E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNavtex krizinde önemli gelişme---

Navtex krizinde önemli gelişme

Navtex krizinde önemli gelişme
28 Temmuz 2020 - 16:20 borsagundem.com

Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim yaratan Navtex sorunu daha fazla büyümeden çözüme kavuştu. Krizin çözülmesindeki baş aktör ise, Ankara-Atina diyaloğuna vurgu yapan Almanya Başbakanı Merkel oldu.

Türkiye’nin Meis Adası'nın güneyindeki bir bölgede Navtex ilan etmesi sonrası Yunanistan ile sıcak çatışmanın eşiğine gelindi. Türk ve Yunan fırkateynleri karşılıklı olarak harekete geçti, peş peşe uçaklar havalandı ama kriz uzun sürmedi.

Krizin çözülmesinde Ankara ile Avrupa Birliği’nin arasındaki ilişkinin Almanya’nın dönem başkanlığında ivme kazanabilmesi için Ankara-Atina diyaloğuna vurgu yapan ve iki ülke diyalogunun tesisi için çalışan Alman Şansölye Angela Merkel’in etkisi büyük oldu.

CNN Türk'ün ulaştığı bilgilere göre, 21 Temmuz tarihinde Türkiye’nin Navtex ilanı sonrası önce Yunanistan Genelkurmay Başkanı Güney Kıbrıs’tan Atina'ya döndü, Yunan ordusunun teyakkuza geçmesi ile saatler 17:00'yi gösterdiğinde Akdeniz’de sıcak çatışma riski zirveye çıktı. Türk Silahlı Kuvvetleri de buna karşılık gemi uçaklarla bayrak gösterdi.

Tüm akşam dünya başkentlerinde temaslar yaşandı. Gece yarısına doğru mekik diplomasisi yürüten Alman Şansölye Merkel’in Erdoğan ile görüşmesinin ardından krizde yumuşama sinyalleri geldi. Oruç Reis, Erdoğan-Merkel görüşmesi sonrasında Antalya limanına demirlemek üzere geri döndü.

Ankara ve Atina arasında krizin sıcak çatışmaya dönmemesi için yoğun bir temas zinciri başladı. Arka kapı diplomasisinin de zirveye ulaştığı temaslarda, Türkiye diyalogtan yana olduğunu vurguladı ancak Akdeniz’de hakça paylaşımın altı çizildi, Türkiye’nin Antalya Körfezine hapsedilemeyeceği ise bir kez daha ifade edildi.

Navtex süresi 2 Ağustos’ta dolacak olan Oruç Reis için ucu açık süresiz bir faaliyet durdurma söz konusu değil. Ankara KKTC’nin enerji kaynakalrındaki haklarının ve Kıbrıs Adası'nda çözüme yönelik iradenin ortaya koyulacağı bir dizi şartı Avrupa Birliği aracılığıyla Yunanistan’a iletti.

Taraflar şu anda diyalog zemininin bir an önce tesis edilmesi için çalışıyor.

Önümüzdeki 1 ay içerisindeki girişimler sonrasında Türkiye’nin Akdeniz’de atacağı adımlar netlik kazanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muharrem28 Temmuz 2020 21:09

    evet içimizdeki yabancılar nasıl seviniyor.hevesiniz kursağınızda kalacak TÜRKİYE İstediğini alacak fazla sevinmeyin yunan dostları

  • işte fısat28 Temmuz 2020 17:47

    Diyanet işleri başkanına söyleyinde ekonomiyi bu duruma getirenlere halkı yoksulluk içine sokanlara da lanet etsin. Bu işin uzmanı.

  • Sinan Bey 28 Temmuz 2020 17:28

    Merkel büyüksün. Saygılar.

  • Esat esatesatoglu28 Temmuz 2020 16:44

    Akdenizde hukuken haklıyız.Yunanistan suni sorun yaratıp müzakere masasında fiili kazanım peşinde.. efe dahil akdenizde bu kadar kiyi uzunlugu olan ulkenin savunma konumunda olmaması lazım.gerci savunma konumunda olsak da hakkımızı alırız o da ayrı.

  • dön baba dön28 Temmuz 2020 16:34

    Eee neden geriledik. Madem gerliyecekti neden bu kadar ortalığı ayağa kaldırdı.

  • Baska cacık yok28 Temmuz 2020 18:33

    Her zmaan ki gibi fısssss