E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez'den indirim gelecek mi?---

Merkez'den indirim gelecek mi?

Merkez'den indirim gelecek mi?
16 Ocak 2020 - 09:10 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük analiz raporunda TCMB'nin 100 baz puan indirim yapması bekleniyor.

"Fiyatlamaların Ekim ayı ortasından bu yana ana temasını oluşturan ABD-Çin ticaret görüşmelerinin ilk kısmını ifade eden Faz-1 anlaşması dün itibarıyla beklendiği şekilde imzalandı. Detaylar paylaşılmasa da net olan kısım Çin’in ABD’den yapacağı tarım ithalatını gelecek 2 yıl içerisinde 200 milyar dolar seviyesine yükselteceği. Beklentilerin satın alındığı ortamda gerçekleşme satılmış olmasa da iyimserliğin oyun alanı şu an için daralmış durumda. Artık yeni hikaye Faz-2 ve/veya türevlerinin nelerden, ne kadar sürede oluşacağı.

İmza töreni sonrasında majör ABD endekslerinde gün sonu kapanışları pozitif tarafta olurken, primlenme boyutlarının daraldığı görüldü. Zayıf Amerikan doları teması 1.1150 EURUSD, 1.3050 GBPUSD ve 109.93 USDJPY paritelerindeki görüntü ile korunurken, ABD 10 yıllık tahvil faizinde son işlemler %1.78 düzeyinden geçiyor. Keza emtia cephesi de yatay.

Global fiyatlamalar açısından konuşabileceğimiz pek fazla bir konu yok. Küresel toparlanmanın ne kadar sürede ve hangi ivmede olacağını izlemeye çalışırken, diğer yandan da 2019’un yansımaları takip ediliyor. Almanya’da geçtiğimiz yılın büyüme performansı %0.6’ya dek gerilerken, hükümetin otomobil üreticilerini desteklemeye yönelik paket üzerinde çalıştığı haberi takip ediliyor. Öte yandan
İngiltere’de ise %1.5’in aşağısına gelen enflasyon sonrasında faiz indirimi beklentileri %60’lar civarında şekillenmekte.

Dışarıdan içeriye doğru gelinen akışta günün en önemli gündem maddesi olarak TCMB’nin gerçekleştireceği PPK toplantısı öne çıkıyor.

15 Ocak işlemlerinde Londra swap piyasası fiyatlamalarında 1 ay vadeli swapların ima ettiği faiz düzeyi %9.3 düzeylerinde takip edilirken, BİST gecelik işlemlerde ise %10-10.5 aralığı izlendi.
Ekonomist-Stratejist beklentilerinde de konsensüs söz konusu değil.

Faiz indirimi adımına evet ve-fakat boyutuna yönelik ise net bir resim konuşmakta güçlük çekiliyor. Anketler 50-100bp aralığında oluşurken, bizim görüşümüz ise bahse konu aralıktaki tüm beklentilerin işlemlere dahil olduğu.

Deniz Yatırım Araştırma olarak tahminimiz 100bp faiz indirimine gidileceği. Atılacak olan adımın boyutu her ne olursa olsun, sözle yönlendirmenin önemine yakın zamanda olmadığı kadar ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek isteriz.

TCMB’nin nasıl bir iletişim ile süreci yönlendireceği aynı zamanda lira ve cinsinden fiyatlanan varlıkların seyrine de yön verecek.

5 yıl vadeli ülke risk priminin 250bp ile Mayıs 2018 seviyelerine gerilemesi genel algı açısından destekleyici olmaya devam devam ediyor. 1 hafta vadeli beklenen kur oynaklığının %8’lerde seyretmesi kısa vadede liraya yönelik ciddi baskı beklentisinin olmadığını düşündürüyor. Paritede 5.83-5.92 seviyelerini yakından izliyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)