E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarMetaverse alanında hangi yatırımlar kazandıracak?---

Metaverse alanında hangi yatırımlar kazandıracak?

Metaverse alanında hangi yatırımlar kazandıracak?
21 Aralık 2021 - 17:53 borsagundem.com

Metaverse (sanal evren) giderek büyüyen bir alana dönüşüyor. Bu alanda ise sanal emlaktan NFT’lere birçok yatırım fırsatı bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Metaverse (sanal evren) internetin geleceği. Web 3.0 olarak da bilinen metaverse, internetle ilgili bildiğimiz her şeyi değiştirmeye hazırlanıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde hepimiz bu kapsamlı alanın içerisinde çalışacak, oyun oynayacak, sosyalleşecek ve yatırım yapacağız. Aynı zamanda sanal konferanslara katılacak ve dijital avatarımız için yeni bir tasarımcı imzalı sanal çanta satın alacağız. Belli bir yaşın üzerinde olanlar 1990’lı yıllarda internetin hayatımıza girmesiyle birlikte yaşanan değişimi hatırlar. Bugün internetin dünya ekonomisine kattığı değer paha biçilemez.

İnternet şirketleri Facebook, Amazon, Netflix ve Google gibi devler insanlık tarihinin en büyük ve en etkili şirketleri arasında yer alıyor. Bu nedenle birçok şirketin ve yatırımcının yükselen metaverse trendinde yer almak için yarış halinde olması şaşırtıcı değil. Zira bu alanda trilyon dolarlık fırsatlar var. Forbes’un haberine göre yatırım bankacılığı grubu Jeffries metaverse yatırımlarının, internetin ilk döneminde yapılan yatırımlar kadar yüksek getirili olacağına inanıyor. Simon Powell ise yatırımcıların ilk aşamada donanım sağlayıcılara, daha sonra ise metaverse içerisinde faaliyet gösteren şirketlere odaklanması gerektiğini söylüyor. Bu şirketler arasında Nvidia, Intel, Cisco ve Apple gibi geleneksel teknoloji şirketleri yer alıyor.

Bu şirketlerin ise yarı iletken çipler, bulut hizmeti gibi unsurlara yönelik talepten fayda göreceği düşünülüyor. Sanal gerçeklik (VR) gözlükleri şimdiden yüksek talep görüyor. Satışlarının yaygınlaşması ise içinde bulunduğumuz on yılda gerçekleşecek.

Meta’nın (Facebook) Oculus Quest 2 isimli başlığının satışları bu yıl Microsoft’un oyun konsolu Xbox’ı geçti. 2025 yılında ise artırılmış ve sanal gerçeklik ürünlerinin toplam değerinin 36 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam ise bu yıl kaydedilen 4 milyar dolarlık rakamdan dokuz kat yükselişe işaret ediyor. Yıllık büyüme oranının ise %68 olması bekleniyor.

Yalnızca oyun değil…

Sanal gerçeklik gözlükleri yalnızca oyun için kullanılmayacak ve giderek artan bir şekilde çekici bir yatırım alanı oluşturacak. Roblox, Electronik Arts, Activision Blizzard gibi oyun şirketlerinin de bu alandaki büyük oyuncular olması bekleniyor. Microsoft’un Kurucusu Bill Gates de önümüzdeki iki ya da üç yılda birçok sanal toplantının iki boyutlu Zoom toplantılarından, metaverse’e taşınacağını düşündüğünü açıkladı. Gates, “hala yapacak çok iş var ancak teknolojinin gerçekten ofiste bir arada olma deneyimini yaşattığı bir eşiğe yaklaşıyoruz” dedi.

Microsoft’ın kendi VR araçlarını da gelecek yıl piyasaya süreceğini açıklayan Gates, Mesh isimli bir sanal çalışma alanını da duyurdu.

Metaverse’de moda da önem taşıyacak

Sahipliğin dijital kanıtı olan NFT’ler (non-fungible token) de metaverse’de yer alan ‘eşyaları’ oluşturacak. Ethereum ve Bitcoin gibi kripto paralar da metaverse’ün geçerli para birimleri olacak. NFT’lere yönelik talep şimdiden oldukça yüksek. Yalnızca bu yıl NFT’lerde işlem hacminin 24 milyar doları geçmesi bekleniyor. DappRadar’ın paylaştığı verilere göre bunun karşısında geçtiğimiz yılın işlem hacmi yalnızca 0,1 milyar dolar oldu. Lüks tüketim ürünleri satan şirketler de yeni NFT’leri piyasaya sürme konusunda yarış halinde.

Tasarımcı markaları geçmişten bu yana geleneksel yaklaşımlarıyla dikkat çekmiş ve dijitalleşmeye direnmiş olsa da, birçok şirket 1990’ların ve 2000’lerin e-ticaret yükselişini kaçırdı. Bu nedenle şimdi aynı hatayı yapmaktan kaçınıyor olmaları anlaşılabilir. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Gucci, Burberry, Nike, Adidas ve birçok diğer marka ürünlerinin metaverse kullanıcıları için dijital versiyonlarını üretmeyi planladıklarını açıkladı.

Bu üretim sürecinde şirketlerin hammadde, depo ya da stok maliyeti gibi maliyetleri bulunmadığı için kar marjları da yüksek oldu. ABD’nin Eski Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump da kendi NFT platformunu kurdu.

Sanal emlak

İnanması güç olsa da NFT’ler sanal emlakları da kapsıyor. İsviçre bankası UBS’e göre yatırım şirketleri birçok metaverse platformunda bulunan dijital ‘arsalara’ milyonlarca dolarlık yatırımlar yapıyor. Bu metaverse platformları arasında ise Decentraland ve The Sandbox dikkat çekiyor. Ancak şimdilerde tüm dikkatler rap şarkıcısı Snoop Dogg üzerinde. Eylül ayında efsanevi rapçi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Sandbox ile metaverse’e giriş yaptığını söyledi.

Sandbox kullanıcılarının emlak da dahil olmak üzere dijital varlık alım satımı yapmasına imkan tanıyan blockchain temelli bir mobil oyun. Anonim bir Sandbox oyuncusu ise bu ayın ilk günlerinde oyun içinde Snoop Dogg’un sanal malikanesinin bitişiğindeki sanal arsayı yaklaşık 500 bin dolara satın almasıyla gündeme geldi. Sandbox’ın sanal dünyasında toplam satışlar, Snoop Dogg’un açıklamasından bu yana yükselişe geçti. NFT’lerde günlük işlem hacmi 180 milyon doları geçti.

Kullanıcılar sanal arsaları satın almalarının ardından, ‘inşaata’ başlıyor. UBS, “mimarlar ofis binaları, lüks villalar, eğlence kompleksleri hatta alışveriş merkezleri tasarlıyor” dedi. Yakın bir gelecekte insanlar evlerinden çıkmadan, üç boyutlu olarak tasarlanan bu alanları ziyaret edebilecek.

2022 için 4 büyük kripto tahmini

 

Kriptopara merkezi olmak isteyen BAE, Asyalı şirketler ile görüşüyor

 

2021'deki kripto yatırımları rekor kırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)22 Aralık 2021 13:30

    Silikon vadisinde bir gup genç. meta evrenınde ilginç bir alt yapı yapmaya kararlı projelerine kaynaka rıyorlar. merak ettım okudum. :D şömyle bişi.. diyorlarkı avruapda abd de yaşlı nufus var. vr gözluklerle gençler saatlık atıyorum 50 usd alacak. vr gozluklerle parisi oturdugu yerden gezecek :D yani sen diyeceksın evınde istanbulda oturuyorsun. saatlık attım 10 usd.. yaa gir bakalım şu efel kulesıne çık.. işte etrafda şu kıza adını sor sohbet et  yaparsa esktra 2 usd bahşiş veriyorsun :D yada atıyorum git faceye otur.. yan vr ile bağlanıp etraı o kişi üzerinden görüp gerçek dunyayı oturdugun yerden gezıyorsun. Bende yazdımi gençleri hacca gidemeyenle riçin şahane bir dunya olur. senin yerıne krialadıgın kişi orada atmosferi kişliye özel anlatarak sokunşarak sohbet ederek ortam sesi alarak yaşatabılır :D ya  inanılmaz projeler var... silikon vadisi kapıyor usd avantajı var. ya bu olmaz başka bişe olur tutar. böyle bu işler.. a diyorsun z üretiyorsun :D ilginç geldi.

  • Mucise Reis ;)22 Aralık 2021 10:56

    bu alanda para yakın . sepet yapyın hedef 5 yıl.. herbirinden 500 tl alın. unutun. yada paran 100 tl yeter. yada 50 tl. bu alana illaki sepet yapın ömürlük bir yatırım. tamam bu paralar sizleri batırmaz.... 5 litre çiçek yağı, 1 kg kıyma , yada 2 kg hamsi parası. Aslında bir öğün lüks olan yemek parası. Zaten kıt kaat millet, ama bence bu alana giriş yaparak unutmak gelecekte bu ürünleri lüks lokantada yemenize vesile olabilir. yani 1 öğünü bugun yemıyorum evde, 2023 hedefim :D luks lokantada yemek istiyorum... böyle düşünün. bu alan önemli bazı oyun demoları ay sonu çıkacak ilk deneme olayın en başı.. buradakı bilgi birikim reklamlara, onlıne skpy bağlantılara, haber tv canlı yayın metan tanıtım market alışveriş öyle yelpaze gibi açılacka kı... bu sektor gelecek. hologram telefon bağlantısı, cep tel vr gözluk takarak sanal odada karşılıklı görüşme...