E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPandemi sürecinde aracı kurumların karı arttı---

Pandemi sürecinde aracı kurumların karı arttı

Pandemi sürecinde aracı kurumların karı arttı
25 Kasım 2020 - 09:38 borsagundem.com

Salgın döneminde eve kapanan insanları borsa ve sermaye piyasası araçlarına yöneldi, artan yatırımcı sayısı aracı kurum gelirlerini artırdı

Küresel borsalar rekor üstüne rekor kırmaya devam ederken yatırımcı sayısında da önemli artışlar yaşanıyor. Artan yatırımcı sayısı ve yükselen borsalar aracı kurum karlarına olumlu yansıyor. Çin’deki aracı kurumların, bu yılın ocak-eylül döneminde 342 milyar yuanın üzerinde (52 milyar dolar) gelir ettikleri açıklandı. Çin Menkul Kıymetler Birliği’ne göre, Çin’deki 135 menkul kıymet aracısının, işletme gelirleri ilk üç çeyrekte 342,38 milyar yuana (yaklaşık 52 milyar dolar) ulaştığını gördü.

Dernek dağılımda, menkul kıymet alım satımından elde edilen gelirlerin 90 milyar yuan olduğunu, menkul kıymet aracılık yüklenimi ve sponsorluk işi ile varlık yönetiminin dönem boyunca sırasıyla 43.16 milyar yuan ve 21.26 milyar yuan olduğunu söyledi. Derneğe göre, menkul kıymet şirketlerinin net karı ilk dokuz ayda 132.68 milyar yuan olarak gerçekleşti.

Eylül ayı sonunda, menkul kıymetler komisyoncularının toplam varlıkları 8,57 trilyon yuan'a ulaştı ve net varlıkları 2,24 trilyon yuan oldu. Derneğe göre, bu menkul kıymet şirketlerinin net sermayesi toplam 1.79 trilyon yuan oldu.

TÜRKİYE’DE YÜZDE 106 ARTTI

Ülkemizde ise yılın ilk yarısında sektörün net dönem karı, aracılık gelirlerindeki hızlı artışın etkisiyle önceki yılın aynı dönemine göre %106 artışla 1,8 milyar TL oldu.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan rapora göre, Portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen portföy büyüklüğü yatırım fonlarındaki artışın etkisiyle son bir yılda %57 artarak Haziran sonunda 348 milyar TL’ye ulaştı. Portföy büyüklüğündeki artışla gelirleri önemli oranda yükselen sektörün toplam karı bir önceki yıla göre %126 artarak 2020’nin ilk yarısında 246 milyon TL olarak gerçekleşti.

Aracı kurum verilerine göre, yılın ilk yarısında pay işlemlerinde internetin payı %55 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.

Ömer Özbay sattı Kafein Yazılım aldı

Günün önemli şirket haberleri 25/11/2020

Bankalarda döviz mevduatı kadar likidite var mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • www25 Kasım 2020 14:02

    Nasıl artıyor, nasıl para kazanıyorlar. Komisyon oranları ne ? Hem alıştan hem satıştan komisyon alıyorlar mı ? Müşterileri her telefon edişlerinde ilgililere ulaşabiliyorlar mı ..... :(  :(