E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMasanın iki tarafında oturan yatırımcı ve analistler için önemli gün---

Masanın iki tarafında oturan yatırımcı ve analistler için önemli gün

Masanın iki tarafında oturan yatırımcı ve analistler için önemli gün
16 Haziran 2021 - 09:01 borsagundem.com

Deniz Yatırım günlük bülteni: Fed’in bir süredir enflasyona dair kaygıları tanımlarken kullandığı yönlendirme olan “geçici faktörler” ekseninde ne noktada olduğuna dair revizyon alma şansı var.

Kısa vadeli risk iştahının belirleyicisi olması potansiyeli taşımasından dolayı haftanın, belki de yaz aylarının en önemli günü gelmiş durumda: Fed’in Haziran ayı FOMC toplantısı bugün tamamlanıyor. Öncesindeki fiyatlamalar bir önceki hafta görülen yüksek risk iştahı temasından kısmen uzaklaşmaya işaret ediyor. Amerikan doları global işlemlerde üçüncü günü de hafif yükselişle tamamlarken, tahvil piyasası yakın dönem dip noktalarından nispeten daha kabul edilebilir düzeylere sınırlı düzeltmeler yapmış durumda. Makro tarafta takip edilen iki önemli veriden ABD perakende satışlar kaleminin zayıflamaya, ÜFE’nin ise yükselişe işaret etmesi yatırımcıların Fed’i beklerken ‘temkinli’ davranmalarına zemin hazırladı. API stokları 8.5 milyon varil azalışa işaret ederek petrol kontratlarındaki yükselişi desteklerken, yeni günde Brent $75, WTI ise $73 sınırında işlem görüyor.

Son 3 gün içerisindeki faiz volatilitesi piyasadaki kafa karışıklığının da doğal bir yansıması konumunda. Oynaklığın her iki yönde gerçekleşmesi bir yanda Fed yönlendirmesine dair kabul edilen gerçeklerin, diğer yanda ise ‘potansiyel yeni normal’ sürecine yapılması zaruri hazırlığın sancılarını işaret ediyor. Örneğin, reel faizlerdeki son dönem hareketi risk iştahı yüksek ortamda dahi ihtiyatın tam anlamıyla göz ardı edilmemesi gerektiğini kanıtı. 10 Mayıs gün sonu kapanışında ABD 5y reel faiz seviyesi %-1.91 ile tüm zamanların en düşüğüne gerilerken,aradan geçen zaman diliminde olan biten tüm akışa rağmen 15 Haziran tarihinde %-1.67’ye dek yükseldi. Benzer durum aynı ölçekte olmasa da –zaten sınırlı hareket etmişti- 10y reel faizler için de %-0.91/%-0.87 ile geçerli. Reel faiz düzeyinin kısa vadedeki eğilimi hem Amerikan dolarındaki zayıflamanın genele yayılmasını sınırlıyor, hem de ons altının $1900 direncini aşmaktaki başarısızlığını anlamamıza yardımcı oluyor.

Bugün masanın her iki tarafında yer alan kesim için (yatırımcı & analist) oldukça önemli. Fed’in bir süredir enflasyona dair kaygıları tanımlarken kullandığı yönlendirme olan “geçici faktörler” ekseninde ne noktada olduğuna dair revizyon alma şansımız var. Kamuoyu ile paylaşılacak makro projeksiyonlarda ciddi bir sürpriz etkisi beklemiyoruz. Esas kırılım ise Mart ayındaki Dot Plot’ta 2023’te faiz artışı öngören 7 üyenin yanına diğer kampta yer alan 11 üyeden kaç kişinin gelip gelmeyeceğinde olacak. 2 üye görmemiz durumunda sayı eşitlenecek. 3 olması halinde ise 2023 yılı Dot Plot’ta faiz artışı işaret edecek. Bir diğer husus da ‘tapering’ konuşmalarının Haziran’da başlayıp başlamayacağı ve/veya bunun için ilk resmi yönlendirmenin Başkan Powell’dan gelip gelmeyeceği olacak.
Her ikisi de son 8 haftadır CFTC nezdindeki toplam spekülatif pozisyonlanma rakamı kısa yönde 12 milyar doların üzerine taşınan eğilim için kısa vade oynaklık artışı potansiyeli taşıyor. Bekliyoruz.

Günün önemli şirket haberleri 16/06/2021

 

Yabancıların portföyündeki hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)