E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMichael Burry: Borsada fiyatları yatırımcılar belirlemeli---

Michael Burry: Borsada fiyatları yatırımcılar belirlemeli

Michael Burry: Borsada fiyatları yatırımcılar belirlemeli
28 Mart 2023 - 11:12 borsagundem.com

Yatırımcılar, piyasaların Fed sonrası döneme geçmesini istiyor. Bunun için ise Fed’in piyasaları rahat bırakması gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasaları bir yılı aşkın süredir yüksek enflasyon, resesyon endişeleri ve Fed’in rekor faiz artırımlarıyla boğuşuyor. Yatırımcılar ise Fed’in artık kenara çekilmesi ve piyasaları rahat bırakması gerektiğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li ünlü yatırımcı Michael Burry, Jerome Powell'ın vazgeçip piyasaların varlık fiyatlarını kendisinin belirlemesine izin vermesi gerektiğini söylüyor.

Piyasalara müdahale son bulmalı

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Michael Burry, Jerome Powell'ın görüşlerini paylaşmayı ve piyasalara müdahale etmeyi artık bırakması gerektiğini belirtiyor.

2008 Finans Krizi’ni öngörerek büyük bir şöhret elde eden ve hikayesine “The Big Short” isimli sinema filminde de değinilen ABD’li yatırımcı Michael Burry, paylaştığı tweet’te, “Powell 'Bilmiyorum' demeliydi” diyor. Burry’nin bu yorumuyla, geçen hafta gerçekleştirilen politika toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fed Başkanı Jerome Powell’ın yorumlarına atıfta bulunduğu anlaşılıyor.

Burry, tweet’in devamında, “Önümüzdeki 6 ay boyunca piyasalardan uzak dur ve tekrar tekrar bunu söyle. İşte o zaman gerçek fiyatların ne olduğunu öğrenebiliriz” diyor.

Burry'nin görüşü, Fed'in devam eden yorumlarının ve politikalarının finansal piyasaları bozduğu düşüncesine dayanıyor. Scion Asset Management’ın da patronu olan Burry, Powell ve meslektaşlarından yatırımcıların çeşitli varlıklar için doğru fiyatları belirlemesine izin vererek bir süreliğine piyasalardan uzak durmalarını istiyor gibi görünüyor.

Gemiyi yönlendirmek

Fed, pandemi sırasında faiz oranlarını sıfıra indirdi ve tahvil alımlarını artırdı. Amacı, ekonomiyi geniş çaplı bir duraklamaya, iş yeri kapanışlarına ve tedarik zinciri kesintilerine karşı desteklemekti. Ancak Fed’in bu çabaları enflasyonun tarihin en yüksek seviyelerine yükselmesine katkıda bulundu. Artan fiyatlar, ABD Merkez Bankası'nı son 12 ayda oranları yüzde 4,75'in üzerine yükseltmeye ve bilançosunu küçültmeye zorladı.

Fed Başkanı Powell ayrıca Fed'in ekonomiye bakışı ve atmayı planladıkları adımlar hakkında sık sık güncellemelerde bulundu. Örneğin Powell politika toplantısında, enflasyonu yaklaşık yüzde 6'dan Fed'in yüzde 2'lik hedefine düşürmek için daha fazla zam yapılması gerekebileceğini söyledi.

Powell ayrıca yatırımcılara bankacılık sisteminin sağlam olduğu konusunda güvence verdi. Powell, federal yetkililerin, bankalar kurtarılamasa bile, Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın yakın zamandaki çöküşünden sonra yaptıkları gibi, ilgili bankalarda mevduatları olanları koruyacaklarını belirtti.

Powell, “Ekonomiye veya finansal sisteme ciddi zarar verme tehdidi oluştuğunda mevduat sahiplerini koruyacak araçlara sahibiz ve bu araçları kullanmaya hazırız. Ve bence mevduat sahipleri mevduatlarının güvende olduğunu varsaymalı” şeklinde konuştu.

Hisse senetleri, tahviller, emtialar, kripto para birimleri ve diğer varlıklar ise bankacılık kargaşası süresince, son haftalarda keskin bir şekilde dalgalandı. Powell'ın yorumlarının ise fiyat düşüşlerinin ölçeğini sınırlayarak endişelerin giderilmesine yardımcı olmuş olabileceği düşünülüyor.

Kazadan kaçınmak

Burry 2021 yılında piyasaları, 'tüm zamanların en büyük spekülatif balonu' olarak nitelendirdi ve meme hisse senetleri ve kripto alıcılarını 'tüm çöküşlerin en büyüğü’ne kaydoldukları konusunda uyardı. Burry daha sonra Ağustos ayında piyasa çöküşünün yolda olduğunu ima etti. Yine de S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 4 değer kazandı ve hem Tesla hisseleri hem de Bitcoin yaklaşık yüzde 60 oranında arttı.

Burry’nin tweet'i, Fed'in faiz oranlarını ayarlayarak, yanıltıcı yorumlarla yatırımcıların endişelerini gidererek ve paniğin yayılmasını durdurmak için piyasalara müdahale ederek varlık fiyatlarını ve piyasadaki gerileme ihtimalini etkilediğine inandığını gösteriyor.

Düşüşleri tespit etme konusunda uzman olan Burry, Fed'in şirket kârları gibi temel faktörlerin varlık değerlemelerini belirlemesine izin vererek geri adım atmasını ise sorun etmeyeceğe benziyor. Scion Asset Management’ın patronu, en çok 2000'lerin ortasındaki konut balonunun patlayışını öngörmesi ve bundan kazanç sağlamasıyla tanınıyor.

Borsa mı, altın mı, bu dönemde nereye yatırım yapmalı?

 

Belirsizlik turu piyasalarda oynaklığın devam edeceğine işaret ediyor

 

Piyasa baskısı borç krizini önleyebilir

 

‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı

 

Morgan Stanley: Aşağı yönlü risk en yüksek seviyede

 

JPMorgan'dan hisse senedi yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hnf28 Mart 2023 13:07

    Ben küçük yatırımcı olarak ne altın nede dolar aldım hükümetin borsaya yatırım yapın dedikten sonra 180 bn TL borsaya girdim şu an 87 bn TL kaldı Allah kurtarsın

  • YUSUF KALEKAPISI28 Mart 2023 12:15

    BİZDE TÜM HİSSELERİ SÜPEKÜLATÖRLER HER HİSSE SENEDİNDE BİR GRUP RESMEN FİYATLARI PATLATIP BELİRLEMİŞLERDİR.