E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMobius 2015’te gelişen ülkeleri işaret ediyor---

Mobius 2015’te gelişen ülkeleri işaret ediyor

Mobius 2015’te gelişen ülkeleri işaret ediyor
06 Ocak 2015 - 16:49 borsagundem.com

Mobius: Brezilya ve Rusya gibi ekonomilerin büyümeleri yavaşlasa da tüm gelişen ülkelerde ekonomik büyüme gelişmiş ülkelerin önünde olacak.

AYÇA KARACA – BORSAGUNDEM.COM

Dünyanın en önemli yatırım uzmanlarından birisi olarak gösterilen Franklin Templeton Gelişmekte Olan Piyasalar Grubu Başkanı Mark Mobius yeni yıl beklentilerine ilişkin olarak yayınladıkları “2015 Yatırım Görünümü” raporunda 2015 yılında gelişen ülkelerin yüksek büyüme oranlarıyla cazibe unsuru olmaya devam edeceklerini açıkladı. Mobius, Brezilya ve Rusya gibi ekonomilerin büyümeleri yavaşlasa da tüm gelişen ülkelerde ekonomik büyümenin gelişmiş ülkelerin önünde olacağını vurguladı. Özellikle Çin ve Hindistan’ın Asya kıtasında büyümede itici güç olacağını da ekledi.

Mobius IMF tahminlerine göre 2015’te gelişen ülkelerin ortalama %5 büyüyeceğini,  gelişmiş ülkelerde ise bu oranın %2,3’te kalacağını belirtiyor. Aralarında Çin, Hindistan, Endonezya Meksika ve Güney Kore’nin de bulunduğu bir çok gelişen piyasanın ekonomik gelişmeye engel olan bürokratik engelleri aşmak, girişimciliği teşvik etmek ve birçok sektörde piyasa disiplinini sağlamak için önemli reformlara giriştiklerini vurguluyor. Bir çoğunun da ekonomik aktiviteleri, ihracat ve yatırım ağırlıklı modelden, daha tüketici talebine yönelik modele doğru yeniden dengelemeye çalıştığını ifade ediyor.

Analizde, Güney Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) ekonomik olarak farklı 10 Güney Asya ülkesini tek bir ekonomik organizasyonda bir araya getireceğine dikkat çekilerek teknolojik olarak daha gelişmiş ülkelerin daha az gelişmiş ama hammadde ve ucuz işgücüne sahip komşularıyla daha fazla ilişki kurmasının her iki taraf için de ekonomik olarak faydalı olacak bir reformu temsil ettiğini belirtiyor.

Mobius, yeni teknolojilerin büyümeyi hızlandırması konusunda ümitli olduklarını özellikle internet ve mobil iletişimi baz alan teknolojilerin daha az gelişmiş ülkelere daha gelişmiş ülkelerle aralarındaki farkı hızla kapatma fırsatı sunduğunu ve direkt modern sistemlere geçiş imkanı tanıyacağına dikkat çekiyor. Bu faktörün özellikle doğal kaynakların bolluğu ve avantajlı demografik yapısıyla piyasalar için halen avantajlı olan Afrika’nın da birçok bölgesini içeren piyasalar için ek bir dinamik itici güç olacağını da vurguluyor. Credit Suisse verilerine göre 2013 yılında küresel akıllı telefon satışlarının %70’inin gelişen, %30’unun ise gelişmiş ülkelerde satıldığına da dikkat çekiyor.
 
Potansiyel tehditler
Mobius, Brezilya ve Rusya’nın zayıf ekonomik performanslarını ve bu ülkelerdeki piyasaya çok uyumlu olmayan politikaları, ayrıca ABD parasal politikasının sıkılaşacağına dair işaretlerin yatırımcılarda yarattığı gerginliği ve Çin’in Güney Çin denizindeki askeri saldırganlığını potansiyel sorunlar olarak sıralıyor. Ancak, Rusya ve Brezilya’nın uygun politikalar uygulandığı takdirde güçlü geri dönüş yapabilecek kaynaklara sahip olduğuna işaret ediyor. Özellikle, Rusya’nın riskinin birçoğunun Aralık sonundaki sıra dışı düşük sermaye değerlemeleri nedeniyle azaldığını ancak Rusya’nın Ukrayna’daki askeri saldırganlığını yumuşatmaya olan isteksizliği nedeniyle daha fazla yaptırımın da devreye sokulabileceğini ve bunun da yatırımcılar için olumsuz bir faktör olacağını vurguluyor.
Gelişmiş ülkelerdeki para politikası gelişmelerine ilişkin olarak ise birçoğunun parasal genişlemeye gittiğini ve Japon parasal genişlemesinin Güneydoğu Asya için çok önemli olacağına değiniyor. Bankaların da daha güvenli bir şekilde kredi vermeyi sürdürdüklerini ve parasal genişleme sonucu piyasada olan yeni yaratılan paranın reel küresel ekonomiyi de etkilemeye başlayacağını öngörüyor.

Mobius Aralık sonu itibarıyla gelişen ülkelerde sermaye değerlemelerinin gelişmiş ülkelere göre daha olumlu olduğunu ve olumlu trendlerin hüküm sürdüğünü belirtiyor. Her ne kadar bazı gelişen ülke piyasalarında ralli yaşansada bu ülkelerin gelişmiş ülkelerdeki  çok düşük tahvil getirileri ve faiz oranları dikkate alındığında göreceli olarak daha cazip olduğunu vurguluyor. Uzun dönemli yatırım fırsatları olarak Templeton Gelişmekte Olan Piyasalar Grubunun gelişen ülkelerin potansiyeli hakkında iyimser olduğunu belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)