E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandemi döneminde edindiğimiz 3 yatırım tecrübesi---

Pandemi döneminde edindiğimiz 3 yatırım tecrübesi

Pandemi döneminde edindiğimiz 3 yatırım tecrübesi
17 Mart 2021 - 13:43 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasının ardından, finans piyasaları dip seviyeleri gördü. Ardından gelen toparlanma ise rekor kırdı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Neredeyse bir yıl önce, korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte başlayan satış dalgası nedeniyle finans piyasalarında sert düşüşler görüldü. S&P 500 19 Şubat tarihinde görülen zirvesinden, rekor bir hızla düştü. Endeksteki düşüş yalnızca 16 gün içinde ayı piyasasını getirdi. Piyasalardaki sert düşüşün ardından gelen toparlanma süreci de sıra dışı oldu. S&P 500 yalnızca bir ay ayı piyasasında kaldı. 2020’nin finans piyasalarında görülen bu hareketler ise etkisini uzun süre koruyacak yatırım prensipleri ortaya çıkardı. İşte 2020’nin korona virüs düşüşünden edindiğimiz 3 yatırım tecrübesi.

1. Piyasalar “hızlıdır” ve zamanlamasını bilemezsiniz

Borsalardaki en iyi günler genellikle en kötü günlere yakın dönemlerde gerçekleşir. 2020 yılında S&P 500 endeksindeki en kötü 10 günün 8’i, endeksin geçirdiği en iyi günlere oldukça yakın tarihlerde gerçekleşti. Yılın ikinci en kötü günü, 12 Mart’ta ise piyasalar %9,6’in üzerinde düşüş gösterdi ve bu düşüşün hemen ardından S&P 500’de yılın en iyi ikinci günü yaşandı.

Bu durum ise piyasalarda zamanlama yapmanın işe yaramayacağının önde gelen sebebi. Eğer yatırımcılar piyasalarda yalnızca birkaç gün kaybederse, bunun maliyeti büyük olabilir. Mart ayındaki düşüşün ardından S&P 500’de yıl sonunda %70’in üzerinde artış görüldü. Toparlanmanın yalnızca ilk haftasını kaçıran yatırımcılar ise yıl sonunda yalnızca %45 getiri sağladı.

2. Çeşitlendirme para kaybetmeyeceğiniz anlamına gelmiyor

Çeşitlendirilmiş bir portföy her zaman varlık dağılımınızın bir kısmıyla ilgili memnuniyetsizlik duyacağınız anlamına geliyor. Çeşitlendirmenin tavsiye edilmesinin nedeni, kapsamlı piyasa hareketlerinde olduğu gibi bazı sektörlerin, trendlerin ve faktörlerin yüksek performans gösterip göstermeyeceğini bilmememiz. Dolayısıyla çeşitli varlık sınıflarına, coğrafyalara ya da trendlere yatırım yaparak portföyünüzü bazı alanlardaki risklerden koruyabilirsiniz.

Çeşitlendirmenin amacı, portföyünüze renk katmak değil, aşağı yönlü piyasa hareketlerinde portföyünüzün değerini kaybetmemesini sağlamak. Ancak çeşitlendirilmiş bir portföy, piyasaların yüksek performans gösteren bir alanına odaklanmış yatırımlardan düşük performans gösterecektir. Finansal hedeflerinizi gözden geçirirken, volatiliteden kaçınmak oldukça önemli. Bireyler volatiliteye karşı en çok emeklilik döneminde savunmasız hale geliyor.

Bu nedenle portföylerde çeşitlendirme yönteminin kullanılması gereken zaman, borsaların düşüş gösterdiği zamanlar olmamalı. Aslına bakılacak olursa aşağı yönlü hareketlerde satış yapıp nakde geçmek faydadan çok zarar getiriyor.

3. Geçmişteki performans gelecekteki getirilerin işareti değil

Yatırım profesyonellerinin kristal küreleri yok. Geçmiş veriler, bazı potansiyel sonuçları değerlendirmek için faydalı olabilir ancak, bir resesyonun, aşağı yönlü hareketin ya da boğa piyasasının sonucunu büyük oranda değiştirebilecek çok fazla unsur var. Yatırım planlarınızı ve finansal stratejinizi geliştirirken, kendi risk toleransınızı, finansal ihtiyaçlarınızı, zaman algınızı ve hedeflerinizi gözden kaçırmayın. Tüm piyasalarda Bitcoin ve GameStop çılgınlığının yakıları sürerken, bu spekülatif ve riskli yatırımlar yatırımcıların ilgisini çekebilir.

Bitcoin fiyatı 75 günde ikiye katlandı!

 

Ekonomiler bir borsa çöküşünden kurtulabilir

 

Wall Street'in en büyük korkusu Kovid değil enflasyon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)