E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMonoton işler kadın çalışana---

Monoton işler kadın çalışana

Monoton işler kadın çalışana
14 Ekim 2015 - 04:59 borsagundem.com

AB üye ve adayları arasında işgücüne katılımda en dipte yer alan Türkiye'deki kadın çalışanlar erkeklerden daha fazla monoton işlerde yer alıyor

Avrupa Birliği (AB) üyeleri ve adayları arasında işgücüne katılımda en dipte yer alan Türkiye’deki kadın çalışanların, istihdamdaki fırsat eşitsizliği nedeniyle uzun çalışma saatlerine ve monoton işlere erkeklerden daha fazla adapte olmak zorunda kaldığı ortaya çıktı

Mithat Yurdakul'un Milliyet'te yer alan haberine göre Hak-İş için Doç. Dr. Yunus Taş’ın kaleme aldığı araştırmada, fırsat eşitsizliğinin, kadınları kötü çalışma koşullarına razı olmaya zorladığı belirtildi. 

Kadınların eğitim ve çalışma alanlarında hep belli ve sınırlı mesleklere yönlendirildiği vurgulanan araştırmada, Türkiye’de kadın çalışanların uzun çalışma saatlerine, monoton işlere, kötü çalışma koşullarına kadınların daha kolay razı olduğu, işten ayrılmayı ve daha çok çalışmayı daha kolay kabul ettiği belirtildi. 

‘Tacize önlem lazım’

Araştırmada, taciz vakaları için de şu bilgiler verildi:
“Özellikle yönetici asistanlığı, özel kalemlik ve sekreterlik gibi işlerde çalışan kadınların, zaman zaman işyerindeki çalışma arkadaşları veya amirleri tarafından tacize uğradığı vakalar oldukça fazladır. Bu konuda alınacak önlemler ve verilebilecek caydırıcı nitelikteki cezalar bu alanda işlenebilecek fiilleri azaltabilecektir.” 

Ev hanımına maaş

Araştırmada, çalışıyor görünen kadınların üçte birinin ücretsiz aile işçisi (ev hanımı) olduğu vurgulandı. Araştırmada, kadınların istihdama katılması için önerilerde bulunularak, “Ev hanımlarının eşlerinin, aldıkları maaşın bir bölümünün hanımının şahsi hesabına geçirilmesi ve ilerde emekli olabilmesi için de sigorta primlerinin de yatırılabiliyor olması bunun ilk adımı olabilir” denildi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)