E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedili eskisi kadar ‘muhteşem’ değil---

Muhteşem Yedili eskisi kadar ‘muhteşem’ değil

Muhteşem Yedili eskisi kadar ‘muhteşem’ değil
22 Nisan 2024 - 11:50 borsagundem.com

Geçen yıl Wall Street endekslerindeki rallinin ana aktörü olan Muhteşem Yedili hisseleri ilk çeyrek bilançolarına hazırlanıyor. Ancak analistlere göre hisselerin geçen yılki göz kamaştıran performansını tekrarlaması beklenmiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının teknoloji devi şirketleri Apple, Nvidia, Microsoft, Tesla, Alphabet, Amazon ve Meta geçen yıl hisse senetlerinde kaydettikleri olağanüstü performansla Muhteşem Yedili unvanını aldı. Bu yedi hisse yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle birlikte oldukça borsaların geçen yılki yükselişinin lokomotifi oldu.

Ancak geçen hafta bu hisse grubu birlikte toplam 950 milyar dolar piyasa değeri kaybetti. Bu hafta ise söz konusu yedi şirketin dördü, Tesla, Microsoft, Alphabet ve Meta ilk çeyrek bilançolarını açıklayacak.

MarketWatch’un haberine göre en zorlu sorularla karşılaşması beklenen şirket salı günü bilançosu açıklanması beklenen Tesla olacak. Elektrikli araçlara olan talebin azalması, daha sıkı rekabet koşulları ve şirketin kârının düştüğüne dair endişeler sonucu işgücünün %10’unu işten çıkarmaya hazırlandığı belirtilen elektrikli araç devi için ilk çeyrek bilançosu oldukça kritik.

Tesla, elektrikli araçların çok pahalı olduğuna dair endişeler nedeniyle müşteri çekmek için fiyatları düşürdü. Ancak Tesla'nın elektrikli araçlarının ilk çeyrek teslimatları Wall Street'in mütevazı beklentilerinin gerisinde kaldı. Bazı analistlere göre elektrikli otomobil trendini erkenden benimseyenler araçlarını çoktan satın almış olabilir. Diğer analistlerse elektrikli araçları yolda desteklemek için gereken şarj altyapısının henüz oluşturulmadığından endişe duyuyor.

Wedbush analisti Dan Ives, geçen hafta bir araştırma notunda, "Wall Street, önümüzdeki hafta Tesla'nın 23 Nisan Salı günü gonktan sonra yapacağı 1Ç konferans görüşmesinde sorularına yanıt istiyor ve buna ihtiyaç duyuyor. Zira son birkaç aydaki kötü haberler dizisi Tesla hikayesinde yatırımcılar için bir korku gösterisi oldu" dedi.

Ives, "Musk'tan maliyet düşürmenin mantığını, ileriye dönük stratejiyi, ürün yol haritasını ve genel bir vizyonu duymamız gerekiyor. Aksi takdirde birçok yatırımcı Tesla'nın 2024'te küresel olarak gördüğü bu 5. kategori kusursuz zayıf talep fırtınası sırasında çıkışlara yönelebilir” uyarısında bulundu.

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya devlerinin çatı şirketi olan Meta ise çarşamba günü bilançosunu açıklayacak. Meta'nın hisseleri, ilk temettüsünü açıklamasının ardından Şubat ayında yükselmişti. Google’ın çatı şirketi Alphabet’in ve Microsoft’un ilk çeyrek raporunu perşembe günü yayınlaması bekleniyor.

Analistler hala yapay zeka teknolojileriyle uzun vadede kimin daha fazlasını başarabileceğini ve bu teknolojinin kâr elde etmek için başka nerede kullanabileceklerini araştırıyor. Ancak yine de büyük ölçüde büyük satış rakamları ve bilanço yükselişleri bekleniyor. Wedbush analistleri, bu ay paylaştıkları bir notta, internet reklam sektörünün son zamanlarda hem Google'a hem de Facebook'a fayda sağlayan pozitif performansına işaret etti.

Bununla birlikte bazı analistler yapay zeka alanından elde edilebilecek getirilerin reklamı yapıldığından daha uzun sürebileceğini belirtiyor. Yapa zeka balonuna dair endişeler de arttı. Zira teknolojinin internette spam yapma ve kullanıcılar için internet ortamını daha da kötüleştirme risklerine dikkat çekiliyor.

Google’ın çatı şirketi Alphabet dördüncü çeyrek bilançosunu zayıf geçirmişti. Reklam harcamalarında toparlanmanın görüldüğü çeyrekte Wall Street beklentilerinin altında kalmıştı. Synovus Kıdemli Portföy Yöneticisi Daniel Morgan, Alphabet’in yapay zeka sohbet robotu Bard’ın yerine Gemini’ye odaklanacağını düşünüyor. Gemini’yi Apple’ın iPhone için de kullanılacağı beklentiler arasında.

Analistlere göre internet aramaları ve reklamcılık alanında Meta ile TikTok rekabeti arasında YouTube’un durumu ve Amazon ve Microsoft rekabeti arasında Google’ın bulut teknolojilerinin durumu da soru işaretleri arasında.

Bu arada Bank of America analistlerine göre Microsoft da işyerleri bulut hizmetlerini kullanımıyla ve yapay zeka asistanı Copilot'un deneme süreciyle ilgili sorularla karşılaşacak.

BofA analistleri cuma günü yayınladıkları bir notta Meta hisseleri hakkında da konuştu. Brad Sills liderliğindeki analistler, "Meta konusunda pozitif kalmaya devam ediyoruz. Reels, Mesajlaşma ve yapay zeka odaklı reklam iyileştirmelerinin hâlâ erken olduğu ve 2024'te olumlu ürün sürprizlerine ve gelir artış ivmesine yol açabileceği tezimizi yineliyoruz" açıklamasında bulundu.

FactSet Kıdemli Bilanço Analisti John Butters, cuma günü yayınladığı bir raporda, Muhteşem Yedili şirketlerinin beşinin (Nvidia, Amazon, Meta, Alphabet ve Microsoft) genel olarak S&P 500 Endeksi’nde ilk çeyrek bilanço artılarına en büyük katkıda bulunanlar olmasının beklendiğini söyledi.

Butters, “Toplamda, bu beş 'Muhteşem 7' şirketinin ilk çeyrek için yıldan yıla %64,3'lük bir bilanço artışı bildirmesi bekleniyor. Bu beş şirket hariç tutulduğunda, S&P 500'de kalan 495 şirket için toplam bilanço düşüşün 2024'ün 1. çeyreği için eksi %6 olacağı öngörülüyor” ifadelerine yer verdi.

Fundstrat: Borsada satışlar yakında sona erecek

 

Altın fiyatlarında beklenti ne yönde?

 

Jeopolitik gerilimin nedeniyle petrol fiyatları 100 dolar olur mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)