E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMilli Piyango bileti helal mi haram mı?---

Milli Piyango bileti helal mi haram mı?

Milli Piyango bileti helal mi haram mı?
20 Aralık 2019 - 13:50 borsagundem.com

Yeni yıla girmeye sayılı günler kala, bilet bayilerinin önünde kuyrukların oluşmasıyla “helal -haram” tartışması yeniden başladı. İlahiyatçılar, piyango bileti için “kesin haram” ifadesi kullanırken Milli Piyango İdaresi’nin kapatılmasını istedi

Yeni bir yılın başlamasına sayılı günler kaldı. Milli Piyango İdaresi, “2020 Yılı Özel Çekilişi” için piyasaya 37 milyonun üzerinde bilet sürdü. Satışı devam eden biletlerden tam 80, yarım 40 ve çeyrek de 20 liradan satılıyor. Bu yıl toplamda 436 milyon lira ikramiye dağıtılacağı öngörülüyor.

Başta Eminönü’ndeki Nimet Abla olmak üzere birçok bayinin önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı.  Milyonlarca insanın bu yıl da biletlere talebi yoğun. Independentturkish'in yazarı Abdulhakim Günaydın yazısında milli piyango konusuna yer verdi. İşte Günaydın'ın o yazısı....

Geçtiğimiz yıllardan bu yana değişmeyen ise sadece bilet kuyrukları değil. Senelerdir dillerden düşmeyen “helal” mi haram” mı tartışması...

Kimi yazarlar, piyangonun önündeki “milli” kavramının da kaldırılmasını istiyor.

Independent Türkçe’nin görüşlerine başvurduğu ilahiyatçılar, sadece “milli” ifadesinin kaldırılmasının yeterli olmadığını piyango idaresinin toptan kaldırılması gerektiğini söyledi. 

"Kumar olduğu için tartışmasız haramdır"

İslam Hukukçusu ve ilahiyatçı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Milli Piyango bileti almanın kumar olduğunu ifade ederek, tartışmasız haram olduğunu kaydetti.

Maide Süresi’nin 90’ıncı ayetinde ‘Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz’ denildiğini hatırlatan Bayındır, İslam'ın insanları bu tür şeylerden uzak durmalarını emrettiğini ifade etti.

‘Milli’ kelimesinin kaldırılması tartışmasına da değinen Bayındır, “Milli Piyango’nun başındaki milli kelimesinin kaldırılması yetmez bu uygulamanın tümüyle kaldırılması gerekir” dedi.

“Emeksiz kazanca yol açtığı için caiz değil”

İlahiyatçı yazar Recep İhsan Eliaçık da bilet almanın emeksiz kazanç ve şansa dayanan gelir olduğundan caiz olmadığını kaydetti.

İslam’ın iktisat-ekonomi görüşünün emeksiz her tür kazancın caiz olmadığı üzerine kurulu olduğunu anlatan Eliaçık, şans ve talih oyunlarından gelen tüm kazançların emeksiz kazanç olduğundan caiz görülmediğini belirtti.

Milli Piyango İdaresi’nin emeksiz bir kazanca yol açtığı için temelden yanlış bir olduğunu ifade eden Eliaçık, devamında şu ifadeleri kullandı:

Milli denmesine gerek yok ki, idarenin tümden kapatılması lazım. Aslında böyle bir kuruma gerek de yok. Bunun yerine yardımlaşma ve dayanışma fonları kurulmalı. Bu fonların çalışma usulleri de bellidir. Tıpkı İslam’daki infak prensibi gibi, bu yardım ve dayanışma fonunun prensipleri haline getirilebilir.

“Yıllardır devlet eliyle işlenen bir haram var”

Alimler ve Medreseler Birliği (İttihad-ul Ulema) Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, yılbaşı gibi çekilişlerin kumar olduğu hususunda ilmi cenahta şüphe olmadığını vurgulayarak, kumarın sadece para karşılığında masa başında grup halinde oynanan oyundan ibaret olmadığını söyledi.

İhtimal ve şanslara dayanarak menfaat taşıyan her türlü oyun, eğlence ve çekilişin kumar olduğunu aktaran Kılıçarslan, “Sadece “Milli” kelimesi değil, piyangonun bizzat kendisinin kaldırılması gerekir. Zira ortada yıllardır devlet eliyle işlenen bir haram var. Devlet eliyle diyorum çünkü her ne kadar şimdi özel bir şirkete devredilse de bu fiil şimdiye kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Varlık Fonu tarafından idare ediliyordu. Dolayısıyla, hiçbir şekilde Müslüman milletlerin ne dini anlayışıyla ne de örf ve adetiyle uyuşmayan bu uygulamanın tamamıyla kaldırılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Milli kavramının Kur’an-ı Kerim’de din manasında kullanıldığını ve kavramın çıkartılıp çıkartılmamasının haramı helal kılmadığını aktaran Kılıçarslan, devamında şunları söyledi:

Tıpkı “Millet-i İbrahim” gibi… Dolayısıyla piyango gibi haram olan bir kumar işleminin başına din anlamındaki bir kelimenin getirilmiş olması ayrıca bir fecaattir. Yine de umut ederiz ki bu kelimenin kaldırılması zamanla bu uygulamanın tamamıyla ortadan kalkmasına vesile olsun.
Diyanete göre da haram 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvasına göre de Milli Piyango bileti almak haram. 

Kurul daha önce verdiği fetva da şu ifadelere yer vermişti: 

Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (47)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatanım21 Aralık 2019 13:58

    Haramın tartışması olmaz haram sa haramdır haramı helal diye lanse etmek alay etmek insanı dinden çıkarır onun İçin sözleri seçerek konuşmak gerekir zehir zembelek konuşmak dinimize ve kendimize zarar verir

  • memocan21 Aralık 2019 02:03

    önce çıksın sonra düşünürüz olmadı hülleci tutarız.

  • Buse20 Aralık 2019 22:58

    Haram. Cıkarsa bana verebilirsiniz.

  • Tekno papaz20 Aralık 2019 21:58

    şu helal mi bu haram mı diye millete kafayı yedireceksiniz. En büyük Haram başkasının hakkını yemektir. Şans oyunu haram olsa ne olmasa ne.....

  • ersan20 Aralık 2019 21:52

    satılan.mıllı pıyango.da. vergı alınıyor .sonrada .sizlere devlet maas verıyor ….ozaman sızde maaş almayın bakalım kaç ay ayakta duracaksın

  • vatandaş20 Aralık 2019 21:24

    helalmiymiş harammıymış la  birde teknolijiye kafa yorun be leyleğin ömrü lak lakla bizimkilerin ömrü vak vakla geçer ,tövbe tövbeee ,haram dır diyenlere çıkarsa dünya ahiret en helal para olur bırakın bu samimiyetsizliği ,bana çıkarsa ihtişyaçlarım dışındakini fakir fukaraya dağıtırım helelinden helal olsun derim o kadarrrrrrrrr ayran getirinnnnn yerli ve milli olsunnnnn ohh beeeeeeeee gerki saman ve inek ithal ama neyse insanı boş beleş işlerle uğraştırmayınnn eyyttttttttttt

  • Aptal yobazlar27 Aralık 2019 12:13

    Teknoloji ye sen kafanı kafan çalışmıyor mu kim seni tutmuş seni engelleyen mi var

  • Yusuf20 Aralık 2019 19:35

    Hz.Ömer halifelik zamanında mesaisi bitince cebinden şahsi mumunu çıkarıp yakarmış.devletin mumu ziyan olmasın diye.işte islam işte adalet.şimdi ki israf helalmi acep.önce bunu cevaplasınlar.

  • Uyumsuz21 Aralık 2019 07:43

    Ahmet özbir sen de herşeyi bilenlerden olarak yalaklık yanlışları doğru gibi savunmak caiz mi. Sizden se caiz herhal. Yalaaakkkkk A.Ö.

  • ahmet cevap ver20 Aralık 2019 23:25

    kıvırma cevap ver israf haram değilmi

  • AHMET ÖZBİR20 Aralık 2019 20:44

    SEN kendine bak, başkalarının nasıl yaşadığını nereden biliyorsun. Kötü zan insanı Cehenneme sürükler. En büyük kul hakkıdır.

  • piraye tunç20 Aralık 2019 19:35

    Amorti  asla haram değil...paranı geri alıyosun..  :)

  • Tedirgin20 Aralık 2019 18:12

    Başkasına çıkarsa başka bana çıkarsa başka 😁

  • kaktust20 Aralık 2019 17:55

    ÇIKANA HELAL,OLSUN BENDEN YANA ,,,,,ÇALANA, ÇIRPANA ,RÜŞVETÇİYE ,İHALEYE FESAT KARIŞTIRANA,TORPİL YAPANA VE YAPTIRANA,TECAVÜZCÜYE ,İSTİSMARCIYA,BULUNDUĞU MAKAMI KENDİ HIRS ,ÇIKAR VE AMAÇALRI İÇİN ,KULLANANA,PARTİZANLIK ,HEMŞERİCLİK,DİNCİLİK,MEZHEPÇİLİK ,ETNİK KİMLİKÇİLİK YAPANA,KADINA, ÖKSÜZE ,YETİME ,ÇOCUKLARA TACİZ,EDENE EL KALDIRANA VE BUNLARI KORUYANLARA, ALDIĞİ NEFES  DAHİ HARAM ZIKKIM OLSUN ALLAH HEM BU DÜNYADA HEM ÖBÜR TARAFTA  KAHRI PERİŞAN ETİN...AMİİİİN....

  • Dünya20 Aralık 2019 17:09

    Kazanırsan sana helal, kaybedersen devlete helal. Ama bu iş hakiki kumar olmadığı için haram.

  • belirsizlik20 Aralık 2019 17:05

    Milli piyango haramda milletin hazinesini soymak soydurmak göz yummak helal mi sayın ilahiyatçılar ?

  • Sakin borsacı20 Aralık 2019 17:03

    Yorumlayan arkadaşlara bakıyorum da filan böyle yapıyor falan böyle yapıyor gibi yorumlarda bulunmuşlar. İslamiyette kusur şahsidir. sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S:A:V) hz Fatıma Annemize, kendisinin ona Ahirette yardım edemeyeceğini onu ancak yaptığı sevapların ve kaçındığı günahların kurtaracağı manasındaki sözü hemen akla geliyor. İslamiyette kim ne olursa olsun isterse çok önde ve  çok iyi bilinen bir zat olsun; mutlaka gidip Ahirette hesap gününde yaptıklarının hesabını bizzat Allah (C:C)'a verecek.

  • Muhammed 01 Ocak 2020 19:20

    Aynen öyle başkasının yaptığı harama bakıp kendimize fetva çıkarmayalım. Milletin yeni modasıda bu olmuş artık günah denildiğinde başkalarının günahını gösteren bir millet olmuşuz. İmam içki içse bile kuranda haram olanı yapmak helal olmaz. İmamı gösteripte içki içmeyi helal görmek çok gerzekçe bir davranış

  • Kemal20 Aralık 2019 17:02

    Ilahiyatin, hocanin, ilmihalin ne dediginden bize ne. Hepsi kendi cikararina gore bazi makamlara bakarak fetva veriryor. Tek kaynak musluman icin kuran dir. en cok tekrar edilen emir aklini kullan dir. okuyun inandiginiz dininizi kendiniz ogrenin. Ne hocaya ne diyanete ne de tarikatlara bu yuce dinin ihtiyaci yoktur. Allah ben size sah damarinizdan bile yakinim derken niye bu ucube kurumlardan kisilerden meded fetva yada akil umulur ki...

  • yalçın20 Aralık 2019 16:48

    topları ayarlıyorlar.sana bana verirler mi hiç. tabiki haram.

  • AHMET ÖZKAN20 Aralık 2019 16:18

    ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK, AYDA 30.000 BİN KAZANAN Y.ŞAKLARIN KAZANDIĞI PARA HELAM Mİ? HARAM MI? YOLSUZLUKLA, PARAVAN İHALELERLE KAZANILAN PARALAR LÜKS CİPLER HELAL Mİ? HARAM MI? BU PARALARI ÇOLUK ÇOCUĞUNA YEDİRENLERİ DİYANET EĞİTİME ALSIN LÜTFEN

  • ne20 Aralık 2019 16:14

    ne haram olacak. çalmadık çırpmadık sıkmayın insanları bu kadar ya. yiyin afiyet olsun

  • mustafa20 Aralık 2019 16:06

    o zaman devletin vergi almasını kınıyorum sadece şans oyunlarından değil içki ve sigaradan da vergi almayın...yoksa lanet okuyor kınıyorum sizleri...

  • AHMET ÖZBİR20 Aralık 2019 16:02

    PİYANGO millî olunca farklı mı olur, KUMARIN HER TÜRLÜSÜ YASAKLANMIŞTIR. İman eden mü'minler uyar, nefine uyan ancak inkâr etmeyen günahına katlanır. Her sene bu konunu tartışılması çok ayıp. Helâl ve haramlar İlmihâl kitaplarında açık olarak yazar. BANA GÖRE DİN, SANA GÖRE DİN OLMAZ, dinimiz İslâm'dır.

  • AHMET ÖZBİR20 Aralık 2019 18:57

    ALTININ gerçek olup olmadığını SARRAFA sorarız, 2 kere 2'nin 48 mi yoksa 4 mü olduğunu ÖĞRETMENİMİZDEN öğreniriz, sorarız v.b. çoğaltılabilir. İki Cihanımızı ilgilendiren konuları KONU DIŞINDAKİLERE değil Ehl-i sünnet âlimlerimize sorarız, kitaplarına müracaat ederiz. Herkes Kur'ândan hüküm çıkarır denirse 2 milyar farklı hüküm meydana gelir. Sonunda da DEAŞ gibi fitneciler türer.

  • Sana gore din...20 Aralık 2019 16:56

    Bana si sana si olmaz evet, sadece kuran a gore din olur. Ilmihal kitabi ne ola ki... ilmihal kitabiylami gelmis ISLAM dini... 

  • Okie Dokie20 Aralık 2019 15:55

    Büyük ikramiye bana çıkarsa o parayla memleketim İsrail'deki yardıma muhtaç kardeşlerime yardım edeceğim.

  • Döner 20 Aralık 2019 17:11

    Etrafındaki aç kardeşlerini besle önce. Onlardan ilk etapta fazla geri dönüş alırsın

  • Nimet abla20 Aralık 2019 15:54

    Vatandaşlarca piyango biletlerinin hiçbir bilete çikmayip hiç edildiğini düşüncesini yikmak için böyle bir parodi yapılmış.

  • HALE AYGÜN20 Aralık 2019 15:46

    yandaşın tam biletine çıkarsa hele birde vakfa bağışlarsa haram değil 

  • Sakin borsacı20 Aralık 2019 16:50

    İslamda kumar oynamak haram sayılmıştır. sadece kumardan para kazanmak değil.

  • İşinize geldiği gibi20 Aralık 2019 15:19

    Emeklilik sistemi helal mi acaba.. Emekli oluyorsun ölene kadar *garanti para alıyorsun.. Hani Faiz garanti para diye haram diyorlar ya.. Bence emeklilik sistemi ile faiz birbirinden farkı yok mantığı aynı.. Vadesi uzun sadece :)) .. Neyse bunlar benim düşüncelerim tamamen yanlış olabilir.

  • reis20 Aralık 2019 15:11

    haram olmaya haramda harama bile hile katılıyor zannımca.satılmayan bilete arka arkaya 10 büyük ikramiye vuryor.ayrıca geçen yılki 70 milyon ,satılmayan bilete vuruyor o da kayıp yersen tabi..

  • Ali veli20 Aralık 2019 15:05

    Yanlis yere sormuslar, diyanete soraunlar bakalim harammi helall mi?

  • KARAKARTAL20 Aralık 2019 15:01

    ŞERİAT GELMELİ

  • Sakin borsacı20 Aralık 2019 14:59

    Sadece milli Piyango değil, Spot toto, idaa, Loto vb. de tümü kumardır ve haramdır. Ha, oynarsınız  kazanırsınız, ancak o zaman Ahirette Allah'a hesap verilir.  İslam'da şans oyunları yasaklanmıştır.

  • Sakin borsacı20 Aralık 2019 16:52

    Benzerlik, Borsada yatırım amaçlı bir hisse alınırsa bir mahzuru yok ancak günlük yazı tura gibi alıp satmak da mahzur var gibi. tabii manipülasyon gibi hususlar tamamen haram.

  • Benzerlik20 Aralık 2019 15:47

    Borsa hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • gerçek.20 Aralık 2019 14:58

    müslümanım diyene haram. gerisi bizi ilgilendirmez.

  • tv20 Aralık 2019 14:34

    haram olmaya haramda  birçok kişinin kazandıgı paradanda daha temiz en azından bazılarıgıbi çalmıyorsun   hayal dunyası 

  • İLLA20 Aralık 2019 15:09

    haramın karşılaştırması olmaz. HARAM HARAMDIR.

  • Türkoğlutürk 20 Aralık 2019 15:03

    Rüşvet, komisyon, kandırmaca yerine piyango

  • Fetva makamı20 Aralık 2019 14:30

    Başkasının elindeki arsa ve arazileri insanları kandırıp alıp sonradan o alanlara imar açmanın da haram mı helal mı olduğunuda yazarmısın.

  • Sakin borsacı20 Aralık 2019 15:01

    O da haram kardeşim, Zerre kadar haram işleyen de zerre miktar sevap alan da Ahirette karşılığını görecek. Ahiret te pek yakın zira. İnsan 100 yıl da yaşasa ölüm anında bu Dünya'ya daha dün gelmiş gibi hissetmekte.

  • gerçek.20 Aralık 2019 14:59

    o zaman laik cumhuriyeti kapatalım islam şeriatına geçelim. bu bizi daha temiz hale getirir.

  • Vb20 Aralık 2019 14:20

    Başlık , İlahiyatçılar kesin haram diyor ama bir de marangozlara soralım der gibi olmuş, haram işte basbaya

  • mustafa20 Aralık 2019 15:20

    o ilahıyatçıda maaşını orospunun emeğiyle kazandığı paranın verhisiyle alıyor gitsin başka yerde oynaşsın millete hikaye anlatıyorlar