E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in elini Draghi güçlendirdi---

Merkez'in elini Draghi güçlendirdi

Merkez'in elini Draghi güçlendirdi
05 Eylül 2014 - 07:06 borsagundem.com

AMB Başkanı Draghi’nin açıkladığı ek likitide önlemleri Türkiye’yi de olumlu etkileyecek

ECB’nin kararlarının etkisinin orta vadede görüleceğini vurgulayan T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, “Piyasa tarafında Türkiye’de kur ve faizleri kısmen rahatlatacaktır. Milliyet'in haberine göre, kararlar Euro Bölgesi’ndeki kredi ve bankacılık piyasasını rahatlatacağından, küresel risk iştahını da olumlu etkileyecek. Bu da Türkiye gibi ülkere fon akışlarını destekleyebilir, kur ve faizler de aşağı yönlü etkilenebilir” yorumunda bulundu.

‘FED’e hazırlanmalı’

Ekonomik tarafta ise Euro Bölgesi’ndeki resesyona giden büyümenin tekrar rayına oturabileceğini belirten Fertekligil, bunun da Türkiye’nin ihracatı için olumlu olacağını kaydetti. Fertekligil şöyle devam etti: “ECB kararları FED’in faiz artırım sinyaliyle tedirginlik yaşayan ve AB ile sıkı ticaret ve finansman ilişkileri olan Türkiye gibi ülkeleri biraz rahatlatacak. TCMB’nin kısa vadede uygulayacağı para politikaları açısından da olumlu oldu. Ancak, FED’in gelecek yıl alabileceği faiz artırım kararı ve bunun sonuçları daha önemli olacak.”  
Fertekligil, “Tüm olumlu yanların arasında kararların Türkiye açısından daha küçük çaplı ve olumsuz bir yönü ise euro/dolar paritesinin 1.30’ların altına gelmesi ve euro/TL’nin de buna paralel gerilemesi olabilir. İhracat açısından euro’nun TL karşısında gerileme olasılığının yaratabileceği sakıncayı da not etmeli” dedi.
Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay da ECB’nin kararlarının Türkiye’ye hem ihracat hem de sıcak para akışı yönünde olumlu olacağını belirterek, “Sıcak para akışı yüksek enflasyona rağmen TCMB’nin üst koridoru daha fazla indirmesini sağlayabilir. Avrupa tahvil faizleri ile Türkiye faizleri arasında nominal olarak çok ciddi bir carry trade fırsatı var. ECB programının uzun süreli olduğunu düşünürsek; sıcak para akımı kaçınılmaz. TCMB’nin TL likiditesini artıracak tahvil faizlerine göre ek adım atacak adımda oluştaracak olması ile birlikte BIST’i destekleyecek” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)