E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyarder yatırımcı uyardı: Enflasyon onlarca yıl sürecek---

Milyarder yatırımcı uyardı: Enflasyon onlarca yıl sürecek

Milyarder yatırımcı uyardı: Enflasyon onlarca yıl sürecek
10 Kasım 2023 - 14:28 borsagundem.com

Citadel başkanı ünlü milyarder Ken Griffin ABD hükümetinin ‘sarhoş bir denizci gibi’ para harcadığını söyledi. Griffin küresel barış döneminin sonu ile enflasyonun onlarca yıl devam edebileceğini sözlerine ekledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü hedge fonu yöneticisi Citadel’in milyarder başkanı Ken Griffin ABD’deki yüksek enflasyon döneminin onlarca yıl sürebileceğini söyledi. Griffin enflasyona dünyayı küreselleşmeden uzaklaşmaya iten yapısal değişikliklerin neden olduğunu söyledi.

MarketWatch’un haberine göre Griffin Singapur’da katıldığı bir forumda enflasyonun ABD’nin bütçe açığını finanse etmesi üzerinde bir etkisi olacağını da vurguladı. ABD’nin hükümet düzeyindeki harcamalarının “sarhoş bir denizci gibi” yapıldığını söyleyen Griffin, yüksek faiz oranlarının Amerikan hükümetinin hesaba katmadığı bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’nin hükümet borcu eylül ayı itibariyle 33 trilyon doları aşıyor. Ekim 2022’den bu yana olan mali yıl içerisinde ABD’nin yaklaşık 1,7 trilyon dolarlık bir mali açığı olduğu hesaplanıyor.

Griffin'in yorumları, perşembe günü beklenenden çok daha zayıf talep üreten 30 yıllık ABD Hazinesi tahvili ihalesi öncesinde geldi. Perşembe günkü satış, salı gününden bu yana gerçekleştirilen ve toplamda 112 milyar dolarlık tahvilin satışını içeren üç ABD hükümeti tahvil satışından biriydi.

Griffin ABD’nin mali durumunun sürdürülemez bir noktaya geldiğini belirterek artık Amerikalıların da “bir şeylerin tam olarak düzgün gitmediğini” fark ettiğini söyledi.

'Barış temettü'nün sonu

Bloomberg Milyarderler Endeksi verilerine göre 35 milyar dolarlık net serveti olan Griffin, ABD’yi küreselleşmeden uzaklaşmaya iten çok sayıda eğilim olduğunu da belirtiyor. Griffin ‘barış temettü’ olarak adlandırdığı ekonomik yükselme dönemlerinden sadece barış ortamında faydalanılabilindiğini söyledi. Rusya-Ukrayna ve İsrail-Hamas savaşlarının etkileriyle birlikte bu ‘barış temettü’ dönemleri için yolun sonuna gelindiğini de sözlerine ekledi:

“Barış temettü için açıkça yolun sonuna gelindi. Daha yüksek reel faiz oranları ve daha yüksek nominal oranlar görmemiz muhtemeldir.”

ABD Hazinesi tahvil getirileri perşembe günü yükselişe geçti. Tahvil getirilerindeki artışlar birlikte ABD borsaları da düşüşe geçti. S&P 500 Endeksi sekiz seans süren yükseliş serisini sonlandırdı.

Griffin bu haftanın başında yaptığı bir diğer açıklamada yatırımcıların Çin’e yatırım yapmaları gerektiğini söylemişti. Milyarder yatırımcı artık yalnızca ABD şirketlerine yatırım yapmanın tercih edilen bir portföy dağılımı olmayacağını sözlerine eklemişti. Griffin bu hafta Financial Times’a verdiği demeçte ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) temel işlemlerinden kaynaklanan risklerle mücadele için hedge fonları yerine bankalara odaklanması gerektiğini söyledi.

Amerikan borsaları rüyadan uyandı

 

Fed’in faizleri indirmesi borsalar için endişe verici olabilir

 

Dolarda yeni rekor seviye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)