E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC artan gerilim sonrası arz endişelerini azaltıyor---

OPEC artan gerilim sonrası arz endişelerini azaltıyor

OPEC artan gerilim sonrası arz endişelerini azaltıyor
08 Ocak 2020 - 11:35 borsagundem.com

OPEC, İran'ın misillemede bulunarak ABD üslerine saldırmasının ardından petrol arzının aksayacağına ilişkin endişeleri azaltmaya çalışıyor

OPEC ve topluluğun en büyük üreticilerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran'ın Irak'taki ABD askeri üslerine saldırılar düzenlemesinin ardından Orta Doğu'da petrol arzının aksayabileceğine ilişkin endişeleri azaltmaya çalışıyor.

BAE Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, ABu Dhabi'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ham petrol piyasalarında arzın iyi olduğunu ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının bölgede tansiyonun artması durumunda, ihtiyaç duyulduğunda, tepki vereceğini söyledi. Al Mazrouei, ABD ile İran arasında artan gerilimin, Basra Körfezi'nden petrol sevkiyatı için kilit öneme sahip Hürmüz Boğazı için risk oluşturmadığını sözlerine ekledi.

Al Mazrouei, "Piyasada arz iyi ve söyleyebilirim ki felaket bir gerilim olmazsa, ki böyle bir gerilim beklemiyoruz, arz darlığı tahmin etmiyoruz" dedi.

OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo bu mesajı daha da güçlendirdi. Barkindo, Abu Dhabi'de yaptığı açıklamada, "Liderlerimizin, durum kontrolden çıkmadan önce normale dönmek için mümkün olan her şeyi yapacağına güveniyoruz" şeklinde konuştu.

Irak'taki ABD üslerine saldırı sonrası petrol yükseldi dolarda düşüş

Petrol fiyatları, İran'ın üst düzey askeri yetkililerinden General Kasım Süleymani'nin haftasonu öldürülmesinden sonra ABD'nin Irak'taki üslerine bu sabah düzenlediği füze saldırılarının ardından küresel petrol arzında aksamalar olabileceği endişeleri ile ilk önce sert bir yükseliş gerçekleştirdi. Vadeli petrol kontratları Londra'da, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Pentagon'un İran'dan gerçekleştirildiğini iddia ettiği füze saldırılarının sorumluluğunu üstlenmesi sonrası yüzde 5'ten fazla yükselerek varil başına 72 dolara yaklaştı.

Orta Doğu'dan petrol akışı halen şimdilik kesintisiz sürüyor, ancak akışta kesinti olma riski ham petrol piyasalarında sert dalgalanmalara yol açıyor. Suudi Arabistan, İran ve Irak'tan dahil, Körfez'den yapılan ihracatın büyük kısmı Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor. İran savaş olması durumunda, oldukça dar bir su yolu olan bu boğazı defalarca kapatma tehdidinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)