E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNATO'dan Türkiye açıklaması!---

NATO'dan Türkiye açıklaması!

NATO'dan Türkiye açıklaması!
25 Mayıs 2022 - 00:45 borsagundem.com

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik açıdan kilit, tüm müttefik ülkeler için ise önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak "Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu kabul etmek zorundayız." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen "Davos Zirvesi" olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "Avrupa'nın güvenliğini sağlamak" başlıklı panelinde konuştu.

NATO'nun Rusya-Ukrayna'ya savaşında iki görevi olduğunu belirten Stoltenberg "Öncelikle Ukrayna'nın desteklenmesi. Ukrayna halkı, Ukrayna silahlı güçleri ve Ukrayna siyasi liderliğinden çok etkilendim. Bu savaşta meşru müdafaaları için onları desteklemek de tamamen bizim sorumluluğumuz." dedi

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin 2014'ten bu yana Ukrayna'yı desteklediğini belirterek, bu ülkenin desteklenmesinin ayrıca kendi güvenlik gerekçeleri olduğunun altını çizdi.

İkinci görevlerinin de NATO müttefiklerinin güvenliğinin sağlanması olduğunun altını çizen Stoltenberg, "Rusya ve NATO arasında tam ölçekli bir savaşın önüne geçmek için bu savaşın daha da tırmanmasını önlemek önemli." ifadesini kullandı.

Moskova'ya "yanlış bir hesap ve yanlış anlaşılmaya yer yok" mesajı

Stoltenberg, NATO ile Rusya arasında bir savaş çıkması durumunda Ukrayna'dakinden daha fazla ölüm, zarar ve yıkımın olacağı uyarısında bulundu. Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini belirten Stoltenberg, NATO birliklerinin Ukrayna'ya gönderilmeyeceğini ve savaşa müdahil olmayacaklarını tekrarladı.

Stoltenberg, NATO'nun emrinde 100 binden fazla birliğin yüksek alarm seviyesinde bekletildiği bilgisini paylaşarak "Bu, Moskova'ya karşı önemli bir mesaj. Yanlış bir hesap ve yanlış anlaşılmaya yer yok. Bir NATO müttefikine yapılacak saldırı tüm müttefiklerin ortak (Rusya'ya karşı) ortak yanıt vermesini tetikleyecek." diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu

Moderatörün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusuna ilişkin yaptığı görüşme hakkındaki sorusu üzerine Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önceki endişelerini dile getirdiğini aktardı. Stoltenberg, bu endişelerin terörizm, PKK terör örgütüne destek ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu silahların tedariki başlıkları olduğunu belirtti.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularını "tarihi" olarak niteleyen Stoltenberg, "Şubat başında çok az kişi böyle bir beklenti içindeydi. Başkan Putin NATO'ya kapıları kapatmayı denerken işte tamda bu anda İsveç ve Finlandiya içeri girmeye karar verdi." ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin de önemli bir müttefik olduğunu kabul etmek zorundayız"

NATO'da daha önce de farklılıklar olduğunu ama sonunda çözüm bulunduğunu belirten Stoltenberg, Türkiye'nin dile getirdiği endişelere ilişkin masaya oturacakları mesajını verdi. Stoltenberg "Tam olarak nasıl ve ne zaman olacağını söyleyemem ama biz kendimizden eminiz ve konu hakkında çalışıyoruz. Bu müttefikler içinde daha önce de sorunları çözdük." diye konuştu.

Avrupa'nın istikrara kavuşması için NATO'nun genişlemesi konusunda Türkiye'nin de hemfikir olduğunu savunan Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın katılımın NATO'yu güçlendireceğini kaydetti. Stoltenberg, NATO içindeki farklı görüşlere dikkati çekerek "Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu kabul etmek zorundayız. Türkiye terör saldırılarından en fazla mağdur olan ülke. NATO içinde herhangi bir müttefik ülkeden açık ara daha fazla." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin önemine daha fazla haiz oluyorsunuz"

Türkiye'nin coğrafi ve stratejik açıdan kilit bir ülke olduğunu, Suriye ve Irak'a da komşu olduğunu vurgulayan Stoltenberg, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelenin de tam anlamıyla Türkiye'deki olanakları kullanmaya bağlı olduğunu kaydetti. Stoltenberg, "Elbette Ukrayna Savaşı'nda Karadeniz'e baktığınızda Türkiye'nin önemine daha fazla haiz oluyorsunuz." dedi.

Türkiye'nin gündeme getirdiği konuları anlamaları gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, "Türkiye tüm müttefikler için önemli. Zaten bundan dolayı da bu konuda sıkı çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Davos'ta gündem iklim ve enerji krizi

 

Ruslar 1991'den sonra ilk kez Davos'a katılmayacak

 

Davos'un gündemi gıda ve enerji krizi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Seçmen25 Mayıs 2022 10:31

    Zeytinyağı gibi üste çıkmayın, bu yozlaşmışlığım, bu çürümüşlüğün, bu vurgunun bedelini samdıkta ödeyeceksiniz.

  • AHMET ÖZBİR25 Mayıs 2022 05:37

    NATO mermer NATO kafa değil MÜTTEFİK KAFAYLA bizimle olun. Teröristlerle birlikte olan içinizdeki HAİNLERİ şutlayın. Aksi halde NATO'YU TÜRKİYEM "BUHARLAŞTIRACAK!"

  • Türkoğlutúrk 25 Mayıs 2022 09:51

    Sen önce terör elebasisiyla fotoları olan bakanları ,danışmanları gör.

  • vatandaş25 Mayıs 2022 02:14

    ana fikir avrupanın güvenlik ve istikrarı . bizi umursayıp adam yerine koyan yok.

  • Başka Türkiye yok 25 Mayıs 2022 01:25

    Ulan ne zaman sınırda hareket olsa Bu sözde muhalefet ortalığa atıyor bir yalan şu ülkeye şu ak partiyi yıkmak için adamların yapamayacağı şey Terörle kol kola gezmeler teröre gebe kalmalar Hadi CHP yi anladık ta Şu İYİ PARTİYİ hiç anlamadım uyanık bir lider olsa Meral hanım Tek girerdi Amaçlar FARKLI... UYANIN MİLLET BAŞKA TÜRKİYE YOOK BUNLAR YARIN TÜRKİYENİN DÜŞMANLARIYLA KOL KOLA OLUR bende AK PARTİ nin ekonomi politikalarını yanlışlarını eleştiriyorum kızıyorum DİKKAT edersek her yerden saldırı altındayız ilerde dışarda sağda solda DİKKAT DİKKAT demekten başka bişey diyemiyorum ALLAH CC Bu ülkenin içinde dışında sağında solunda da yukarıda aşağıdaki düşmanları KAHRUPERİŞAN Ettsin İNŞALLAH İNŞALLAH İNŞALLAH

  • baran25 Mayıs 2022 14:07

    Atıyorsun 20 bine yakın polis emniyet amiri savcı hakim görevden alındı!  Ordudakiler ise 1980 lerde askeri okullara yerleştirilmiş. Kendilerini gizlemişler!  Bunlar  daha çok Nato nun emrinde çalışan köpekler ki pkk ile mücadelesini dumura uğratmaya çalışmışlar.  Artık çok açık olan şu ki hepsi de 6 lı ganyan ile aynı ağzı kullanan Sansaryan  ve diğerleri siyaseti hatta insanlığı bu kadar yozlaştıran başmünafık tan başka böyle bir karaktersiz görmedim. Her şey son derce net olmasına rağmen üsteli sabah akşam Türk milletine kin kusan haysiyetsizlerin   sırtınız sıvazlayan son 1 ayda 40 tan fazla yabancı b.elçi ve temsilcileri ile görüşen soysuzlara bu millet zaten geçit vermez.  Dolar üzerinden milletini  ülkesini ancak feto köpekleri satar Türk Milleti bir tarafınıza sokuşturur.

  • Mucise Reis ;)25 Mayıs 2022 13:09

    Baran bey' in 15 cumhuriyet savcısından haberi yok Belediyelere takmış. Koskoca yargı makanına devletin en tepelerine gelmişler, :D Belediye suyunu mu kesti acaba :D  ordu ve polis içinden 200 bin askeri polis kimliklilerden haberinden haberi yok...  Nefes alıyor aklınca. Aklınca basit berber siyaseti yapıyor burada :D TRT de istanbul seçimlerinde ekranalra kırmızı bültenli takım elbiselerilin çıkıp kımlere oy istediğini de bilmiyor : ))  o kadar yüzsüz o kadar pişkin suratlı ki utanma bilmeden kendini rezil ediyor. :D sanki 1950 1970 1965 de olduda unutu sanıyor insanları : )) daha dün yaşandı... verecek tek cevapları çamur atmak , aile terbiyesidnen yoksun türk ve islam kültürüne aykırı davranışalrda bulunmak. Başakda bişe edemez kapasitesi bu...

  • baran25 Mayıs 2022 11:24

    En adi saldırı belediyelerin içine sızan pkk itleridir.   

  • Türkoğlutúrk 25 Mayıs 2022 09:50

    En büyük saldırı ülkeye Suriyeli sokarak yapiliyor.cik bir dolaş.

  • ss25 Mayıs 2022 09:28

    hadi len akp yobazı. solcular daha milliyetci cumhuriyetci. suriyelileri basımıza bela ettiniz. çiftciyi bitirdiniz. nas nas dedinişz. sahte dindarlar. ALLAH bilir kimin dindar oldugunu. her seyi dine milliyetciliğe vurdunuz.