E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMoody's'ten Türkiye'ye kötü haber---

Moody's'ten Türkiye'ye kötü haber

Moody's'ten Türkiye'ye kötü haber
11 Nisan 2014 - 06:31 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi görünümünü durağandan negatife düşürdü

Sıfırcı Hoca olarak bilinen reyting şirketi Moody’s’ten Türkiye’ye kötü haber geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin notunun görünümünü durağandan negatife düşürdü. Moody's tarafından sabaha karşı yapılan açıklamada Türkiye’nin Baa3 seviyesindeki devlet tahvili notu ise mevcut seviyesinde onaylandı.

MOODY'S'İN GEREKÇELERİ

Moody's’in açıklamasında not görünümünün değiştirilmesinde etkili olan unsurlar şöyle sıralandı:
1 – Ülkenin dış finansman pozisyonunda artan baskılar artan sıyası risklerin ve daha düşük küresel likiditenin etkisinin altını çiziyor ve yabancı ve yerel yatırımcıların güveni bu durumdan olumsuz etkileniyor.

2 - Bu bağlamda GSYH artışının kısa vadeli görünümündeki yavaşlama, orta vadeli büyüme trendine yönelik belirsizliklerin büyümeyi güçlendirecek reformların azalması ihtimaline bağlı olarak artması ve içerideki politik karmaşanın siyasi ortamı daha belirsiz hale getirmesi.

Moody's Türkiye’nin Baa3 seviyesindeki notunun onaylanmasını ise şu nedenlere bağladı:
1 – Hükümetin güçlü mali ölçütleri, ki bunlar son yıllarda borçların GSYH’ye oranını düşürdü, borçların içindeki döviz borçlarının ağırlığının azalması ve borçların vade yapısının uzaması.

2 – Türkiye ekonomisinde yaşanan güçlenme, özellikle büyüklük, varlıklılık ve ekonomik çeşitlenme konusundaki gelişmeler, ki bunlar aynı kategorideki diğer ülkelere kıyasla daha güçlü durumda.

HAZİNE VARLIK KİRALAMA'NIN DA GÖRÜNÜMÜ DÜŞTÜ

Moody's aynı zamanda Türkiye’nin sukuk ihracı için özel bir aracı olarak kullandığı Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş.’nin Baa3 seviyesindeki notunun görünümünü durağandan negatife düşürdü. Türkiye’nin yerel para cinsinden tahvil ve mevduat notları tavanı değişmeyerek A3 seviyesinde korundu. Uzun vadeli yabancı para cinsinden tahvil notu tavanı Baa1 ve kısa vadeli yabancı para cinsinden borçlanma notu tavanı Prime-2 olarak korundu. Uzun vadeli yabancı para cinsinden banka mevduat notu Baa3 ve kısa vadeli yabancı para cinsinden banka mevduat notu Prime-3 olarak korundu. 

BANKALARI İZLEMEYE ALMIŞTI

Moody's19 Mart'ta yaptığı açıklamada, Akbank, Asya Katılım Bankası, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halkbankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankasını olası bir not indirimi için izlemeye aldığını beyan etmişti.

ŞİMDİ GÖZLER S&P'DE

7 Şubat'ta Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmişti "BB+" olan kreni notunu korumuştu. Kurumdan yapılan açıklamada Türkiye'nin net dış finansman ihtiyacını kapsayan rezervlerin azalmasının kredi zayıflığı yarattığı belirtilerek, "Türkiye'de sert ekonomik iniş riskinin arttığını görüyoruz" denilmişti.
4 Nisan'da not açıklaması yapan Fitch, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmadı. Ancak kurum Türkiye'deki siyasi risklere dikkat çekti ve 2014 ve 2015 büyüme tahminlerini düşürdü.
Şimdi gözlar S&P'nin Mayıs ayında yapacağı açıklamada. Mayıs ayında S&P Türkiye’nin ülke kredi notunu açıklayacak. S&P'de Moody's gibi Türkiye’yi “yatırım yapılabilir” ülke sınıfında, “durağan” görünümle değerlendiriyor. S&P ayrıca Türkiye’yi spekülatif olarak değerlendiriyor.

TÜRKİYE İLE AYNI NOTLARA SAHİP ÜLKELER

Azerbaycan
Kolombiya
Endonezya
Hindistan
Namibya
Romanya
Uruguay

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ABD PİYASALARA KET VURABİLİR.11 Nisan 2014 17:01

    BU GÜN ABD DE ENFLASYON ÇOK YÜKSEK AÇIKLANDI BEKLENENDEN ÖNCE PARASAL GENİŞLEME SONUÇLANMA AŞAMASINA GELEBİLİR BU DA BORSALARI ÇÖKELTEBİLİR DİKKAT ETMELİ.

  • eski uzman11 Nisan 2014 12:22

    son gelişmeler para girişini kısıtlar borsada,karı olan satacaktır kanımca,fed QE3^ü sonlandırmadan abd fonları tüm dünya borsa ve piyasalarından satış yaparak çıkacaktır tabi ki alıcıyı bulurlarsa,bulamazlarsa ne olur,isterseniz geriye dönüp bakın,aman dikkat dünya piyasaları zor 8 aya girmekte bana kalırsa,paralar sağlam faiz,mevduat v.b yerlere yönelmeli gibi geliyor bana.

  • ÜSTAD11 Nisan 2014 11:46

    hayallerle yaşayan arkadaşlar çok zarar yerler borsada .

  • UZMAN11 Nisan 2014 10:25

    MOODYS ÖZELLİKLE NOTU DÜŞÜRDÜ ÇÜNKÜ YABANCI YATIRIMCILARIN PARA PİYASASINA GİRECEĞİ ÜLKELERİN BAŞINDA TÜRKİYE VAR UCUZDAN HİSSELERİ TOPLAYACAKLAR MANTIK BU.

  • cem inan11 Nisan 2014 10:22

    valla herhalde baska bir ulkenin not'unu dusurmusler cunku bizim borsada hic oyle not dusmus havasi yok.hatta bu haber'i sanki olumlu gibi algilamislar da borsa rekor yapmaya calisiyor havasi var.

  • HASAN11 Nisan 2014 10:09

    BLOMBERG TV Yİ MODYS YORUMUNDAN DOLAYI KINIYORIM

  • anka11 Nisan 2014 09:55

    dün arap sermayesi gelicez deyince, panik oldu coniler. panik yok alıma devam. bu yaz borsa şahlanır.

  • Murat11 Nisan 2014 09:35

    Bazı aptallar herşeyin siyaset olduğunu sanıyor. yarın öbürgün kriz patlarsa bunu da siyasete mal edersiniz. kardeşim adamlar artıları da eksileri de yazmışlar. Türkiye'de üretim var mı? sadece inşaat yapılıp senin benim cebimdeki para ali ağaoğlu gibilerin cebine gidiyor o kadar. böyle büyüme devam etmez. bi yerde patlar...

  • YAMAN ATALAY11 Nisan 2014 09:20

    NOT DÜŞSEDE ÇIKSADA TEKFEN HEP DÜŞÜYOR.O AÇIDAN FARKEDEN BİR ŞEY YOK BENİM CEPHEDE.3 YIL ÖNCE 7.40 ALDIM BU GÜN ARADAN GEÇEN 3 YIL GİBİ SÜREYE RAĞMENE TEKFENCİK 4,87 DE YAZIKLAR OLSUNNNN.SAHİPSİZ ŞİRKET PROFİLİ VAR HİSSEDE..BU HİSSE ULUSAL 30 A NASIL DAHİL EDİLDİ ANLAMIŞ DEĞİLİM.

  • hakan277211 Nisan 2014 09:03

    İşte Mansur yenilgiye doyamadı en son ABD ye diyecekler ihtilal yap.Bizi Başbakan belediye başkanı yap dyecekler

  • hakan277211 Nisan 2014 09:01

    Ellerinden gelse Türkiyeyi bir kaşık suda boğacaklar.Bizdeki Muhalefet CIAMET oldukça kaos devam eder.Muhalefetin derdi ekonomi türkiye değil.Çıkarları

  • sabri birci11 Nisan 2014 09:01

    yüz milyon kızıldereliyi öldürüp malına onlar kondu, biz yapamadık tabi..

  • Murat11 Nisan 2014 08:35

    Bunlar bizi aptal mi saniyor

  • Borsacı11 Nisan 2014 08:23

    Ormana begi memuru gelmiş diye başlayan bir fıkra var. Moody nin etkilyeceği senetler belli. Diğer senetlerde in cin top oynuyor. Belki insanlar senetleri olduğunu hatırlar.

  • bu yıl borsa yılı değil11 Nisan 2014 08:11

    görünümü değiştirmeyecekler diyen çok sayıda uzman?dün yorumlar yaptı durdu.ama böyle olacağını bilenler de vardı ve satın demişlerdi hep.şimdi borsanın pahalı kalacağı görülecek,yabancıların hakim olduğu borsada kuzu olup yabancıların gömmelerine gelip hammallık yapmamalı.

  • mrt olk11 Nisan 2014 07:29

    Açililişta borsa eksi acsada sonra toplar sadece görünüm degişti sonuçta sadecec tahmin ediyorum.