E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisManipülatörler yatırımcı avında---

Manipülatörler yatırımcı avında

Manipülatörler yatırımcı avında
13 Mart 2014 - 06:26 borsagundem.com

Ataç İnşaat, Kervansaray benzeri sert yükselişler, MMCAS ve Gen Yatırım Holding hisselerinde de yaşanıyor

BORSAGUNDEM.COM
Borsada düşüşlerin yaşandığı bir dönemde MMC Sanayi ve Ticari Yatırımlar ile Gen Yatırım Holding hisselerinde rekor oranda yükseliş yaşandı. MMC Sanayi hisseleri son bir yılda yüzde 345 oranında prim yaparak 16 lira seviyesine kadar yükseldi. Gen Yatırım Holding ise son bir yılda yüzde 1255 oranında prim yaparak 15 lirayı geçti. 
Gen Yatırım Holding’in piyasa değeri son bir yılda 10 milyon liradan 150 milyon liraya ulaştı. Gözaltı Pazarı’nda işlem gören şirketin sermayesi ise 10 milyon lira, toplam aktifleri de 11 milyon lira… Piyasa değeri ise 150 milyon lira. Uzmanlar, rakamlar ve bilanço verileriyle yüzde binden fazla yükselişi anlatmanın mümkün olmadığını belirtiyor.

ÖZEL DURUM YOK AMA YÜKSELİYOR

MMC Sanayi hisselerinde de olağan dışı fiyat ve miktar hareketleri nedeniyle yapılan açıklamada “Özel bir durum yok” deniliyor.
Şirketlerin “Özel durum yok” açıklaması yapmasına rağmen bu hisseler neden yükseliyor? Borsagundem.com’u arayan yatırımcılar Ataç İnşaat ve Kervansaray Yatırım Holding (Ceylan Giyim) hisselerinde geçmişte benzer hareketlerin yaşandığına dikkat çekerek, “SPK bu sefer testi kırılmadan müdahale etsin, yeni mağduriyetler ortaya çıkmasın” diye uyarıda bulunuyor. Grafiklere bakıldığında her şeyin net olarak görüneceğini vurgulayan bir yatırımcı, “Bizim cebimizden aldığı paralarla 2.5 milyon euroya lüks araba alan manipülatörlere bu sefer fırsat verilmesin” diyor.

MANİPÜLATÖRLER YATIRIMCI AVINA ÇIKMIŞ

Son yıllarda benzer fiyat hareketleri nedeniyle çok sayıda yatırımcının mağdur olduğunu ve piyasadan uzaklaştığını dile getiren yatırımcılar, yeni mağdur kitlesinin oluşmasından endişe ettiklerini ifade ediyorlar. “Borsa düşerken bir hissenin yüzde bin yükselmesini kim açıklayabilir?” diyen bir yatırımcı, “Belli ki manipülatörler yatırımcı avına çıkmış. Ben geçmişte çok mağduriyetler yaşadım, başka insanlar yaşamasın” diye konuşuyor.  

MMC A.Ş. GRAFİĞİ



UZMANLARIN ÖNERİSİ: UZAK DUR

Gedik Yatırım analistlerinin şirketle ilgili hazırladığı rapor şöyle:
MMCAS-Yıllıklandırılmış satış rakamları 2010 yılından bugüne yaklaşık %85 düşmüştür. Bununla beraber net kar marjı, aktif karlılık ve öz varlık karlılığı negatiftir. Hisse fiyatları temel verilerden bağımsız hareket etmekte, temel değerleme modellerinde ortaya çıkan olması gereken fiyat ile alakasız fiyat oluşumları sık sık görülmektedir ve volatilite had safhadadır. Şirket'in alacak tahsil süresi gittikçe uzamakta bununla beraber stok devir hızı da düşmektedir. SPK, 17.07.2013-29.07.2013 döneminde gözlenen olağan dışı fiyat ve miktar hareketleri hakkında yapılan incelemeler sonucunda ulaşılan tespitlerin görüşülmesi sonucunda MMC Sanayi pay piyasasında internet üzerinden müşterilerden emir kabul edilmesini yasaklamıştır. Hisse için SPK'nın koymuş olduğu yasak ve olumsuz temel veriler nedeniyle "Uzak Dur" görüşündeyiz. Teknik açıdan incelemek anlamsızdır.



GEN YATIRIM HOLDİNG GRAFİĞİ



HİSSELERDEN "UZAK DUR" TAVSİYESİ

Gedik Yatırım'ın "Uzak Dur" önerisi yaptığı hisselerin başında Gen Yatırım Holding geliyor. İşte Gedik Yatırım analistlerinin raporu:
GENYH-Borsa İstanbul Yönetim Kurulu'nun 29.04.2013 tarihli açıklamasında;1) Mustafa Yılmaz Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Dönüşüm Sonrası İCG Yatırım Holding A.Ş.) nin 19/04/2013 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında kabul edilen esas sözleşme değişikliklerinin Ticaret Siciline tescil edildiğinin öğrenilmesi nedeniyle, Borsa Yönetim Kurulunun 11/04/2013 tarihli kararı kapsamında Şirket paylarının işlem sırası 29/04/2013 tarihinde işleme kapatılmış olup, 30/04/2013 tarihinde de işlem sırası kapalı kalacak olan Şirketin payları 02/05/2013 tarihinden itibaren "Gözaltı Pazarı"nda işlem görmeye başlayacağı,2)Borsa Yönetim Kurulu'nun aynı tarihli toplantısında alınan karar çerçevesinde, Şirket payları ile ilgili olarak yapılacak çağrı işlemi tamamlanana kadar Gözaltı Pazarı'nda işlem görmeye devam edecek, çağrı işlemi tamamlandıktan sonra, II. Ulusal Pazar Esasları Genelgesi'nde belirtilen fiili dolaşımdaki pay oranı ve halka açık piyasa değeri koşulu ile dönüşüm sonrası faaliyet göstereceği konulara ilişkin somut gelişmeler tekrar değerlendirilerek Şirket paylarının işlem göreceği pazar belirleneceği duyurulmuştur.Gözaltı pazarına alınan şirketlere yaklaşımımız negatif olup, hisseler bu pazarda işlem gördüğü sürece UZAK DUR tavsiyemizi koruyacağız.
Teknik açıdan incelemek anlamsızdır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 12,51
En Yüksek: 17,64
En Düşük: 17,64
Değişim -29,08 %
FK: 0,00
PD / DD: -38,56
İşlem Hacmi 5.262.435
Toplam Adet: 328.082
Ağırlıklı Ort.: 16,04
YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fukara25 Temmuz 2014 18:02

    Gediz iplikte ne oldugunu anlayan var mi acaba+?

  • kipa16 Mart 2014 21:45

    Manipülatörler şirketin sahipleri veya onların anlaşmalılarıdır,dışardan manipülatör aramaya gerek yok.

  • osman14 Mart 2014 22:00

    mmc ye uzak durun uyarı yapacağına ihlas gurubunun yeşil kağıtlarına bakın bir siz:))işinize gelmiyormu bakmak:)))ıhmad

  • kocakurt14 Mart 2014 09:02

    Gedik te işi öğrenmiş hem hisseden uzak durun diyor bakıyorsun nerde yamuk hisse var Gedik orada.

  • ÇaylakFinansçı14 Mart 2014 00:57

    Çok fazla wolf of wall street izlemiş olmalı bunlar.

  • Bora14 Mart 2014 00:36

    Zaten duyduğuma göre Spk ve Bist içinde kadrolaştırdıkları çok adamları varmış. Onun için kimse dokunamıyor. bütün kaleleri fethetmişler

  • Endex Turev Hareket14 Mart 2014 00:34

    Daha önce Ceylan da olduğu gibi MMCAS tada yatırımcıyı fena düzecekler. sonra bu şirketinde adını değiştirirler, ceylan kervansaray yaptıkları gib. isim değiştirip kamufle ederek yeni düzmeceler daha kolay yapmak için ceylanda 6 lira nere sonra 0.35 kuruş nere!

  • Borsacı14 Mart 2014 00:22

    Endex Turevciler onlarca yancı adam kullanıyorlar, patronlarla anlaşarak onlarca farklı hesaptan işlem yaparak tahtalarla istedikleri gibi oynuyorlarmış. Elli hesapla oyun kadroları kurulu olduğu için Tahtasında oyun isteyen patronlarda hemen onlara başvuruyormuş komisiyon karşılığında işlem tamam. yüksekten boşalt dipten topla tekrar yüksekten boşalt operasyonları uzmanı adamlar! kervansarayda da abartılı işlemlerle iş başındalar,

  • Broker13 Mart 2014 23:11

    İkisininde danışmanı evdex turev daışmanlık. Her zaman olduğu gibi ya şirketi ilk borsayasokarken çok yüksek fiattan sokarak yada dipten toplamış oldukları hisseleri yüksekten piyasa yedirecekler, operasyon bitince şirket zarar zarar yapacak hep. hisse düşürüp dip yapacaklar. dipten toplayacaklar tekrar. Dipte hisse toplama bitene kadar şiketler hep büyük hep zarar toplama bittimi şirketler tekrara kar yapmaya başlayacak sonra zirvelere çıkaracakları kağıtları boşaltacaklar kucaklara! baktığımızda bu grubun danışmanlık yaptığıbBütün şirketlerinin Bütün tarihleri böyle

  • KEMALE.13 Mart 2014 16:45

    KEMAL ARKADAŞ. BİR ÜLKENİN BORSASINA YATIRIM O ÜLKENİN İHRACAATINA KATKIDIR. EKONOMİK KALKINMASINA KATKIDIR. ORTAK MÜTEŞEBBİSLİĞİN, ESKİDEN İMECE USULÜNÜN MODERN HALİDİR. AMA SEN TUTUP ELİN ALMANINI ÖVÜYORSUN. ABD LİYİ ÖVÜYORSUN KENDİ ÜLKENİ KÖTÜLÜYORSUN. SENCE BU ÜLKE HALKI BU DOLANDIRICILARA MI LAYIK

  • kemal13 Mart 2014 16:16

    Borsada gidin bir hisse alin diye anliniza silah dayayan mi var kardesim almayin ...Türkiye borsasi kötü dolandirici patronlar manipülatörler bütün düzen Kücük yatirimciyi soymak üzerine kurulmus...falan filann...O Zaman gel Almanyada ki borsadan yada abd borsalarindan kagit al..Arastir cok kolay ve basit..Kendi ayaginla gidip neden milletin tuzagina düsüyorsun ki..NE acayip bir milletiz anlamiyorum bir türlü

  • murat13 Mart 2014 15:09

    aşağı fiyatlardan alan arkadaşlar buralardan hemen satın,sizin adınıza çok sevinçliyim,güle güle harcayın.

  • ahmetcopper13 Mart 2014 13:00

    COK OCAKLAR SONDURUR BUNLAR

  • aliveli..13 Mart 2014 10:49

    demek soyana soyana..spk yine uyuyor...

  • bu borsa ne zaman düzelir?13 Mart 2014 10:32

    Daha büyük enronlar var. Onlarca davayı bildirmeyen var. Borsada yatırımcı güveni bitti. Tükendi. Çok acil yeni uygulamalara ihtiyaç var. Ülkemizde Bağımsız denetim raporları patronların hatalarını ve haksızlıklarını örtüp, bilançoya resmiyet kazandıran şekilde yürüyor. Çünkü Bağımsız deneticileri patron seçitor. Seçerken de benim her türlü usulsüzlüğümü, kanuna uydurarak raporla diye talep ediyor. Çünkü parayı ödeme gücü var. Seçme gücü var. Hatalı rapor düzenleyen bağımsız deneticiler temizlensin. tuzu kokutmasınlar. bağımsız deneticiler sermaye piyasasının tuzudur.. spk çok acil temizlik yapsın. küçük yatırımcıyı aldatan bilançoya resmiyet kazandıran tüm bağımsız denetimciler hakkında acil HUKUKİ işlem başlatılsın. Açıklanan bilançolara inanmak güç. Kimsenin inanacağı bilanço açıklanmıyor ki. Patrona özel para ödenerek ayar çekilmiş bilançolar açıklanıyor. Bilançolar açıklanıyor kağıt üstünde denetlenmiş, hatta Bağımsız denetimden geçmiş gözüküyor. Ama kimse inanmıyorki açıklanan bilançolara. Denetim yok, denetim yapılmış süsü verilmiş, içinden trilyonlarca yatırımcı parası çalınmış bilançolar açıklanıyor. Bir yatırımcı borsaya niçin yatırım yapar?. Kar elde etmek için. Kar payı almak için. Tıpkı bir gayrimenkul alıp kira geliri elde etmek isteniyorsa, hisse senedi de alınıp, temettü alınmak amaçlanır. Ama bizim borsada bu çarklar düzgün işlemiyor. Denetimler yetersiz. Karlar nitelikli şekilde patrona kaydırılıyor. Halka açık yatırımcılar peçete alıp-satan keriz gibi görülüyor. Malesef şirketler bilançolarda istedikleri işlemi rahatlıkla yapabiliyor. Yatırımcıları olması gereken düzeyde bilgilendirmiyorlar. Örneğim şirketin birçok davası var ve borsadaki fiyatı etkileyecek nitelikte bilgi içeren konular ama şirket bunu kasıtlı olarak açıklamıyor. 2011 yılında halka açılırken yeterince talep gelmediği için patronun senedini satamayan ütopya, yatırımcıyı bilanço oyunu ile kandırmak için oteline 3 kez ekspertiz yaptırdı ve kağıt üzerinde defter değerini 2 liradan 4.50 TL ye yükseltti. Hatta % 375 bedelsiz vereceğim diye haber yaptı ve SPK ya başvurdu. SPK Red etti. Bu arada patron % 375 bedelsiz vereceğim diye halka arzda satamadığı 4.5 milyon lotu sattırdı. Borsagündem in sürekli vurgu yaptığı Danışman ve Finans mühendisleri marifetleri ile oldu bunlar. Normalde halka açılmış bir şirketin YMM si ve Bağımsız Deneticisi, şirketin mali çalışanları TTK daki mevzuatı bilmesi ve Gayrimenkul Değerlemeden, Sermaye arttırımı yapılamayacağını bilmesi gerekiyordu. Ütopyada 9-10 tane usulsüzlük tespit edildi de ne oldu?. Patron SPK ya idari para cezasını ödeyecek. Peki zarar edenler?. Yıllarca mahkemede sürünüp zararını ispat edecek. Ederse! Hakkını alacak.. Tabi mahkemelerde çevirilecek dolapları da aşarsa. Özellikle bilirkişi dolaplarını. Şirketin açıkladığı hiçbir YMM raporuna, Bağımsız denetime güvenemiyoruz. Otelin gelirleri, ay ay doluluk oranları ile takip edildi, beyan edilen cirolar eksik çıkıyor. Bilançoda her dönem kalemler arası taransferler yapılarak takip edilebilirliği kaybedilip, ince iş çevriliyor. 2013 bilançosunda diğer borçlar diye 6 milyon borç türemiş. Hiçbir bilgi verilmemiş. Otelin değerindeki 82 milyon şişirme dikkate alınmasa ödenmiş sermayeden de yemeye başlamışkar ve iflasa doğru gidiyorlar. Zaten gelirlerin yarısı beyan bile edilmiyor.. Böyle bilanço düzenleten kurumlardaki kamu görevlileri ne yapıyor aceba çok merak ediyoruz. Devlet çok acil el koymalı bu işlere. Çok acil yeni bir kurum atanmalı

  • Vatandas13 Mart 2014 10:11

    sadece gemisini yuzduren kaptan gerisi bos.Bu ulkede ne kanun calisir nede sistem oda varsa?Goldas,da oldugu gibi,sadece herkes cenesini yormakta

  • Burç13 Mart 2014 09:24

    Küçük yatırımcı SOYULMAK üzere SPK ciddi tedbir alması lazım.

  • yatırımcı13 Mart 2014 09:15

    bu adamlar bunca dolap çeviriyorlar bi defa bile işlem yasağı yemiyorlar hayret ama ne hayret !!!

  • önlem alınsın.13 Mart 2014 08:51

    SPK yatırımcıyı koruma görevini önleyici önlemler alarak, tahtaya küçük yatırımcıyı tuzağa çekemeyecekleri yeni önlem metodları geliştirerek yatırımcıyı korusun. bu tür paçoz dolandırıcılıklara prim verilmesin.

  • Pörtföy danışmanı13 Mart 2014 08:33

    yatırımcı şirketlerin varlıklarının değeri ve karlılık durumunu ve olası beklentilerini değerlendirsin, hissenin hangi bant aralığınd olması gerektiğini ölçsün sonra piyasa değeriyle karşılaşttırsın. Bunları öğrenmeden borsaya girmemeli veya bunları bilmiyorsa hisse alır yapamıyorsa güvenilir uzman danışmanlıklar başvursun. Bu tür hiseleri bilip bilmeden almanın ne anlamı var

  • Emre13 Mart 2014 08:28

    MMCAS tamamen manupilatif çıkış. piyas değeri 200 mlyon olmuş ama şirketin bütün varlıkları 10 milon sadece! GENYH de olay aynı değil doğal bir çıkış, özel durum var çünkü, holding bir ilişkiliçok şirket devri aldı cazip koşullarda ve holdingin defter değeri 12 liraya yukseldi.

  • remzi13 Mart 2014 08:23

    bu şirketler borsada mı,,isimlerini ilk defa duyuyorum.

  • tekin13 Mart 2014 08:22

    zirveye çekmişler,mal yediriyorlar.

  • 45.000 tehlikesi var13 Mart 2014 07:53

    en az hazirana kadar borsada satıp uğramamak en doğrusu.