E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley borsada düşüş öngörüsünü gözden geçiriyor---

Morgan Stanley borsada düşüş öngörüsünü gözden geçiriyor

Morgan Stanley borsada düşüş öngörüsünü gözden geçiriyor
21 Haziran 2023 - 15:05 borsagundem.com

Wall Street’in en saygın isimlerinden Morgan Stanley stratejisti Mike Wilson, düşüş yönlü tezinden şüphe etmeye başlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları teknoloji güdümlü ralli sonrası tahminlerin ötesinde yükseldi. Geçen yıldan bu yana yapılan tahminlerin büyük bölümünü suya düşüren ralli, Wall Street’in düşüş yanlısı en önemli isimlerinden Mike Wilson’ı da şüpheye düşürmüş görünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street'in önde gelen ismi ve koyu bir düşüş yanlısı olan Mike Wilson, tezinden şüphe etmeye başlıyor. Morgan Stanley'den Mike Wilson'ı endişelendiren ve yanıltan şey ise bir sürpriz değil.

Kurumsal kazanç modeli sorunsalı

MarketWatch’tan Steve Goldstein’in haberine göre, muhtemelen Wall Street'in en karamsar sesi, piyasadaki yükselişe o kadar şaşırıyor ki, bankanın kendi kurumsal kazanç modelini sorguluyor. Morgan Stanley Baş Sermaye Stratejisti Mike Wilson, “Bu yıl S&P 500 Endeksi hakkında çok yanıldığımızı kabul edip kazanç modelimizin de bizi yanıltıp yanıltmayacağına karar vermeye çalışıyoruz” diyor.

Wilson kısa yanıtın 'hayır' olduğu sonucuna varıyor. Wilson, “Gerçek kazançlar, geçen yıl için kazanç modelimizi mükemmel bir şekilde takip ediyor. Bu da modelin bu yüksek enflasyonist rejimde bile iyi performans gösterdiği anlamına geliyor. Oysa bu, bir yıl önce endişelendiğimiz bir şeydi” diyor.

Gelirde keskin düşüş ve yapay zeka maliyeti

Wilson ayrıca, piyasaları memnun eden geçen haftaki üretici fiyatlarının beklenenden daha zayıf gelmesinin gelecek dört ay boyunca gelirde keskin bir düşüşün habercisi olduğunu söylüyor. Wilson, “Gelir artışındaki bu tür bir düşüş, negatif işletme kaldıracı ağır yük kaldırdığından, kazanç tahminimizin oldukça altında kaldığımız anlamına geliyor” diyor.

Morgan Stanley, yapay zeka potansiyelini desteklerken, bu yıl için zaten harekete geçmiş olan yavaşlamayı engellemeye yetmeyeceğinin de altını çiziyor. Wilson, “Aslında yapay zeka, çoğu şirket için bu yıl marjları daha da zorlayan bir maliyet yaratacak” şeklinde konuşuyor.

Piyasa genişliği yetersiz

Wilson, son zamanlarda mega sermayeli teknoloji hisselerinden bölgesel bankalara ve küçük sermayeli şirketlere doğru genişleyen pazar rallisine olumlu bakanların ise hevesini kırıyor. Wilson, “Bu alanları da izliyoruz ve bu alanlarda bir miktar istikrar olsa da, pek etkileyici değil” diyor.

Tek hata

Wilson’ın kabul edeceği tek hata ise bankacılık krizinin mağdurları olan mevduat sahiplerinin kurtarılmasının etkisi ve bunun bir tür parasal teşvik olup olmadığıydı. Wilson, “O sırada parasal genişleme olmadığını söylemiştik” diyor ve ekliyor: “Bu teknik açıdan doğru olsa da, yani Fed/FDIC tahvil almıyor, bunun yerine bankalara geçici olarak borç veriyor olsa da, sisteme likidite ekledi ve bankaların faaliyet göstermeye ve kredi vermeye devam etmesine izin verdi” diyerek yanıldığını itiraf ediyor.

Borç tavanı çıkmazı çözüldükten sonra Hazine bonolarının ihracıyla bu likiditenin buharlaşacağını söyleyen Wilson, banka rezervlerinden 500 milyar dolara kadar fon sağlanacağını belirtiyor.

Wislson, “Tarihsel olarak konuşursak, banka rezervlerinde böyle bir düşüş gördüğümüzde hisse senedi piyasası iyi performans göstermiyor. Mali sürüklenme ile birleştiğinde bu, hisse senedi yatırımcıları için zorlu bir kokteyl olmalı” şeklinde konuşuyor.

Morgan Stanley: Hisse senetleri hala kış uykusunda

 

Morgan Stanley'den yaz aylarında hisse senetlerinde satış uyarısı

 

Morgan Stanley'den 'yeni boğa piyasası' uyarısı

 

Morgan Stanley'den hisse senedi uyarısı: Keskin dalgalanmalar tetiklenebilir

 

Morgan Stanley: Kâr terendleri zayıflayacak

 

Morgan Stanley: Enflasyondaki yumuşama yatırımcıları yanıltıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali21 Haziran 2023 16:38

    Yarın ve Cuma günü iki önemli toplantı var. Piyasa iyi yönlü haber akışını bile fiyatlayamıyor. Yani sevgili Morgana söyleyin zararda olan birisi nasıl dikkat etmeli.Haberi yaparken bu tiyolarıda verseydiniz keşke. Ne yapmalıyız bireysel yatırımcı olarak? Mesala bacak, kol mu keselim. Teşekkür ederim korku saldığınız için. Tir tir titriyorum.