E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOrta Doğu’daki kriz altına ralli getirdi---

Orta Doğu’daki kriz altına ralli getirdi

Orta Doğu’daki kriz altına ralli getirdi
17 Ekim 2023 - 11:12 borsagundem.com

Hamas-İsrail savaşı sonrası piyasalarda jeopolitik kaynaklı endişelerin artmasıyla altın fiyatları ralli yaptı. Uzmanlarsa altının rekora yürüyüşü konusunda farklı görüşlere sahip

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hamas-İsrail savaşanın başlamasından bir haftadan biraz daha uzun bir süre sonra altının onsu 100 dolara yakın yükseldi. Ancak MarketWatch’un haberine göre jeopolitik krizler güvenli liman varlığı olan altına yönelik yatırım talebini artırsa da yatırımcılar altın fiyatlarında sürekli bir artış beklememeli.

Habere göre, XS Piyasa Analisti Rania Gule pazartesi günü piyasalara ilişkin yorumunda, “Yatırımcılar jeopolitik belirsizlik dönemlerinde güvenli liman varlıklarına kaçıyor” dedi. Altın bu tip çalkantılı dönemlerde piyasa çevrelerinde güvenli bir değer deposu olarak kabul ediliyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Gazze Şeridi’ni kontrol eden Filistinli militan grup Hamas 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı başlatmıştı. Ardından İsrail Hamas’a savaş ilan etmiş ve Gazze’ye yoğun bir misilleme saldırısı başlatmıştı.

Gule Filistin’deki çatışmaların geçen hafta tırmanmasıyla birlikte piyasa talebinin “riskli varlıklardan güvenli liman tercihlerine kaydığını” söyledi.

Altın vadelileri %4,8’yükselerek ons başına yaklaşık 100 dolar değer kazandı. Salı günü itibariyle ons başında 1.920 dolardan işlem gören altın vadelileri sadece cuma günü bile %3’ten fazla yükseldi.

Gold Newsletter editörü Brien Lundin cumartesi günü takipçilerine gönderdiği notta, “Hafta sonuna girerken kimse altının dışında kalmak istemiyordu. Klasik bir güvenli liman durumuydu” dedi. Lundin dünya için olumsuz bir gelişmenin altın boğaları için iyi bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

 

Altının değeri kimseye bağlı değil

GoldCore CEO’su David Russell altında şu ana kadar “önemli” bir yükseliş kaydedildiğini ve bunun “piyasalara olan kısa vadeli güvenin yansıması” olduğunu söyledi. Ancak Russell bu yükselişin önümüzdeki aylarda altının nasıl bir performans göstereceğini dair küçük bir gösterge olduğuna da dikkat çekti.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışma şimdiye kadar altın için destekleyici oldu. Russell, “Altın, belirsizlik karşısında iyi tepki verir ve bu çok belirsiz bir durum. Herhangi bir savaş fonlama gerektirir ve bu fon da para basılması sonucu gelir. Bu enflasyonist bir durumdur ve altın için pozitiftir” ifadelerine yer verdi.

Russell kısa vadede altın yatırımcılarının sürekli olarak doların gücüne ve ABD Hazinesi tahvil getirilerine bakacağını söyledi. Ancak altın uzmanına göre fiziksel olarak altın alanlar “Orta Doğu’daki istikrarsızlığın hızlı veya kolay bir şekilde çözülemeyeceğini ve bu nedenle uzun vadede çok belirsiz bir dönem yaşanacağını” kabul ediyor. Russell, “Altın kimseye bağlı olmayan kesin bir varlıktır ve bu nedenle bu tür bir ekonomik zeminde iyi performans gösterecektir” dedi.

Altın geri çekilecek mi?

Altındaki son yükselişlere rağmen yeni rekor seviyelerine ulaşmak söz konusu değil gibi gözüküyor. Ons altın pazartesi günkü %0,4’lük düşüşün ardından bugün sabit bir seyirle işlem görüyor.

CFRA Research Kıdemli Hisse Senedi Analisti Matther Miller altın fiyatlarının uzun bir süre boyunca ons başına 2.000 dolar sınırını aşmasının veya kısa vadede tüm zamanların en yüksek seviyelerine tırmanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Miller doların güçlenmesi ve artan reel getiriler nedeniyle altının yatırımcılara cazip bir güvenli liman varlığı olarak görülmediğini sözlerine ekledi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin reel getirisi getirisi Mart 2022’deki negatif %1’den bu yana şu anda pozitif %2,4’e kadar yükseldi. Söz konusu hesaplamada getiri oranları üzerinden enflasyon etkisi çıkarılıyor. Bu yüksek faiz oranları hiçbir sabit getiri olmayan altın gibi değerli metaller için fırsat maliyeti anlamına geliyor.

Miller ABD Merkez Bankası (FED) tekrar faiz indirerek bir politika değişikliğine gidene kadar  CFRA’nın altının onsu için fiyat beklentilerinin 1.800 ila 2.000 dolar arasında olacağını söyledi. Daha sonrasında ise altın için yeni bir boğa piyasası beklenebilir.

Altının riski

Gold Newsletter’dan Lundin altının karşı karşıya olduğu riskler konusunda da uyardı. Altın uzmanı, “Sektördeki deneyimli yatırımcıların iyi bildiği gibi, altın tipik olarak bu tür jeopolitik olaylarda yükselir, ancak ortalık sakinleştiğinde hemen düşer” ifadelerine yer verdi.

Lundin jeopolitik gelişmelerin piyasaları biraz farklı bir şekilde etkileyebileceğine de işaret etti. Altın uzmanına göre FED faiz artışlarını zirveye ulaştırdı veya ulaştırmak üzere. FED Başkanı Jerome Powell ve ekibi Lundin’e göre daha fazla faiz artırmak zorunda kalmadıkları için bir bahane bulmaktan fazlasıyla mutlu olabilir. Altın uzmanına göre FED politika değişikliğini bile değerlendiriyor olabilir. Orta Doğu’daki kriz Lundin’e göre FED’e ihtiyacı olan bahaneyi sağlıyor.

Lundin, “Eğer jeopolitik gelişmeler para politikasını değiştirmeye zorluyorsa değerli metallerdeki ralliyi çok daha yükseğe taşıyacak ralli için gerekli yakıt sağlanabilir” dedi.

JPMorgan’dan "güvenli liman" tavsiyesi

 

Doları güçlenmesiyle ons altın geriledi

 

Petrol fiyatları Biden'ın İsrail ziyareti kararı ile düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)