E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez bankalarına tavsiye---

Merkez bankalarına tavsiye

Merkez bankalarına tavsiye
10 Haziran 2014 - 16:27 borsagundem.com

Harvard Üniversitesi profesörü Ken Rogoff, merkez bankalarına iki tavsiyede bulundu

IMF eski Başekonomisti ve Harvard Üniversitesi profesörü Ken Rogoff, dünyanın kurda modernizasyona ihtiyacı olduğu kanısında. Görüşlerini Project-Syndicate için yazıya döken Rogoff, elektronik paranın merkez bankalarının işini kolaylaştıracağını düşünüyor.

'ÖNLEMLERİN ETKİSİNİ ÇÖZMEK ZOR'

Uzun zamandır merkez bankalarının tüm kurşunlarının bittiği endişesinin yaşandığına dikkat çeken Rogoff, reel ekonomi üzerinde finansal krizin yarattığı sis nedeniyle sıra dışı önlemlerin ne kadar işe yaradığını saptamanın zor olduğunu yazdı.

'SIFIR FAİZE GEREK YOK'

Para politikalarının önünde engel oluşturan nominal faizleri sıfıra yakın tutmanın artık gerekli olmadığını belirten ekonomist, elektronik kura geçmenin basit ve şık bir çözüm alternatifi sunduğu kanısında. Böylece artı veya eksi faiz ödemeleri tek bir düğmeye basarak yapılabilecek.

ELEKTRONİK KUR MB'LERİN İŞİNE YARAR

"Kur modernizasyonu geç bile kaldı" diyen Rogoff, elektronik kur ile merkez bankalarının enflasyonda istikrar sağlama çalışmalarını da sürdürebileceğini kaydetti.

ENFLASYON HEDEFLERİ YÜKSELTİLEBİLİR

Rogoff'a göre ikinci alternatif ise merkez bankalarının yüzde 2 enflasyon hedefini yüzde 4'e yükseltmesi. IMF Başekonomisti Olivier Blanchard'a ait olan fikir Rogoff'a göre, üstesinden gelinemeyecek kadar zor bir geçiş süreci gerektiriyor. Çünkü merkez bankaları 20 yıldır yüzde 2 enflasyonu halkın gözünde Nirvana'ya ulaşmakla eş tuttuyor.

RİSKLİ BİR YÖNTEM

Ekonomiste göre enflasyon hedefini ikiye katlamak Birinci Dünya Savaşı sonrasında altın standardına dönmeye çalışılması kadar riskli. Savaşa kadar uygulanan altın standardı 1914'te savaşla çöktü, savaş sonrasında ise yeniden tesis edilmesi halkın güvenini bir kez kaybetmiş olduğu için mümkün olmadı. Elektronik kur ile deflasyonist bir krizden bile kurtulmanın daha kolay olacağını belirten Rogoff, 21. Yüzyıl bankacılığı için en basit çözümün bu olduğu kanısında.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)