E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı---

Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı

Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı
17 Ekim 2023 - 11:18 borsagundem.com

Morgan Stanley, ABD borsalarında dördüncü çeyrekte beklenen yükseliş ihtimalinin giderek zayıfladığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına bu yıl damga vuran yapay zeka rallisinin pili bitse de uzmanlar dördüncü çeyrekte hisse senetlerinde yeni bir yükseliş dalgası bekliyor. Morgan Stanley’den Mike Wilson’ın ise bu öngörüye itirazı var.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley'nin üst düzey hisse senedi stratejisti, borsada yıl sonu yükseliş ihtimalinin azaldığını söylüyor.

Yüzde 11 düşüş ihtimali

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Wall Street'in düşüş eğilimli stratejistlerinin başında gelen Mike Wilson, S&P 500 Endeksi’nin yıl sonuna kadar mevcut seviyelerden yüzde 11 düşerek 3.900 puana gerileyeceği tahminine sadık kaldığını ifade ediyor.

Morgan Stanley'nin üst düzey hisse senedi stratejisti Mike Wilson, paylaştığı notta, yatırımcıların zayıf piyasa genişliği, azalan kazanç revizyonları ve finansal olarak çöküşün eşiğinde olan bir tüketiciyle karşı karşıya kalması nedeniyle borsada yıl sonu yükseliş şansının gün geçtikçe azaldığını söylüyor.

Piyasa genişliği, menkul kıymetlerin borsadaki yükselişe temel katılımını ifade ediyor. Başka bir deyişle, borsadaki ralli yalnızca bir avuç büyük şirket tarafından mı gerçekleştiriliyor, yoksa S&P 500 şirketlerinin çoğunluğu daha geniş anlamda bu ralliye katılarak yükseliyor mu? Wilson'a göre, şu anda ikinci değil ilk senaryo geçerli ve bu, borsanın yıl sonu yükselişi için düşüş eğilimi gösteren bir senaryo.

Wilson, “Ortalama hisse senetleri zaten teknik olarak bozuk durumda, sinyaller daha zayıf ve kritik destek seviyesinin zayıf olduğunu gösteriyor” diyor.

Wilson, düşük kaldıraç, yüksek serbest nakit akışı ve düşük oynaklık gibi savunma kriterlerini tarayan hisse senetlerinin şu anda piyasadaki en iyi performans gösteren hisse senetlerinden bazıları olduğunu ve bunun da ‘piyasanın yüzeyinde temkinli bir hava' oluşturduğunu belirtiyor.

Aşağı yönlü kazanç revizyonları

Hisse senetlerini yıl sonuna doğru baskılayabilecek diğer aşağı yönlü faktörler arasında ise Wall Street analistlerinin kazanç revizyonlarındaki düşüş yer alıyor.

Wilson, “S&P 500 Endeksi için kazanç revizyonlarının genişliği son birkaç haftada keskin bir düşüş gösterdi. Bu, Temmuz 2022'den bu yana en önemli 2 haftalık düşüşü ifade ediyor” diyen Wilson, 2024'te yüzde 12'lik kar büyümesine ilişkin iyimser tahminlerin daha düşük bir seviyeye revize edilebileceğini de sözlerine ekledi.

Wilson, “Önümüzdeki haftalarda revizyonların mevsimselliğin altında performans gösterdiğini ve düşmeye devam ettiğini görürsek, bu, makro rüzgarlar da dahil olmak üzere diğer döngüsel risklerin kazanç revizyonlarının arka planını yönlendirdiğinin bir işareti olabilir” diye yazdı.

Tüketici güveninde gerileme

Son faktör olarak, hem fiyatların hem de faiz oranlarının yüksek kalması nedeniyle tüketici güveni de düşüş eğilimine girmiş durumda. Michigan Üniversitesi Tüketici Duyarlılığı Endeksi'ne göre tüketicilerin kendi kişisel mali durumlarına ilişkin değerlendirmeleri yüzde 15 oranında belirgin bir düşüş gösteriyor. Bu durum, Wilson’a, yıl sonu S&P 500 Endeksi fiyat hedefi olan 3.900 puana gerileyeceği konusunda güven veriyor.

Wilson, “Sonuç olarak, çeşitli genişlik önlemlerindeki bozulma, temkinli faktör liderliği, kazanç revizyonlarındaki son düşüş ve tüketici güveninin zayıflaması, dördüncü çeyrekte hisse senedi piyasalarında yükseliş ihtimalini azaltıyor” diyor.

Borsada kırılganlık artmaya devam ediyor

 

Leon Cooperman: Borsa yükselirse şaşırırım

 

Borsaların kazanımlarını koruması neye bağlı?

 

Enflasyon verisiyle yükselen borsa kazanımlarını neden geri verdi?

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Mevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)