E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Ayı piyasasının henüz bitmemiş işleri var---

Morgan Stanley: Ayı piyasasının henüz bitmemiş işleri var

Morgan Stanley: Ayı piyasasının henüz bitmemiş işleri var
04 Nisan 2023 - 13:39 borsagundem.com

Teknoloji hisselerinde giderek kabaran rallinin ömrü, ayı piyasasının devam ediyor olması nedeniyle sanıldığı kadar uzun sürmeyebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları olası bir finans krizi, yüksek enflasyon, resesyon endişeleri ve Fed’in sıkılaştırma politikası arasında sıkışmış durumda. Uzun süredir devam eden bu belirsizliğe bankacılık krizinin de dahil olmasıyla denklemdeki bilinmezlerin sayısı artıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu belirsiz atmosfer içinde borsalardaki yön arayışı da devam ediyor. Ancak teknoloji sektörü bu arayışın istisnasını oluşturuyor gibi görünüyor.

Teknoloji hisseleri piyasaya aykırı hareket ediyor

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, Morgan Stanley'in üst düzey hisse senedi stratejisti Mike Wilson, teknoloji hisselerinin giderek güçlenen rallisinin uzun sürmeyeceğini ve ayı piyasasının ‘henüz bitmemiş bir işi' olduğunu söylüyor.

Wilson, ABD hisse senedi piyasasının 2023'ün ilk üç ayında teknoloji hisselerindeki parlak rallide güç bulduğunu, ancak yine de yeni dipler yapmaya ve bir süre ayı piyasası durumunda kalmaya karşı hala savunmasız olduğunu belirtiyor.

Bu tahmin, Fed'in daha fazla politika sıkılaştırmasına ve 10 Mart'ta Silicon Valley Bank'ın çöküşünün hemen ardından gelen sürpriz bankacılık krizine rağmen yükselen ABD hisse senetleri için meydan okurcasına güçlü bir ilk çeyreği takip ediyor. Yatırımcılar bankacılık kargaşasından korunmak için sığınak aradıkça, teknoloji hisselerinin ve genel anlamda borsaların güçlü kazançlar elde ettiği görülüyor.

Morgan Stanley Baş Hisse Senedi Stratejisti Michael Wilson, “Biz yatırımcıların portföylerini daha defansif bir şekilde konumlandırmaya devam etmeleri ve yüksek operasyonel verimlilik ve yüksek kazanç kalitesi, bir başka deyişle yüksek nakit akışı sergileyen şirketlere odaklanmaları gerektiğini düşünüyoruz” diyor.

Wilson, “Yeni bir boğa piyasasının başladığına dair çok az kanıt görüyoruz ve ayının hala bitmemiş işleri olduğuna inanıyoruz” şeklinde yazıyor.

Wilson, geçtiğimiz haftalarda büyük hacimli teknoloji hisselerinin, performans açısından göreceli olarak piyasalara ‘açıkça aykırı' hareket ettiğini ve tarihi zirvelere yükseldiğini hatırlatıyor.

En iyi performans teknoloji sektöründe

Nasdaq Composite’in ilk çeyreği yüzde 17 oranında artışla tamamladığı, Aralık ayı sonundaki en düşük seviyesinden de yaklaşık yüzde 20 yükseldiği görülüyor. Ayrıca S&P 500 Bilgi Teknolojileri sektörünün de bu yılın ilk üç ayında yüzde 21 oranında artarak S&P 500'ün 11 sektörü arasında en iyi performans gösteren sektör olması da dikkat çekiyor. S&P 500 bu yıl yaklaşık yüzde 7,5 oranında arttı ancak yıllık bazda hala yüzde 16 oranında düşük seviyede seyrediyor.

Teknoloji hisselerindeki artışı körükleyen önemli bir faktör, yatırımcıların Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasından kaynaklanan krizin ardından teknoloji hisselerini adeta bir savunma cenneti olarak görmesi oldu.

Fed'in bu yıl dünyanın en büyük ekonomisinde anlamlı bir yavaşlama olmadan faiz indirimlerine başlayacağına dair umut da genel olarak hisse senetlerindeki ve özellikle büyümeye yönelik hisselerdeki ralliyi besledi. Wilson, “Savunma noktasında çalışmamız, teknoloji sektörünün aslında daha konjonktür yanlısı olduğunu gösteriyor” diye yazıyor.

Likidite ters rüzgar etkisi yaratabilir

Likidite konusunda ise Wilson, “Fed tarafından yakın zamanda genişletilen banka fonlama programını, nihayetinde riskli varlıklar için teşvik edici olacak bir ‘parasal genişleme’ biçimi olarak görmüyoruz” diyor ve ekliyor, “Para piyasası hesaplarına akmaya devam eden para, vergi ödemeleri nedeniyle 'Hazine Genel Hesabı’ndaki artışla birleştiğinde, riskli varlık likiditesi için bir ters rüzgar olmaya başlayabilir.”

Temel ihtiyaçlar, sağlık hizmetleri ve kamu hizmetleri gibi geleneksel savunma sektörleri şu anda teknoloji sektörüne göre daha iyi bir risk-ödül profiline sahip bulunuyor. Wilson, “Sektör tipik olarak düşüşten sonra güçlü bir performans artışı dönemi yaşadığından, teknoloji hisse senetlerine daha agresif bir şekilde ekleme yapmadan önce daha geniş piyasada kalıcı bir düşüşü beklemenizi tavsiye ediyoruz. Bu aynı zamanda döngüselliğinin yukarı yönde lehinize çalıştığı bir dönem olacaktır” diye yazıyor.

Morgan Stanley: Ayı piyasası henüz bitmedi

 

Morgan Stanley: Hisse senedi piyasaları cazip fırsatlar sunuyor

 

Morgan Stanley: Aşağı yönlü risk en yüksek seviyede

 

Teknoloji hisseleri, ABD borsalarını taşıdı

 

Teknoloji hisselerinde 'sat sinyali'

 

Teknoloji hisselerinde ralli bitse de o segment yükselişini sürdürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)