E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar FED’den ne bekliyor?---

Küresel yatırımcılar FED’den ne bekliyor?

Küresel yatırımcılar FED’den ne bekliyor?
01 Mayıs 2023 - 11:25 borsagundem.com

Mayıs ayı FED toplantısı bu hafta gerçekleştirilecek. FED’in faiz artışlarında çok ileri gittiğini düşünen yatırımcılar nefes almak istiyor. Ancak uzmanlar son ekonomik verilerin bir politika değişimi için yeterli olmadığını düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu hafta kritik para politikasını gerçekleştirecek. Toplantı sonucunda FED’in üst üste onuncu faiz artışını yürürlüğe sokması öngörülüyor. Piyasalarsa Amerikan merkez bankasının faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağı konusundaki spekülasyonları gündeme getiriyor. Uzmanlar bu tür bir politika değişikliği için FED’in ekonomide beklenmedik bir kriz görmesi gerektiğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre vadeli işlemler piyasalarında FED Başkanı Jerome Powell’ın 2-3 Mayısta gerçekleştirilecek faiz toplantısı sonucu 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirilmesine %85 ihtimal veriliyor. Bu yönde bir faiz artışı durumunda FED’in politika faizleri %5-%5,25 aralığına yükselecek. ABD’de politika faizleri 2006 yılındaki emlak balonundan bu yana yüzde 5’in üzerine çıkmamıştı.

Insider’ın haberine göre John Hancock Investment’ın Yatırım Stratejisi Başkan Yardımcısı Emily Roland tahvil piyasalarındaki hareketin FED’in faiz artışlarını bu aydan itibaren kasım ayına kadar durdurmasını ve sonrasında da faiz indirimine gitmesini satın aldığını söyledi.

Roland FED toplantısına yönelik piyasaların iyimser beklentiler taşıdığına dikkat çekti. Roland "Piyasalar FED'in para politikalarında geri adım atma ihtimalini ve şimdiye kadar yapılan tüm faiz artışlarının etkisinin ne olduğunu görülmesinin istendiğini belirten tahminlerin onaylanmasını veya tasdik edilmesini görmeyi bekliyorlar” dedi.

Baş stratejist tahvil piyasasındaki beklentilerin FED toplantısının çıktılarıyla eşgüdümlü olamayacağına dikkat çekiyor. Roland, "Kesinlikle tahvil piyasasıyla aynı fikirde olmayacaklar veya yılın kalan yarısında faiz indirimi yapacaklarını söylemeyecekler. Bu açıkça halihazırda bir hata yaptığınızı ve tahvil faiz oranlarda geri adım atmak zorunda kalacağınızı kabul etmekle eşdeğer olacaktır” açıklamasında bulundu.

Geçen yıl son 40 yılın zirvesine ulaşan ABD enflasyonu yavaşlamaya devam ediyor. Ancak tüketici fiyatları hâlâ FED’in %2 hedefinin çok üzerinde.

Raymond James’le bağlantılı bir mali danışmanlık grubu olan Wise Investor Group’un direktörü Chase Hinderstein yatırımcılar yine de FED’in enflasyonun kendi başına düşüp düşemeyeceğini izlemeye hazır olmasını işaret etmesini beklediğini söyledi.

Hinderstein, “Piyasalar FED’in çok fazla ileriye gittiği konusunda sabırsızlanıyor ve enflasyonun bazı elementleri FED’in kontrolünün ötesinde olduğundan oluşabilecek hasarın yapabileceklerinden endişe duyuyorlar. FED’in enflasyona ilişkin ‘Durdurabileceğimiz bir noktaya kadar yeterince gittik’ diyebilme niyetini bekliyorlar” ifadelerine yer verdi.

 

Borsa rallisi mi geliyor?

Powell veya FED’in açıklamasının mayıs ayından sonra faiz artırımlarında bir duraklama sinyali vermesi durumunda risk varlıklar toparlanabilir. Roland, Powell'ın düpedüz güvercin gibi görünmesinin, piyasalar için başka bir destek rüzgarı sağlayabilecek bir sürpriz olacağını söyledi. Ancak baş stratejist temkinli olmak gerektiğini de sözlerine ekledi.

Borsa uzmanına göre ayı piyasası işaretleri hissedilmeye devam ediyor ve bu sebeple olası bir rallinin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Roland volatilite endeksi VIX’in 20 seviyesinin altında olmasıyla birlikte piyasa oynaklığında düşüş görüldüğünü, S&P 500 Endeksi’nin ileriye dönük 18 kat getiriyle işlem gördüğünü ve Bitcoin’in bu ay yaklaşık yüzde 80 yükseldiğini hatırlattı.

Roland, “Makro resmin piyasaların söylediğinden tamamen farklı bir şey anlattığı bir ortamda portföylere çok fazla risk enjekte etmek konusunda dikkatli olacağız” dedi.

Bank of Amerika analistlerine göre tahvil getirilerinin terse dönmesi ABD ekonomisinin yavaşlayama periyoduna gireceğini gösteren önemli bir uyarı işareti. Analistler piyasaların istihdamdan gelecek onayı beklediğini söyledi. Nisan ayı istihdam raporunun 5 Mayıs’ta açıklanması bekleniyor ve ABD işsizlik oranının %3,6 civarında kalacağı öngörülüyor.

Roland, işsizlik oranının FED’in %4,5'lik tahmininin "anlamlı bir şekilde" üzerine çıkması durumunda piyasaların FED’in faiz indirimini 2023 sonundan daha erken görmeyi bekleyebileceğini söyledi. Mart ayı toplantısında FED yetkilileri faiz indirimlerinin 2024'te başlayabileceğinin sinyallerini vermişti.

FED’in kararını ancak ‘siyah kuğu’ değiştirebilir

Tahvil piyasalarındaki düşük beklentiler FED’in faiz indirimlerinin bu yıl gerçekleşeceğini öngörüyor. Hinderstein’sa 2023 takviminde FED’i bu yıl faiz indirimlerine başlamaya itecek yeterli ekonomik gösterge olmadığını belirtiyor.

Hinderstein, “Bir siyah kuğu (piyasalarda kimsenin beklemediği olağanüstü bir olay) gelişmesinin dışında, ki bunu ben de görmek istemiyorum, normal bir iniş pisti görmüyorum. FED’in bugüne kadar istediklerini elde ettiği ve ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarını düşürmeye başlaması gerektiği konusunda yeterli miktarda tatmin edici veri sağlanamadı” dedi.

Borsa uzmanı FED’i faiz artırma fikrinden caydıracak türden siyah kuğu gelişmelerinin işsizlik oranının en az %7 veya %8'e yükselmesi veya "gerçek" anlamda tam teşekküllü bir bankacılık krizinin patlaması gibi krizlerden kaynaklanabileceğini sözlerine ekledi.

First Republic Bank’ı kurtarma operasyonu yeniden gündemde

 

Küresel piyasalarda gözler Fed'de

 

Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı02 Mayıs 2023 08:36

    fed faiz artışına devam edecek çünkü enflasyonun belini kıracak tek araç faiz artırmak batan batsın dedi bizim fed faiz haram enflasyon helal deyip seri para basıp enfasyonu körükleyip enflasyonu canavara çevirdi faiz artışı yapan merkez bankası başkanını görevden aldı şimdi enflasyonu düşürecegiz deyip hakın yüzüne baka baka yalan söyleyip durdukça halkı enflayonu bogdurup TL .yi bitirdi yakında seri zamlarda yapsa 1.maaşla ancak donumuzu alacak duruma gelecegiz bu düzen giderse türkiye milletsiz türkiyeye dönüşecegiz çünkü türkler kaçmak zorunda kalacak yabancılar için türkiye cennet olacak.

  • Mucise Reis : )01 Mayıs 2023 11:41

    Türkiye kadar etkilenen yok. Üretmeyen devletler en çok etkilenenler. TL kazanıyor,matba Tl basıp yenıden piyasaya ücret vb suruyor. Efnlasyona rtıyor , TL çok bol talep yok çünkü.  Üretimin temeli USD çünkü. Birikimler usd garantili ve usd ye endeksli. otomobil, ev, tv, telefon, süpürge, plastik eşyalar, demir, çelik, maddeli eşyalar hepsi USD maliyet. TOGG üretiyoruz. 35,000 usd parça alınıp, 700.000 bin tl ithale gidiyor, 980,000 tl ile senn otomobile biniyorsun. Her togg cari açık için 35,000 usd banknot gibi kapı önünde duruyor. Her cep telefonu 800 usd paraya dönuyor cebinde kullanıyorsun. Her tv 500 usd ye dönuyor ve duvarına asıyorsun. Her çamaşır makınan , 500 usd donuyor ve mutfak, banyoda usd ye donuyor, elektrık, bensın, doğalgaz, ithal ve usd ile alıyorsun, senın BÜTÜN TL KAZANÇ DOLAR oluyor. cari açık sürüyor. üretmiyorsun. HEr ithal parça için FABRİKA AÇIP MADENDEN- İŞLEYİP , MONTAJ FABRİKANA vermiyorsun hala...Ekonomi model çöp...