E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC grubundan 'enerji kaosu' uyarısı---

OPEC grubundan 'enerji kaosu' uyarısı

OPEC grubundan 'enerji kaosu' uyarısı
14 Eylül 2023 - 23:22 borsagundem.com

OPEC grubu, UEA'nın dünyanın artık fosil yakıt çağı için "sonun başlangıcında" olduğu açıklamasına sert tepki gösterdi. OPEC grubu tarafından yapılan açıklamada, bu öngörünün enerji kaosuna yol açacağı uyarısında bulunuldu

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Uluslararası Enerji Ajansı'nın dünyanın artık fosil yakıt çağı için "sonun başlangıcında" olduğu açıklamasına sert tepki göstererek bu öngörülerin küresel çapta birçok ekonomi için benzeri görülmemiş bir enerji kaosuna yol açacağı uyarısında bulundu.

Petrol üreticisi grup OPEC Perşembe günü, Uluslararası Enerji Ajası'nın (UEA) kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlara olan talebin on yıl sonundan önce zirveye ulaşacağı tahminini sert bir şekilde eleştirerek böyle bir öngörünün "son derece riskli", "pratik olmayan" ve "ideolojik güdümlü" olduğunun altını çizdi.

Dünyanın önde gelen enerji gözlem kurumu UEA, Salı günü yaptığı açıklamada, dünyanın artık fosil yakıt çağı için “sonun başlangıcında” olduğunu açıklamıştı.

UEA CEO’su Fatih Birol, Financial Times'da yayınlanan köşe yazısında ilk kez kömür, petrol ve gaza olan talebin 2030'dan önce zirveye ulaşacağını, ardından iklim politikalarının yürürlüğe girmesiyle fosil yakıt tüketiminin düşeceğinin tahmin edildiğini yazmıştı. Değerlendirmesi UEA'nın Ekim ayında yayımlanacak ve sektör için etkili bir raporu olan Dünya Enerji Görünümü'ne dayanıyor.

"TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI"

Birol, 2030 öngörüsünü "tarihi bir dönüm noktası" olarak niteledi ancak öngörülen düşüşlerin, dünyayı küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlama yoluna sokmaya yakın olmaktan oldukça uzak olduğuna dikkat çekti.

Bu sıcaklık eşiği, iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmak için büyük bir çoğunluk tarafından kritik eşik olarak kabul ediliyor. Fosil yakıtların kullanımı, iklim değişikliğinde ilan edilen acil durumunun başlıca nedeni olarak gösteriliyor.

Çoğunlukla Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden oluşan çok uluslu bir grup olan OPEC, Perşembe günü UEA Başkanı Birol’un tahminine yönelik itirazlarını özetleyen bir bildiri yayımladı.

"EŞSİZ ÖLÇEKTE BİR ENERJİ KAOSUNA YOL AÇACAK"

OPEC Genel Sekreteri Haitham al-Ghais konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu tür anlatılar yalnızca küresel enerji sisteminin olağanüstü bir şekilde başarısızlığa uğramasına neden oluyor. Bu durum, küresel bazda ekonomiler ve milyarlarca insan için korkunç sonuçlar doğuracak, potansiyel olarak benzeri görülmemiş bir ölçekte enerji kaosuna yol açacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

OPEC, fosil yakıt talebinin zirve yapacağına ilişkin önceki tahminlerin gerçekleşmediğini söyledi. Ancak bugün bu tahminlerle arasındaki farkın ve "bu tür tahminleri bu kadar tehlikeli kılan durumun" bunlara sıklıkla yeni petrol ve gaz projelerine yatırım yapmayı durdurma çağrılarının eşlik etmesi olduğunu vurguladı.

OPEC daha önce UEA'yı sanayi yatırımlarını baltalama konusunda "çok dikkatli" olmaya çağırmıştı.

UEA Başkanı Birol ise, mevcut sahalardaki azalmayı hesaba katmak için petrol ve gaza bir miktar yatırım yapılması gerektiğinin farkında olduğunu ancak yeni büyük ölçekli fosil yakıt projelerinin büyük iklim ve finansal risklerle ilişkili olduğunu söyledi.

Rusya petrol kesintisi için OPEC+ ile anlaştı

 

OPEC'in petrol üretimi 836 bin varil azaldı

 

OPEC'in petrol üretiminde tehlike

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)