E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMoody's ve Ukrayna-Rusya gerilimi piyasaları bozdu---

Moody's ve Ukrayna-Rusya gerilimi piyasaları bozdu

Moody's ve Ukrayna-Rusya gerilimi piyasaları bozdu
06 Ağustos 2014 - 09:25 borsagundem.com

''Gelişmekte olan piyasalardaki bozulmanın yan sıra Moody’s’den olumsuz açıklama gelebileceği endişesi piyasalara satış getirdi''

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
" BIST 100 endeksi özellikle ikinci seans artan satış baskısı ile gerileyerek günü %1.53 düşüşle 80,641.86 puandan kapattı. Endeks gün içerisinde en düşük 80,346.14, en yüksek 82,663.87 puanı gördü. Bankacılık endeksi %2.58, sanayi endeksi ise %1.23 düşüş gösterdi. Dünüst düzey iki AKP'li yetkili Cuma günü Türkiye ile ilgili değerlendirmesini  açıklayacak olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den olumsuz bir açıklama gelebileceğine işaret ettiler. Dün dolar/TL 2.1497'ye kadar yükselirken, iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %9.32'ye kadar çıktı. Piyasalarda genel olarak Moody’s’den kısa vadede bir not indirim haberi gelmesi beklenmiyor. 2013 yılı Mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyeye çıkaran Moody’sbu yıl Nisan ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirdiğini açıklamıştı.
   
5 günlük düşüşün ardından dün Avrupa Borsaları yükseliş gösterdi. Önceki gün%0.23 değer kaybeden Stoxx Europe 600 endeksi dün %0.29 yükseliş gösterirken, Almanya’da DAX 30 endeksi %0.39, İngiltere FTSE 100 endeksi %0.07 yükseldi.Dün Moody's, İngiltere bankacılık sisteminin kredi görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e indirdiğini açıkladı. Moody's yaptığı açıklamada görünümün düşürülmesine neden olarak, İngiltere'de sonuçlandırılan banka tasfiye ve kurtarmaya katılım rejimi çalışmalarının kredi notları üzerinde olası negatif etkilerini işaret etti. Dün ekonomi gündeminde ise Markit verilerine göre, Avro Bölgesi’nde bileşik PMI Temmuz ayında 53.8 puan ile son üç ayın en yükseğine ulaştı. Bu verideki yükselişe Almanya ve İspanya en büyük pozitif katkıyı sağlarken,İtalya hizmet sektörü PMI’nın Temmuz’da 53.9’dan 52.8 seviyesine gerilemesi ülke ekonomisine ilişkin büyüme endişelerini arttırdı. Ayrıca dün açıklanan Avro Bölgesiperakende satışları Haziran’da beklentinin üzerinde aylık %0.4, yıllık %2.4 artışgösterdi.
   
Dün Rusya’nın, Ukrayna sınırındaki asker ve araç sayısını son birkaç günde dramatik şekilde artırdığı ve Ukrayna'ya bir müdahalede bulunması potansiyelinin yükseldiğine yönelik haberin ardından ABD endeksleri sert düşüşler gösterdi. Ayrıca ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ekonominin toparlanmaya devam ettiğini teyit etmesi ile FED’in tahmin edilenden daha erken faiz artırabileceğine ilişkin beklentiyi arttırması da piyasaları olumsuz etkiliyor. DowJones endeksi %0.84 düşüşle 16,429.47, S&P 500 endeksi %0.97 düşüş ile1,920.21, Nasdaq endeksi %0.71 düşüşle 4,352.84 puandan günü tamamladı. Ekonomi gündeminde dün açıklanan ISM hizmet sektörü PMI, Temmuz ayında 58.7 puan ile Aralık 2005'den bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmandı. Fabrika siparişleri ise Haziran’da %1.1 ile Mart'tan bu yana görülen en büyük artışıyaşadı.
   
Asya piyasalarında bu sabah satıcılı seyrediyor. ABD vadelileri şu sıralar hafifa artıda seyrediyor. Avrupa borsalarının yeni güne düşüşle başlamaları beklenirken, BIST-100 endeksi yeni güne satıcılı başlayabilir."
VAKIF YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)