E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlarda yükseliş sürüyor---

Kurlarda yükseliş sürüyor

Kurlarda yükseliş sürüyor
24 Kasım 2021 - 09:06 borsagundem.com

Dün, tarihinin en sert değer kayıplarından birini yaşayan ve yüzde 18'in üzerinde kayıpla dolar karşısında 13,50 zirvesini gören TL, bu sabah 13’ün üzerinde işlem görüyor. Kapasite kullanımı, ABD verileri ve Fed Tutanakları izlenecek

Eylül ayından bu yana kesintisiz olarak değer kaybını sürdüren Türk Lirası, dün tarihinin en sert kayıplarından birini yaşadı. Gün içerisinde 2,15 lira yükselen dolar/TL'de değer kaybı bir ara yüzde 18'in üzerine çıktı. 13,50'yi gören dolar/TL, akşam saatlerinde 13 liranın altında dalgalandı ve bu sabah 13 seviyesinin üzerine çıktı.

Tarihi zirvesini 15,20'ye taşıdıktan sonra akşam saatlerinde yönünü 14,50'nin altına çeviren euro/TL de 14,70 seviyelerinden el değiştiriyor.

Dolar/TL ise uluslararası piyasada dün 13,4933 ile zirvesini görmesinin ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,15'ten işlem görüyor.

Analistler gün boyu gelecek önemli verilere odaklanacak. Yurt içinde kapasite kullanım oranı, yurt dışında Almanya Ifo, ABD büyüme, dayanıklı mal siparişleri, kişisel gelir ve harcamalar, Michigan Tüketici Güven Endeksi gibi öne çıkan veriler bulunuyor.

Ayrıca ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları da takvimde bulunuyor.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Tesla CEO'su Elon Musk, elindeki Tesla hisselerinden satış yapmaya devam ettiğini bildirdi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın(RBNZ), ısınan ekonomiyi ve kontrolden çıkmış konut piyasasını soğutmak için faiz oranını beklendiği gibi 25 baz puan artırdı.

Biden yönetimi, gelecek ay düzenleyeceği "Demokrasi Zirvesi"ne Tayvan'ı da davet etti.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, merkez bankası politikasına yönelik yönlendirmeyi azaltabileceklerini, daraltabileceklerini, Banka'nın kararlarını toplantıdan toplantıya oluşturma yönüne gideceği söylemine geri dönebileceklerini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Enerji Bakanlığı’nın fiyatları düşürme ve arz-talep dengesizliğiyle mücadele için Stratejik Petrol Rezervi’nde bulunan 50 milyon varil petrolü piyasaya süreceğini bildirdi.

Biden, ABD’nin benzin fiyatlarında yaşanan artışa çözüm bulacağını ve bir dizi ülkenin koordineli şekilde petrol rezervlerini piyasaya sürmesinin tedarik sıkıntısını aşmada yardımcı olacağını söyledi.

Japonya, rezervlerinden 4,2 milyon varil petrol satacak.

YURT İÇİ GÜNDEM

TCMB tarafından Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanım oranı rakamları açıklanacak. Kapasite kullanım oranı Ekim ayında yüzde 78,0 seviyesinde gerçekleşmişti. Reel Kesim Güven Endeksi ise 109,6 olarak açıklanmıştı (10.00).

TÜİK, Ekim ayına ilişkin Sektörel Güven Endekslerini yayımlayacak (10.00). Hizmet Sektörü Güven Endeksi Ekim ayında yüzde 2,1 artışla 120,3 puana yükselmişti.

TCMB ayrıca "Yatırım Eğilimi İstatistikleri" raporunu duyuracak (10.00).

TBMM Genel Kurulunda, 5. Yargı Paketi üzerinde görüşmeler devam edecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının bütçesi ele alınacak.

YURT DIŞI GÜNDEM

Almanya'dan gelecek Ifo endeksleri, Avrupa piyasalarında analistlerin bekleyeceği veri olacak. Ifo İş Ortamı Endeksi Ekim ayında 97,7 olurken, Cari Durum Endeksi 100,1 puan olarak açıklanmıştı (12.00). Piyasa beklentileri iki endeks için aynı sırayla 96,4 ve 99,0 şeklinde oluştu.

Almanya'nın 15 yıllık tahvil ihalesi de programda bulunuyor.

ABD'de bir gün sonra tatil olması nedeniyle veriler bugüne toplandı. Günün en önemli verisi GSYH rakamları olarak beklenecek. İlk verilerle GSYH yüzde 2,0 artış olarak açıklanmıştı (16.30). Analistlerin büyüme beklentileri yüzde 2,2 ile yukarı yönlü bir revizyon şeklinde belirlendi.

MBA mortgage endeksi (15.00), öncü mal ticareti, dayanıklı mal siparişleri, işsizlik başvuruları (16.30), Michigan Tüketici Güven Endeksi, kişisel gelir ve harcamalar, yeni konut satışları (18.00), DoE petrol stokları (18.30), doğal gaz stokları (20.00) ABD'den izlenecek diğer önemli veriler olacak.

ABD'de önemli bir gündem maddesi de ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları olacak. Fed, 2-3 Kasım'da gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarını yayımlayacak (22.00).

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU24 Kasım 2021 10:50

    Erken seçim olsa muhalefet kazansa ne yapacak TL hemen yarıyamı indirecek.sonra 6-10 tane yamalıklı bir birinin aynı fikrinde olmayan ABD nin zorlaması ile kurulacak partilerden ne olacak.bunun tek çözümü var.devlet aşırı tasarruf yapacak, dışarıdan gelen otomobil ve lüks alımları azaltarak petrol ve dogal bulup sisteme verir ise işte o zaman yavaş yavaş düzelir ekonomi.diyelim ki muhalefet geldi o zaman HDP ben kürdistan veya eyalet sistemi istiyorum ve Türkiye den ayrılmak daha sonra iran ırak suriye ve Tükiye den toprak istiyorum der ise ne olacak söylermisiniz.

  • Mucise Reis ;)24 Kasım 2021 10:36

    DİKKAT...muhbbet döndü.. Ya faizler düşüyor, enflasyon durum belli..Reis yaklaşımı belli... Ne düşünüyorsun ?- YAA NASIL OLSA usd çıkıyor, yabancı bunun farkında. sıcak para farkında. esnaf firma usd borçları var. usd illakı alıp kenara aRtacak... YAŞANAN BU İNATLAŞMALI, AÇIKLAMALARDA DÜŞÜK FAİZLİ TL ALLLLLLLLL .... ALTIN, USD, ÇEVİR KREDİ KENDİ MASRAFINI ÇIKARSIN. KAR YAZSIN.ggöstere göstere yaşanan bu çalkantıda BÜYÜK VURGUNLAR, PİYASA BOZUCU işler olMUŞ..... ne tv, ne radyo ne gazete, nede ekonomıstım diyen onlar yıl tv lerE çıkanlar. bunlaru bilmıyor, baheden yok... ekonomıdekı usd o bakımdan alevlendi dedi... Bu durumda aşırı şok usd artışı yaşandı . üretim yok, risk çok, ucuz kredi alll.. usd euro altın all yapıp, kar yazıyor... aynı durum  KREDİLİ evler,arsa,tarlalar vb olmuş.. göstere göstere gelen bu adımlar varlıklara kredili alım getirmiş. REEL EKONOMI yaramamış ... Helal süt emen bahsetsin, anlatsın... TÜRKİYE SAHİPSİZ DEğil

  • fuat24 Kasım 2021 10:33

    Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks: TL'nin dolar karşısındaki adil değeri 9 lira 50 kuruşDöviz kurundaki yükselişe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks, Türk Lirası'nın, değerinin yüzde 30 altında olduğunu belirterek manipülatif hareketlerin söz konusu olduğunu savundu. Grafikler eşliğinde paylaşımda bulunan Brooks, mevcut koşullarda TL'nin, dolar karşısında 9 lira 50 kuruş civarında olması gerektiğini söyledi.

  • Hoca24 Kasım 2021 10:31

    Allah'a şükür dolardaki volatilete, dalgalanma sonunda bitti. Artık sürekli yükseliş dönemi başladı

  • vatandaş24 Kasım 2021 10:21

    hadi akpliler, nerdesiniz, her eleştiriyi taciz etmesini bilirsiniz. vatan millet Sakarya idi, dolar oldu. nerdesiniz???

  • TUNAHAN24 Kasım 2021 13:17

    ver bir ittttt a.haydar t.. bunlarrr şeytannnn şeytannn