E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıLagarde'dan "50 baz puanlık faiz artışları gelecek" mesajı---

Lagarde'dan "50 baz puanlık faiz artışları gelecek" mesajı

Lagarde'dan 50 baz puanlık faiz artışları gelecek mesajı
16 Aralık 2022 - 08:58 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Fed'in Çarşamba günü yaptığı 50 baz puanlık faiz artışının ardından dün İngiltere Merkez Bankası , Avrupa Merkez Bankası ve İsviçre Ulusal Bankası da aynı şeyi yaptı ve özellikle ECB ve SNB enflasyonla mücadele de yatırımcıların beklediğinden daha fazla artış geleceğini işaret etti.

ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını beklediğini açıklamasından bir gün sonra, ABD perakende satışları Kasım ayında beklenenden fazla düşerken, işgücü piyasası sıkılığını korudu. Avrupa Merkez Bankası, art arda dördüncü faiz artışında bu kez faizleri 50 baz puan artırdı ve yüksek borçlanma maliyetlerinin sonunda enflasyonun kontrolden çıkmasını durduracağını umarak Mart ayından itibaren şişkin bilançosunu küçültme planlarını açıkladı. 19 ülkeli euro bölgesinin merkez bankası, beklendiği gibi mevduat oranını %2'ye yükseltti ve yeni ekonomik tahminler, fiyat artışını %2'ye geri getirmenin hala yıllar alacağını gösterdiğinden, daha fazla faiz artışını kesin olarak masada tuttu.

ECB, bu sonbaharda gıda, enerji ve şimdi de hizmet fiyatlarının artmasıyla %10'un üzerine çıkan enflasyona karşı koymak için faiz oranlarını Temmuz ayından bu yana rekor düzeydeki en hızlı parasal sıkılaştırma temposu olan %2,5 puan artırmış oldu. ECB'nin politika sıkılaştırmasındaki bir sonraki adımı, ekonomik aktiviteyi canlandırmaya çalışırken satın aldığı 5 trilyon euroluk tahvil stokunu azaltmak olacak ve bu da firmaların ve hükümetlerin borçlanmasını daha pahalı hale getirecek. ECB, "Mart 2023'ün başından itibaren varlık satın alma programı (APP) portföyü ölçülü ve
öngörülebilir bir hızda düşecek" dedi. Düşüş, 2023'ün ikinci çeyreğinin sonuna kadar aylık ortalama 15 milyar euro olacak.". Kantitatif sıkılaştırma olarak bilinen bu süreç, daha uzun vadeli borçlanma maliyetlerini yükseltirken, daha geleneksel faiz artırımları çoğunlukla kısa vadeli fonlama maliyetlerini yükseltir. ECB, bankalardan 800 milyar Euro'luk ultra ucuz finansmanı geri alarak bilançosunu zaten küçülttü, ancak 8 trilyon Euro'luk toplam varlıkları, tarihi standartlara göre olağanüstü büyük olmaya devam ediyor.

ECB Başkanı Lagarde, mevcut bilgilerin "bir sonraki toplantımızda ve muhtemelen ondan sonraki toplantıda ve muhtemelen ondan sonra 50 baz puanlık bir artış daha" olduğunu belirterek, piyasa da Avrupa'nın oran beklentilerini artırmasına neden oldu. Avrupa tahvil getirileri sıçradı ve iki yıllık Alman tahvil getirileri 2008 mali krizinden bu yana en büyük bir günlük artış olan 24.2 baz puan yükseldi.

Bu arada Societe Generale, Euro Bölgesi'nde faiz oranının gideceği nihai nokta için beklentisini yüzde 3,0'dan yüzde 3,75'e çıkarırken, ECB'nin 2023'ün ilk yarısında iki kez 50 baz puanlık faiz artırımı yapmasını ve bunu üç kez 25'er baz puanlık faiz artırımlarının takip etmesini beklediklerini vurguladı. JPMorgan da ECB'nin faiz artırımlarını gideceği nihai nokta için beklentisini yüzde 2,50'den yüzde 3,25'e çıkardı.

Avrupa'da İngiltere Merkez Bankası (BoE) , İngiltere enflasyonunun zirve yapmasına rağmen daha fazla artışın gerekli olacağına inandığını söyleyerek, dokuzuncu ve 2022'nin sekizinci faiz artışını 50 baz puanla yapıyordu. İngilterede enflasyonun 41 yılın zirvesinden aşağıya gelmeye başladığına yönelik işaretler olmasına karşın, sıkı iş gücü piyasasından gelen baskıların telafi edilmesi için BoE'nin hala faiz artırmasınaihtiyaç olduğunu Boe başkanı Bailey tarafından açıklanıyordu.

Geçen yıl Eylül ayında faiz artırımına başlayan ve o zamandan bu yana 275 baz puan faiz artırımı yapan Norges Bank bile faiz 25 baz puan artırdı ve bitmediğini söyledi. Asya borsaları da bu kadar uyarı sonrasında bugün de düşüşte ve iki ayın en kötü haftasına yönelmiş durumda. Dolar, riskten kaçınma konusunda yükseldi, euro ve sterlin düşüşe geçti Fiyatların tersine hareket eden ABD Hazine getirileri, zayıf ekonomik veriler ve Avrupa'daki tahvil getirilerinin yükselmesine rağmen düştü. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 4,9 baz puan düşerek %3,454'e ve 30 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 3,4 baz puan düşerek %3,505'e geriledi.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 16/12/2022

 

Bakır fiyatları, haftalık düşüşe hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)