yatırımcı akını---

Para piyasası fonlarına dev yatırımcı akını

Para piyasası fonlarına dev yatırımcı akını
26 Mayıs 2023 - 11:04 borsagundem.com

Küresel para piyasası fonlarındaki varlıklar 5,4 trilyon dolara ulaştı. Yatırımcılar art arda gelen banka iflasları, borç limiti krizi sonrasında, faiz artışları sonucu düşük risk-yüksek getiri sağlayan bu fonlara sığınıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de para piyasası fonu varlıkları bu hafta rekor seviyeye yükseldi. Yatırımcıların bu düşük riskli yatırım araçlarını tercih etmesindeki en büyük sebepler arasında fonların son yılların en yüksek getirisini sağlamaları ve mayıs ayı başında First Republic Bank’in iflas etmesi gösteriliyor.

Financial Times’ın haberine göre, para piyasası fonlarındaki toplam net varlıklar çarşamba günü itibariyle 5,4 trilyon dolara ulaştı. Investment Company Insitute (ICI) verileri bu rakamın nisan ayında 5,3 trilyon dolar, yılın başında ise 4,8 trilyon dolar olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre para piyasası fonları yüksek kaliteli, düşük tarih aralıklı borçlara yatırım yapar. Yatırımcılarsa özellikle son dönemde büyük merkez bankalarının faiz artışları üzerinden borçlanma araçlarında sağladığı yüksek getiriler nedeniyle varlıklarını bu fonlara yönlendiriyor.

ICI verilerine göre para piyasası fonlarındaki varlıkların çoğu çok düşük riskli olduğu düşünülen devletlerin hazine bonolarında tutuluyor.

Bir diğer veri sağlayıcısı firma olan EDFT’ye göre para piyasası fonları mayıs ayında yaklaşık 146 milyar dolar yatırım aldı. Bu miktar Nisan 2020’de pandemi nedeniyle oluşan paniğin ardından para piyasası fonlarına gelen en yüksek yatırım girişini işaret ediyor.

Para piyasası fonları mart ayında Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in iflasının ardından 370 milyar dolarlık bir artış göstermişti. Yatırımcıların bu hamlesi bankacılık sektörünün genel sağlığı hakkında soru işaretlerini de ortaya çıkarmıştı.

FT haberinde ICI Kıdemli Ekonomisti Shelly Antoniewicz bu ayın başlarında para piyasası fonlarına gelen hızlı yatırım girişlerinin First Republic Bank’in iflasıyla ilişkili olabileceğini belirtiyor. First Republic’in kepenklerini indirmeden önce 93,5 milyar dolarlık mevduatı bulunuyordu ve bu varlıkların büyük çoğunluğu mayıs ayı başında JPMorgan Chase’e satıldı.

ABD’de bankacılık sistemine yönelik baskıların azaldığı ve tüm dikkatin ABD hükümeti borç limiti tartışmalarına yöneldiği sırada da para piyasası fonlarına olan giriş devam etti. Zira ABD yönetiminin ABD Kongresi’nden ülkenin borç limitini artıracak yönde bir karar çıkaramaması durumunda dünyanın en büyük ekonomisi temerrüde düşebilir. ABD hükümetinin nakdinin tükenmesi beklendiği döneme dair tahvillerin fiyatları büyük ölçüde düştü ve getiriler yüzde 7’nin üzerine çıktı. Para piyasası fonları ise bu yüksek getiri fırsatından yararlanmak için bir yol olarak değerlendiriliyor.

Para piyasası fonlarının bu yıl küresel piyasalarda oynadığı başat rol ABD’nin federal borçlanma limitini yükseltmek için ulaşabileceği bir anlaşma sonrasında bile devam edebilir. JPMorgan tahminlerine göre potansiyel bir anlaşma sonrasında ABD Hazine Bakanlığı’nın kasasını düzenlemek için bol miktarda nakit borç alması bekleniyor. Banka dört ay içinde yaklaşık 750 milyar dolarlık bono ihracı bekliyor.

Bu tür bir ihraç dalgası piyasalardaki likiditeyi emecek türden bir etki yaratabilir, bankalar üzerindeki baskıları artırabilir ve fonlama maliyetlerini yükseltebilir. Ancak bu süreçte yüksek miktarda nakit varlıklarıyla para piyasası fonları devreye girebilir.

Federated Hermes Küresel Likidite Piyasaları Baş Yatırım Sorumlusu Deborah Cunningham, “Eğer ABD Hazinesi’nin piyasaya sürmesi gereken bir ‘arz seli’ varsa, piyasa bunu memnuniyetle karşılayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Piyasalarda belirsizlik artıyor

 

Para piyasası fonlarında son bir yılın en fazla kazandıranları

 

Borç limiti krizi: Fitch ABD'nin kredi notunu negatif izlemeye aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)