E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez bankalarından piyasaları şaşırtan kararlar---

Merkez bankalarından piyasaları şaşırtan kararlar

Merkez bankalarından piyasaları şaşırtan kararlar
16 Ocak 2015 - 08:47 borsagundem.com

Merkez Bankalarının piyasaları şaşırtan kararları politikaların sorgulanmasına neden oluyor

Ziraat Yatırım tarafından hazırlanan raporda Merkez Bankalarının aldığı kararlara ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Raporda şu görüşler yer aldı:

"MÜREKKEBİ KURUMADAN"
 Sonuç / Piyasa Etkisi
•             Majör merkez bankalarının piyasaları şaşırtması, kredibilitenin azalmasına ve "sözle yönlendirme" politikalarının sorgulanmasına neden oluyor.
•             Politikaların sorgulanması piyasalarda belirsizliği ve oynaklığı arttırmakta --> Risk varlık negatif.
•             Avro'nun ABD Doları karşısında 1,15 seviyesinin altına hareket etmesi mümkün hale geliyor.
•             TCMB'nin dışarda artan oynaklık içerde ise döngüsel yavaşlama konjonktürlerine uygun politika seçimi yapacağını düşünüyoruz.
•             Gelişmeler Lira negatif.
Dün sabah Hindistan Merkez Bankası'nın olağan-üstü kararının küresel çapta yeni bir faiz indirim döngüsü başlangıcı olabileceğini tartışırken daha büyük sürprizi İsviçre Merkez Bankası gerçekleştirdi.
Çarşamba günü Avrupa Adalet Divanı'nın Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) tahvil alım programı için yeşil ışık yakmasının ardından ECB'den parasal genişleme beklentisi Dünya genelinde aktörleri harekete geçirmekte.
Üç ay içerisinde; önce Japonya Merkez Bankası'nın Ekim sonu şaşırtmacasının ardından, majör bankalar bazında düşünürsek, dün de ve İsviçre piyasaları beklemedikleri anda yakaladı.
Ekim sonu hamlesinden önce Japon kurmaylar politikada değişiklik yapmayacaklarına yönelik "güven" mesajlarını kamuoyuna iletmekteydiler. Bazı siyasi aktörler aşırı değer kaybeden Yen'in KOBİ kesiminde olumsuzluklara neden olduğunu belirtmekteydi. İsviçre'de de durum pek farklı gözükmüyordu. Merkez bankası, Avro çıpasının sonuna kadar arkasında duracaklarını ifade etmekteydi. Her iki banka da kredibilitelerini feda ederek ekonomilerini dengede tutmaya çalışıyorlar.
Majör merkez bankalarının kredibilitelerinin sorgulanmasıyla bu sene piyasalar "sözle yönlendirme" yaklaşımına şüphe ile yaklaşacaklardır. Bizim için bunun önemli, artan oynaklık olacaktır. VIX endeksi 22,39 MOVE endeksi de 85,28 değerlerinde!
İsviçre Merkez Bankası, Avro çıpası nedeniyle pariteyi 1,20 (Avro / Dolar değil! Avro / Frank) değerinde koruyabilmek için piyasadan Avro satın almaktaydı. Rezervleri artan Banka, rezerv çeşitlendirmesi için diğer kurlardan da satın alıyordu. Merkez bankası rezervleri Avro ve diğer kurlar için değer kazandırıcı yönde çalışmaktaydı. Dün, kur çıpasının ortadan kalkmasıyla Avro'nun ABD Doları karşısında daha düşük seviyelere hareket edebilmesinin önü açıldı. Önümüzdeki hafta Perşembe günü ECB'nin parasal genişleme hamlesine bağlı şekilde Avro'nun 1,15'in altına hareket etmesi mümkün hale gelebilir.
Olan bitenler bize 2011 Ağustos'unu çağrıştırmakta. Avrupa Borç Krizi döneminde TCMB 4 Ağustos 2011 günü olağan-üstü toplantıyla politika faizini 50 baz puan indirmişti (%6,25 --> %5,75). İç piyasadaki yavaşlamaya karşı alınan bu tedbirle birlikte, dış piyasa risklerine karşı koridorun üst bandı sabit tutulmuş, böylece koridorun üst tarafında genişleme kaydedilmişti (175 bps --> 225 bps). Alt bant o dönemde çok geniş olduğu için, bir düzenleme yapılmış ve alt bant genişliği 75 baz puana ayarlanmıştı.
Salı günü, TCMB'nin küresel faiz indirim döngüsüne kayıtsız kalmayacağını düşünüyoruz. 2011 Ağustosu'ndaki gibi, iç dengeler için politika faizinde 50 baz puan indirim, dış denge için de artan oynaklık konjonktüründe koridorun sabit kalmasını bekliyoruz.’’

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)