E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMuhbir İspanya'yı kurtaracak---

Muhbir İspanya'yı kurtaracak

Muhbir İspanya'yı kurtaracak
11 Şubat 2015 - 07:03 borsagundem.com

HSBC ile ilgili skandalı ortaya çıkaran isim seçim çalışması yapacak

Sızdırdığı bilgilerle İngiliz HSBC bankasının, İsviçre’de müşterilerinin vergi kaçırmasına yardımcı olduğu iddialarının ortaya çıkmasına neden olan bilgisayar uzmanı Herve Falciani, İspanya’da seçimlere hazırlanan Podemos partisinin seçim programı için danışmanlık yapacak.  
Daha önce HSBC’nin Cenevre’deki ofisinde çalışan ve belgelerin sızdırılmasında rol oynayan Falciani’nin, Podemos’un seçim programına yardımcı olacağını belirten parti yetkilileri, özellikle parti için “vergi dolandırıcılığı”na ilişkin bir rapor hazırlayacak. Podemos’un lideri Pablo Iglesias da, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Falciani’nin işbirliği önerisine teşekkür etti ve “Paha biçilemez bir yardım yapmış olacak” ifadesini kullandı.
Özellikle Yunanistan’da Syriza partisinin seçim zaferi sonrasında İspanyol seçimlerinin de iddialı partisi haline gelen Podemos, yaklaşık bir yıllık geçmişe sahip.

Yolsuzluklara karşı

Kamuoyu yoklamalarında hızla yükselen, yaklaşan seçimlerde büyük şans tanınan Podemos, siyaset ve iş dünyasındaki yolsuzluk iddialarına kızgınlık duyan seçmenler tarafından özellikle destekleniyor. AB politikalarına da karşı çıkmasıyla bilinen Podemos’un lideri Iglesias, bu anlamda Falciani’nin yazacağı raporla elini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Fransız ve İtalyan vatandaşlıkları olan, İspanyolca konuşabilen Falciani, geçen yılki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yolsuzluk karşıtı küçük İspanyol partisi “Partido X” listesinden aday olmuştu. Parti, seçimlerde sandalye kazanamamıştı.

‘Bunlar daha başlangıç’

Fransız “Le Parisien” gazetesine konuşan ve medyada eski şirketi HSBC ile ilgili çıkan haberlerin “buzdağının sadece küçük bir bölümü” olduğunu söyleyen Falciani, vergi makamlarının, sırları açıklayan Fransız “Le Monde” ya da Uluslararası Araştırmacı gazeteciler Konsorsiyumu’ndan daha fazla bilgiye ulaşabileceğini söyledi.
Falciani, Le Monde’un verdiği 106 bin kişilik listeden daha fazlasının olduğunu, verdiği dökümanlarda bile milyonlarca para transferi bulunduğunu kaydetti.

Tartışmalar var

İsviçre hükümeti ve HSBC, Falciani’yi, bankayı ve müşterilerini zor durumda bırakarak kendi hesabını düşünen bir “suçlu” olarak nitelendirirken, İsviçre’nin özel bankacılık alanındaki şeffaflık yapısına ilişkin tartışmalar sürüyor.
ABD, vergi kaçırma suçlamasıyla UBS, Credit Suisse ve Leumi bankasının İsviçre şubelerini cezaya çarptırılmıştı. Fransa’nın da UBS ve Bank Reyl hakkında açtığı soruşturma sürüyor. İsviçre, suçlamalar karşısında, finans sisteminde reforma gideceği ve otomatik vergi bilgilendirme sistemi paylaşımı uygulayacağını duyurmuştu.

25 ülkede gizli görüşmeler...

HSBC’nin İsviçre şubesinden bankacıların, gizli hesaplar açılması amacıyla zengin müşterileriyle 25 ülkede görüşmeler yaptığı, bunun için lüks otelleri, hatta havaalanlarını seçtiği öne sürüldü. İsviçre basınında çıkan iddialara göre, özellikle 2004-2005 arasında bankacıların 1.645 özel görüşme yaptığı, bir bölümünün Tel Aviv ve Paris’teki lüks otel barlarında, Kongo’daki bir havaalanında ve Kopenhag’daki yazlıklarda bile gerçekleştiği iddia ediliyor. Özel “müdürler”in yürüttüğü  görüşmelerde müşterilere İsviçre’de hesap açmaları halinde vergiden nasıl kaçabilecekleri anlatılıyormuş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)