E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıNisan bütçe açığı analiz---

Nisan bütçe açığı analiz

Nisan bütçe açığı analiz
16 Mayıs 2016 - 15:49 borsagundem.com

İş Yatırım, Nisan'da fazla veren bütçe açığı rakamlarını yayınladığı raporda değerlendirdi.

Nisan’da merkezi yönetim bütçesi 5,4 milyar TL fazla verdi (Nisan 2015: 1,4 milyar TL). Aynı ayda faiz dışı fazla ise 8 milyar TL ile geçen senenin aynı ayına göre artış kaydetti (Nisan 2015: 7,5 milyar TL).  Aylık gerçekleşmenin detaylarına bakıldığında harcamaların %6,6 arttığını, gelirlerin ise %15,5 arttığını görüyoruz.  

Gider tarafında faiz hariç bakıldığında ise 14,8 puanlık bir katkı görüyoruz. Başka bir deyişle faiz giderlerindeki aylık azalma (borç ödeme takviminden kaynaklanıyor) bütçe harcamalarını 8 puan aşağı çekiyor. Faiz hariç harcama detayında öne çıkanlar ise memur maaşlarının başı çektiği personel giderleri (5,4 puan katkı), mal ve hizmet alımları (3 puan) ve devlet sosyal güvenlik katkısıyla (3,5 puan) işveren sigorta primi 5 puan indirimi (özel sektör çalışanlarının malullük, yaşlılık, ölüm sigorta priminin işverene düşen 5 puanlık kısmının 2008 yılında yürürlüğe giren teşvik kapsamınca hazine tarafından karşılanması, 2,5 puan) öne çıkıyor.      

Gelir tarafında bu ay bütçeyi ayakta tutan kısım ise 13,2 puanlık katkısı ile teşebbüs mülkiyet gelirleri öne çıktı. Bu kalem Merkez Bankası’nın 2015 karından Hazine’ye aktarılan 9,5 milyar TL’den oluşuyor (bu rakam bütçedeki 2016 hedefinin de üzerinde). Öte yandan vergi gelirlerindeki artış bütçeye 1,22 puan katkı sağladı. Vergi tarafında asıl desteği 2,4 puan ile kurumlar sağlarken, KDV ve ÖTV sırasıyla 0,3 puan ve 1,1 puan ile görece cılız kaldı. Bu durum Nisan ayı itibariyle ekonomide beklediğimiz ivme kaybını şimdilik destekliyor.

Son olarak yılın ilk 4 ayına yönelik gerçekleşmelere bakıldığında bütçe dengesinin 5,4 milyar TL’lik fazla ile geçen yılın aynı dönemindeki 4 milyar TL’lik açığa kıyasla iyi olduğunu, faiz dışı fazlanın da 24,6 milyar TL ile 2015’teki 20,1 milyar TL’lik fazladan daha iyi olduğunu görüyoruz.  

YORUM: Nisan’da Merkez Bankası karının Hazine’ye aktarılması gelir tarafında günü kurtardı. Harcama tarafında faiz hariç bakıldığında personel giderlerinin başı çektiği önemli bir artışın olduğu görülüyor. Ancak faiz ödemeleri takviminin düzensiz olması gider tarafındaki artışı sınırladı. Yılın ilk dört ayına bakıldığında ise Nisan’daki bozulmaya rağmen bütçede hedeften bir sapma olmadığını ve mail disiplinin genel anlamda korunduğunu görüyoruz. Mali disiplin ülkenin kredi notunu korumasını da sağlayan en önemli çıpalarından biri, bu bağlamda önümüzdeki aylarda da bütçede sıkı duruşun korunması gerektiğini düşünürüz.    

İş Yatırım/Muammer Kömürcüoğlu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)