E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi 100 baz puan indirdi---

Merkez Bankası faizi 100 baz puan indirdi

Merkez Bankası faizi 100 baz puan indirdi
22 Nisan 2020 - 13:55 borsagundem.com

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği nisan ayı toplantısının ardından politika faizinde 100 baz puan indirime gittiğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizinde 100 baz puan daha indirime giderek faizi yüzde 8,75'e çekti.

Piyasalarda Merkez Bankası'nın 25-50 baz puan aralığında indirime gitmesi bekleniyordu.

Bugün açıklanan indirimle birlikte Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana faizlerde yapmış olduğu indirim oranı 325 puana ulaştı. 

PPK son olarak mart ayında gerçekleştirdiği toplantıda 100 baz puan indirim yaparak iki yıl sonra faizleri yeniden tek haneye indirmişti.

Son 8 PPK toplantısında alınan faiz kararları şöyle:

TARİH FAİZ ORANI
14 Eylül 2018 24,00
26 Temmuz 2019 19,75
13 Eylül 2019 16,50
25 Ekim 2019 14,00
12 Aralık 2019 12,00
16 Ocak 2020 11,25
19 Şubat 2020 10,75
17 Mart 2020 9,75
22 Nisan 2020 8,75


PPK metni şöyle:

Korona virüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflama derinleşmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

Ocak ve Şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyet, korona virüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başlamıştır. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme gösteren cari işlemler dengesinin, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmektedir.

Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Küresel gelişmeler paralelinde Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün devamı enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinde 100 baz puan indirim yapılmasına karar vermiştir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

BIST'in gündeminde TCMB var

Dolar, faiz kararı sonrası hareketlendi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İlginç.23 Nisan 2020 17:31

    Bu süreçte tarıma öncelik verilmeli. Dışa bağımlılık tamamen ortadan kaldırılmalı. Unu, şekeri, yağı verin, gerisini millet yapsın evinde. Ekmek fırını, pastane, cep telefonu dükkanları olmadan da yaşayabilir bu insanlar. Ama malesef tüketim toplumu yapmışlar her milleti. Söylerken tuhaf karşılanıyor bütün bunlar. Adam Cola'ya zam gelecek diyor. İçme ozaman! Un, yağ, şeker varsa kimse aç kalmaz. İlle de tüketime alışmışsınız emzik gibi paketli ürün arıyorsunuz heryerde. 

  • Bulent23 Nisan 2020 17:12

    Hazine ekenlerere kolaylık gosterde hazine arazilerini kendilerine ver

  • Mahallenin Delisi'ne23 Nisan 2020 12:14

    "Ürünlere %25 zam gelecek" demişsin. Kimse bahsettiğin cola'yı almayacak o zaman arkadaşım. Ne şampuanından bahsediyorsun? Diş macunu? Bunların hepsi, kapitalist düzenin sana almak zorunda olduğunu söylediği ürünler. Almadığın zaman bir tarafın mı eğriliyor? Bırakın bu muhabbetleri. Kimse almadığında bu fiyatlar tıpış tıpış aşağı iner. Geçici fiyat dalgalanmalarından her kapital şirket yararlanmak ister. Bu şirketlerin çoğu iflas edip batacak. Senin haberin yok. Zam yapsa ne olacak hepsi? Dünya'da herşeyden adeta 1 sıfır atılıyor. Herşey ucuzlarken, senin Cola'ya %25 zam gelecek demen inanki şaka gibi resmen. Kimse Cola içmez ozaman. Dünya görüşünüze, yaşam tarzınıza ve hayat'tan beklentilerinize hemen bir çeki düzen verin. 

  • AHMET ÖZBİR22 Nisan 2020 22:01

    MB (Mert Başkan'ım) FAİZ'İN BELİNİ KIRDI, ÜLKEMİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ. Rabbim seni ve hizmet eden arkadaşlarını korusun, yolunuzu açık etsin.

  • Bu ekonomistler22 Nisan 2020 19:13

    Türkiye'de olduklarını unuttukları sürece,isabetli tahmin yapamayacaklar. Adamın paşa gönlü bilir,bütün bildiklerinizi unutun.

  • Yandaş yatırımcı22 Nisan 2020 18:31

    Aldığım krediyi dolara yatırır köşeyi bir daha dönerim :) 

  • VS22 Nisan 2020 15:33

    Bizde enflasyon gerçek ölçülüp, 70 in altında çıksın. O zaman faiz sıfır olsun, 3 TL olan domates 8 TL olmuş.dõviz çıldırmış faiz indiriyoruz.sonumuz hayır olsun

  • tolga 22 Nisan 2020 15:10

    EEEE NASIL OLCAK EKONOMİ DIŞARDAN DÖVÜZ GELMİYOR KİMKE GÜVENMİYOR ARTIK BİŞEY DEMİYORUM EV FİYATLARINI BİLİYORMUUSN EY  YAZANLAR CİZENLER  BİLGİSİZ  İLGİSİZLER VURDUM DUYMAZLAR YAHİÇ BİŞEYDEN ANLAMIYORSUNUZ YADA İŞİNİZE GELİYOR

  • Tarihçi 23 Nisan 2020 00:19

    Kardeş imzalanmış şozan anlaşmasını bile 2023 de son bulacak diye inanan mal bir güruh var sen ne anlatıyorsun da anlayacaklar... Not tarihçiyim... Aksini iddia eden varsa ispatlamak kadar kolay birşey yok :))

  • Okie Dokie22 Nisan 2020 15:05

    İstersen faizi 0 yap dolar 10 TL olsun umurumda değil. Peki 250 milyar dolar borcumuzun olduğunu da biliyorsun değil mi merkez?

  • kaktust22 Nisan 2020 15:04

    faizler en az şu ana kadar , % 3 olmalıydı hala çok yüksek

  • Yorum23 Nisan 2020 00:17

    Ne kadar dolar taşıyorsun ondan bahset kardeş...

  • Doğrucu davud22 Nisan 2020 15:02

    Enflasyon oranlarını istedikleri gibi belirledikleri için faizi düşürmekten çekinmiyorlar.yemin ederim her hafta ürünlerin fiyatları değişiyor en ucuz ayçiçek yağı 5 lt.40 tl olmuş geçen hafta 35 idi.toz şeker en ucuz 5 tl olmuş.enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığını azaltıp pinpon topununkini artırıverirsin olur biter.maalesef üçüncü dünya ülkeleri böyle.

  • halil22 Nisan 2020 23:29

    250gr tereyağı aldım 17.5tl Allah belanızı versin para pul olmuş bu insanlar sadece ekmek mi yiyecek.

  • Pala22 Nisan 2020 14:53

    Tebrikler, faizler en az yunanistan, Bulgaristan kadar düşük olmalı.%2ye kadar düşmeli. Gavur ülkelerde olmayan faiz, müslüman ülkesinde niye yüksek olsun ki,,

  • İlginç22 Nisan 2020 14:33

    Başka yerde de yazdım. Dünyada finansal sisteme ayar çekiliyor. Hatta insanların yaşam tarzına da. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı tedbirler aksi takdirde başka türlü alınamıyor. ABD'sinden, Avrupa'sına kadar herkes yeni düzene tıpış tıpış uyacak. Kim dedi? Dünyayı yönetenler! Trump'mış, Putin'miş, geçiniz bunları efendim. Petrol'ün 10$ olduğu dünyada herşey ucuzlayacak. Futbol sektöründen, sanayiye, otomobilinden, alım gücüne kadar. Maaş'lara zam falan beklemeyin o yüzden. Herkesin maaş aldığı ama geçinebileceği kadar daha fazla değil, böyle bir dünya düşünün. Onun arifesindeyiz.

  • Mahalle'nin delisine23 Nisan 2020 12:12

    Kimse cola almayacak o zaman arkadaşım. Ne şampuanından bahsediyorsun? Diş macunu? Bunların hepsi, kapitalist düzenin sana almak zorunda olduğunu söylediği ürünler. Almadığın zaman bir tarafın mı eğriliyor? Bırakın bu muhabbetleri. Kimse almadığında bu fiyatlar tıpış tıpış aşağı iner. Geçici fiyat dalgalanmalarından her kapital şirket yararlanmak ister. Bu şirketlerin çoğu iflas edip batacak. Senin haberin yok. Zam yapsa ne olacak hepsi?

  • Mahallenin delisi 23 Nisan 2020 00:16

    Ne güzel yazmışsın... platonun ütopyasına rakip olacak gibi... sadece dün birçok üründe ÖTV artışı oldu haftaya şampuandan tut parfüme kadar herşey %25 zamlanacak... Cola maden suyu gazoza da 10 gün önce yaptılar zam geldi sen herşey ucuzlayacak diyorsun. Un fiyatı %30 arttı.. Not market işletiyoruz yoğurt da bile kâr %2,02 inanmayan var ise fatura atarım mailine... Neyin kafasını yaşıyorsunuz...

  • Ömer22 Nisan 2020 14:28

    Sevim koş enflasyon yükselmeyecek dolar yükselemez denilip faiz indirmişler.

  • Finans22 Nisan 2020 14:22

    Doviz cari acığı yüksek. Piyasalar gergin. Banka hisseleri sürünüyor. Finansal dengeletin oluşmadı için. Merkez Bankadı 50 milyar dolarlık doviz bulması gerek!

  • İsmet22 Nisan 2020 14:22

    Çok kötü oldu. Vatandaş bankadan parasını çekip altın dolar alacak. Enflasyon çok yüksekken faiz inmemeliydi.

  • CAN22 Nisan 2020 14:19

    DÜŞEŞMİ OLACAK HEP YEKMİ OLACAK GÖRECEZ AMMA SÜREKLİ HEP YEK GELİYOR TL SÜREKLİ DÜŞÜYOR.BİR BİLDİGİMİ VAR ACABA ÜLKE EKENOMİSİ ZAR ATAR GİBİ YÖNETİLMEMELİ .

  • yunus milli22 Nisan 2020 14:19

    Dolarcılar yaşadı,,yastık altına devam demekki.En çok zarar görecek kulüpler olacak.

  • Alp22 Nisan 2020 14:11

    Enflasyon yükselmesi beklentimiz yok demişler. Yahu gıda fiyatları yüzde 50 artmış sadece bir ayda.

  • mucise reis :)22 Nisan 2020 14:11

    Merkez ha bire para basıyor... karşılıksız ... insanalr ve firmalar borçlarını yapılandırmalı ve yeni krediler çekebilmeli..  merkez faizi indirecek.. çunku, petrol çok düştü. petrol düşünce maliyetler düşer.. obakımdan yakıt fiyatları aclen düşürülmeli. üretim malıyet düşmeli... yoksa, kurulan bu gende PETROL FİYAT ARTIŞLARI İLE kırılacaktır. bu sefer kırılırsa, en küçük birey, işçi, işsiz, falir hane halkı büyük darbe alacaktır. devlet borçlı...özelsektore borçler gitti... kbilere borçlar kaydı... kurumlara borçlar kaydı... bireylere borçlar kaydı.. bozulmalarla üretmeyen firmalar, satmayan kobiler, kazanmayan işsiz insanlar oldu... devlet REEL ADIMLARLA, binaları, kurumları, köylde  atölyeleri tıkır tıkır ürettirmeli. tarım ACİLEN EKIM DİKİM YAPMALI. bu işin sonu 1 - 3  yıl sonra kıtlık demektır. senaryu birlikte bozalım. üretelim. özel sektor  

  • kemal22 Nisan 2020 14:05

    tebrikler,ÇOK,güzel,nihayet,faiz,belasından,kurtulacagız,

  • DingDonk'a22 Nisan 2020 15:09

    Kimse 10 TL'ye ekmek almaz. Eskiden ekmek fırını mı vardı? Hammadde sorunu yoksa, herkes evinde yapar. Normal olması gerekenleri kapitalist dünya size imkansızmış gibi ekmek fırınından ekmek almaya zorlamış yıllarca. Ekmek 10 TL olacakmışmış. Kafaya bak.

  • İlginç22 Nisan 2020 14:37

    Faiz belasından kurtulacağız mı? Yahu gelişmiş ülkelerin %80'ninde faizler neredeyse %0. Onlar çoktan kurtulmuş zaten ona bakılırsa. Faizler niye düşüyor? Petrol fiyatları düştüğü için. Cari açık düşecek. Falan falan. Bunların hepsinin hükümetin icraatı ve başarısı olduğunu mu sanıyorsunuz? Dünya sizi oraya sürüklüyor mecburen. Petrol ithalatın durursa, cari fazla bile verirsin. Başarı mı bunun adı? Şu bir gerçekki, gelişmiş ülkeler özellikle enerji ve teknoloji ihraç eden ülkeler bizden daha çok zarar görecek. Biz önümüze bakalım. Milletin ihtiyaçlarına odaklanalım. Müteahhitlerin ihtiyaçlarına değil. 

  • Okie Dokie22 Nisan 2020 14:33

    Yakında 10TL'ye ekmek alınca anlarsın faizin ölçüsünde gerekli olduğunu.