E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOxford'un aşı deneyine Güney Afrika da katıldı---

Oxford'un aşı deneyine Güney Afrika da katıldı

Oxford'un aşı deneyine Güney Afrika da katıldı
25 Haziran 2020 - 07:48 borsagundem.com

Oxford'un Astra Zeneca ile birlikte geliştirdiği korona virüs aşısı Brezilya'dan sonra Güney Afrika'da da denenmeye başladı

Oxford Üniversitesi’nin korona virüsüne karşı geliştirdiği aşı adayının İngiltere'de başlatılan klinik deneylerine Brezilya’nın ardından Güney Afrika da katıldı. Oxford’un Afrika kıtasında insanlar üzerindeki ilk deneyleri, Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi işbirliği ile yürütülecek.

Afrika kıtasındaki ilk deneylere 18 ile 65 yaş arası 2 bin gönüllü katılacak. Bu gönüllüler arasında AIDS’e neden olan insan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV) taşıyıcıları da olacak. Katılımcılar aşılandıktan sonra, 12 ay boyunca takip edilecek ve aşının COVID-19’a karşı koruma sağlayıp sağlamadığına bakılacak.

AZD1222 adıyla da bilinen "ChAdOx1 nCoV-19" aşısı, önce Oxford bilim adamlarınca geliştirildi. Oxford daha sonra deneyler ve üretim için İngiliz-İsveç ecza şirketi AstraZeneca ile işbirliğine gitti.

Aşı adayının İngiltere’deki klinik deneylerine 4 bin gönüllü katılıyor. Oxford Üniversitesi 10 bin katılımcının daha deneylere dahil edileceğini belirtiyor.

Aynı aşının ABD’de yürütülmesi planlanan deneylerinin ise 30 bin katılımcı ile daha da kapsamlı olması bekleniyor.

Korona virüsü tedbirlerini geçen ay gevşetmeye başlayan Güney Afrika, kıta genelinde en fazla vaka oranına sahip ülke. Ülkede 100 binden fazla vaka ve 2 binden fazla can kaybı var. Dünya Sağlık Örgütü de Afrika kıtasının, pandeminin yeni merkez üssü olabileceği konusunda uyarıyor.

Güney Afrika’nın aşı denemelerine katılması, kıtanın ucuz aşıya erişimini sağlamak ve son sıralara kalmama umutlarını da arttırıyor.

Ancak bu tür yeni tıbbi girişimler, Afrika’da her zaman şüpheyle karşılanıyor. Zira geçmişte büyük ecza firmalarının Afrikalılar’ı “kobay’’ olarak kullandığı biliniyor.

Öte yandan Londra’da Imperial College araştırmacıları potansiyel koronavirüsü aşısının ilk insanlı deneyleri kapsamında birinci aşama dozları vermeye başladı. Yaklaşık 300 gönüllünün ilerleyen haftalarda aşılanması bekleniyor.

Deneyin ilk evresinin tamamlanmasının ardından Ekim’de 6 bin kişilik bir deney planlanıyor. Imperial College ekibi, aşının 2021 başında İngiltere ve diğer ülkelere dağıtılacağını umuyor.

Oxford'un korona aşısı için Brezilya'da gönüllü ordusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)