E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNATO böyle bir kriz görmedi---

NATO böyle bir kriz görmedi

NATO böyle bir kriz görmedi
19 Temmuz 2019 - 07:25 borsagundem.com

Üst düzey ABDli yetkililer, Türkiye'nin S-400 satın almasıyla NATO on yıllardır görülmeyen büyük bir krizle karşı karşıya kaldığını ifade ediyor

Times gazetesine konuşan üst düzey Amerikalı yetkililer, S-400 krizi nedeniyle ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmanın doğru bir karar olduğunu ancak yaşanan krizin NATO için ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

ABD Eski Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Jack Keane, 'NATO'nun on yıllar boyunca böyle bir kriz yaşamadığını' söylerken ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman da "ABD ile Türkiye arasındaki kriz derin ve uzun sürebilir" diyor.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin S-400 satışı nedeniyle giderek kötüleştiğine dikkat çeken gazetenin haberinde şu ifadeler var:

"ABD Savunma Bakanlığı Pentagon yetkilileri, Türkiye'nin milyarlarca dolarlık F-35 Lightning II ortak savaş uçağı programından çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yetkililer, Türkiye'nin S-400 silah sistemi operasyonlarına beş yıl boyunca danışmanlık yapacak Rus teknisyenlerinin F-35lerin süper-gizli teknolojilerine ait bilgileri toplayabileceğini ifade etti.

"Ankara ve Washington'un aldığı kararlar, S-400ler operasyonel olduğunda, Türkiye'nin artık, Rusya'nın Batılı müttefiklerine karşı askerli hamlelerinin caydırıcı olmasında kilit öneme sahip NATO'nun hava savunma ağlarının tam parçası olamayacağı anlamına geliyor."

Trump'ın bağımsız danışmanlığını yapan eski Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Jack Keane, ABD'nin kararıyla ilgili Times'a şu açıklamayı yaptı:

"ABD, Türkiye'ye F-35 satışını iptal etmekte haklı ama bu NATO için ciddi bir sorun oluşturuyor. S-400 sistemini satın almak, NATO'nun Rusya askeri sistemlerine karşı izlediği politikayı gerçekten tehlikeye atıyor ve bu kabul edilir bir durum değil. On yıllar boyunca NATO ülkeleri arasında böyle bir gerilim yaşamamıştık."

Keane, 'NATO üyesi tek Müslüman devlet' olan Türkiye'nin, "Orta Doğu ve Asya'ya erişim açısından ve birlik içinde stratejik olarak en büyük öneme sahip olmasından dolayı" değerli bir NATO üyesi olduğunu da vurguladı.

'ABD ile Türkiye arasındaki kriz derin ve uzun'

Gazeteye konuşan eski üstü düzey Pentagon yetkilisi ve ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman da şunları söyledi:

"ABD-Türkiye ilişkileri ciddi bir krize sürükleniyor, derin ve uzun sürecek bir kriz olacağından şüpheleniyorum. Türkiye bir süredir güvenilir bir NATO üyesi değildi ama yine de kötü müttefikleri dışlayacak bir mekanizma yok. Türkiye önemli bir ülke. Tam demokratik bir Türkiye, ABD ve NATO'nun güçlü bir müttefiki olabilir ve olmalıdır da."

Times'a konuşan bir diğer üst düzey diplomatik kaynak da Erdoğan'ın Devlet Başkanı Putin ile anlaşmasının 'Rus liderin NATO'yu baltalama planlarının faydasına olduğunu söyledi.

Haberin devamı şöyle:

"Türkiye'nin S-400 sistemini satın alması ve Amerikan Patriot hava savunma sistemini reddetmesi, Türklerle askeri işbirliğinin devamı konusunda soru işaretleri doğurdu.

"Pentagon yetkilileri, Türkiye'nin resmi olarak F-35 programından çıkarılması kararının hayati önemdeki stratejik ilişkileri değiştirmeyeceğini söylüyor. Ama şimdiden, gelecekte yapılabilecek ve Türkiye hava sahasının kullanılmasının önemli bir rol üstlendiği askeri tatbikatlara dair soru işaretleri oluştu. (BBC Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xx19 Temmuz 2019 16:44

    Biz Patriot hava savunma sistemini reddetmedik..! onlar vermedi..!Pişkinliğin bu kadarı...

  • gürsel 19 Temmuz 2019 11:05

    Hah hah ABD mi güvenilir müttefik. Ulan adamlar her yerde kuyumuzu kazmak için fırsat arıyor. Darbe mi derseniz oradalar PKK mı derseniz oradalar Doğu Akdeniz mi derseniz oradalar. her daim karşımızda ve bize düşman. AB ve ABD nin amacı Türkiyeyi öldürmeden süründürmek her daim kendilerine muhtaç bırakmak.

  • HALİL TÜRK19 Temmuz 2019 09:47

    bir de zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar.hava savunmam sistemi alacak hem iki katı hem vermiyorlar.uçak alacak hem pahalı hem vermiyorlar.fakat teröristlere veriyorlar.ne yapacağız yani.şimdi de gidip verenlerden uçak alacağımız zaman yine aynı tantanalar.nato denilen şeyin arkasına sığınan abd pkk yıllarca büyütüp besleyin üzerimize sarmıştır.abd hiç bir zaman bizim iyiliğinizi istemez.nato dan atalar sa şaşırtmam belkide böylesi hayırlı olabilir.

  • Yorum19 Temmuz 2019 09:27

    Madem nato içinde en stratejik öneme sahip ülke türkiye işe ona göre davransaydın şimdi ne oldu nato ve abd en önemli kalesini kendi isteğiyle terk etti bunda rusyanın ve türkiyenin hiç katkısı olmadı suçlu arıyorsanız kendinizde arayın patriyotları zamanında vermeyen pentagon ve abd li parlamenterleri sorgulayın obamaydı çağırın ne poh yedin anlat diyin şimdi tomahawk larla patrıyotları ve f 35 leri bedava verirseniz hiç bişey olmamış gibi davranmaya kendimizi zorlayabiliriz karar sizin ama bişey yapacaksanız biraz hızlı davranın su lar gelmeden yapın kriz derinleşmeden karar sizin buyurun top sizde

  • Ali19 Temmuz 2019 08:42

    İşiniz gücünüz yalan, sanki patriot sattınız da biz almadık, bir de utanmadan almadılar diyor, herşey zamanında yapılır, yumurta kapıya dayanmış patriot almadınız diyor bi de,