E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOluşan TL kazançlar geri verilebilir---

Oluşan TL kazançlar geri verilebilir

Oluşan TL kazançlar geri verilebilir
13 Mayıs 2020 - 09:35 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende yurtdışı borsaların genel olarak sınırlı pozitif seyir izlediği günde BIST'in pozitif ayrışarak günü güçlü yükselişle kapattığı belirtiliyor.

BİST: Güne sınırlı pozitif eğilimle başlayan BIST-100 endeksi yükselişini güçlendirerek günü % 1,70 yükselişle 99.392’dan kapattı.

Yurtdışı borsaların genel olarak sınırlı pozitif seyir izlediği günde BIST pozitif ayrışarak günü güçlü yükselişle kapattı. TL’de benzer şekilde EM para birimlerindeki değer kazançlarının da etkisiyle pozitif ayrışarak günü değer kazancıyla kapattı. Yurtiçinde salgının hızının giderek yavaşlaması ve G-20 ülkeleriyle Swap anlaşması konusundaki beklentilerin güçlenmesi pozitif ayrışmada etkili oldu.

Olası bir Swap anlaşması haber akışında TL varlıklarda kısa vadeli güçlü pozitif fiyatlama oluşması beklenmektedir. CDS’ler 597 seviyelerine gerileyerek TL’deki pozitif ayrışmayı destekledi. VIX volatilite endeksi gün içinde 26 seviyelerine kadar gerilese de BIST kapanışı sonrası yaşanan dalgalanma sonrası 33 seviyelerinden günü kapattı. Endeksin 20 seviyesi altına gelmesi piyasaların normalleştiğine işaret edeceği gibi, 36-37 aralığı üzerine yönelmesi kar satışlarının güçleneceğine işaret edecektir.

BIST kapanışı sonrası ABD borsalarında %2’yi geçen sert satışlar yaşandı. Bazı eyaletlerin erken açılış yapması virüsün tekrar yayılma hızının yükseleceği beklentisi satışlara neden oldu. Gelişmiş ekonomiler kademli açılışa hazırlanırken vaka sayılarının tekrar yükselmeye başlaması yurtdışı borsalarda kar satışlarını tetikleyecektir. Yurtiçinde Swap anlaşması konusundaki gelişmeler piyasaların kısa vadeli ana gündemi olacak.

Anlaşma konusunda pozitif haber akışının gecikmesi yurtiçi piyasalarda gerilime neden olarak hafta başından beri hem BIST’te hem de TL oluşan kazançların geri verilmesine neden olabilir. Bugün yurtiçinde cari işlemler dengesi verisi ve yurtdışında ABD ÜFE verileri takip edilecek. Asya borsalarında karışık bir seyri var. Endeksin güne satıcılı bir eğilimle başlaması beklenmektedir. Endeks gün içinde yükseliş eğilimini Swap anlaşmasına ilişkin pozitif beklentilerle devam ettirebilir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dolar paritesi dün, 6,9869-6,9998 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,21 oranında değer kaybıyla 6,9882 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %1,01 oranında değer kazandı. Dün, borçlanma araçları piyasasında %13,18-% 13,21 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 9 baz puan düşüşle gün içinde gördüğü en düşük seviye olan % 13,18’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem: Hazine’nin yoğun borçlanması Mayıs’ta da devam ediyor: Hazine bu hafta gerçekleştirdiği 4 ihale ve 2 adet sukuk ihracı (ay başında açıklanan finansman planında yer almıyordu) ile toplam 26,6 milyar TL borçlandı. Geçen haftaki 19,9 milyar TL ile birlikte toplam borçlanma da 46,5 milyar TL’ye ulaşmış oldu ve ay başında açıklanan finansman planındaki 30 milyar TL’lik borçlanma hedefi aşıldı. Hazine dün 3 yıllık (21/06/23 vadeli) TLREF’e endeksli tahvilin yeniden ihracıyla 5,0 milyar TL borçlanırken, bileşik faiz %10,71, talebi karşılama oranı da %57 oldu. Dünkü 8 yıllık (28/06/28 vadeli) TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracında ise borçlanma 3,6 milyar TL’ye ulaşırken, reel faiz %2,49, talebi karşılama oranı da %59 oldu. Hazine ayrıca 6 ay vadeli kira sertifikasıyla 5,3 milyar TL, 2 yıllık kira sertifikasıyla da 6,4 milyar TL borçlandı. Devam eden hızlı borçlanma eğiliminde temel olarak, salgınla birlikte yükselen bütçe açığına bağlı olarak Hazine’nin finansman ihtiyacındaki artış ve yüklü iç borç geri ödeme programı etkili olsa da, BDDK’nın “aktif oranı” düzenlemesi sonrası bankaların artan talebi de Hazine’nin borçlanmasına yardımcı oluyor. Hazine bugün de 1 yıl vadeli altına dayalı tahvil ihraç ederken, 22 Mayıs’ta da 6 ay vadeli bono ve 6 ay vadeli kira sertifikası ihraçları gerçekleştirecek.

EBRD Türkiye ekonomisinin bu sene %3,5 küçüldükten sonra, 2021’de %6,0 büyümesini bekliyor: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)’nin yeni tahmini Kasım 2019’da yaptığı %2,5 büyüme öngörüsüne göre 6 yüzde puan düşüşe işaret ediyor. EBRD faaliyet gösterdiği 37 ülkedeki 2020 yılı ortalama büyüme beklentisini de %2,9 büyümeden %3,5 daralmaya çekerken, 2021 yılında %4,8 büyüme beklediğini açıkladı. EBRD yılın ikinci yarısında tedbirlerin kademeli olarak gevşetildiği bir senaryoyu baz aldıklarını, ancak sosyal mesafe öngörülenden çok daha uzun bir süre devam ederse resesyon çok daha derin olabileceğini belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • &&&& ^^^^ &&&&13 Mayıs 2020 11:37

    bence verilmez arkamızda derinhisse (Tavukçuoğlu) galip öztürk, rıza ışıklar, raşit kaba, mecnun çolak, vs.vs. varken bu borsa 250 000 rahat olur.