E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar artık düşüş eğiliminde değil---

Küresel yatırımcılar artık düşüş eğiliminde değil

Küresel yatırımcılar artık düşüş eğiliminde değil
18 Eylül 2023 - 16:33 borsagundem.com

Anketler, küresel fon yöneticilerinin artık aşırı düşüş eğiliminde olmadığını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bank of America tarafından yapılan bir anket, küresel yatırımcıların artık düşüş eğiliminde olmadığını ortaya koyuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünya çapındaki yatırımcılar artık aşırı derecede düşüş eğiliminde değil. Ancak küresel büyüme riskleri devam ettiği için yükseliş eğilimine girmekten de hala uzaklar.

Hisse senetlerine yönelim

Business Inquirer’dan Doris Dumlao-Abadilla’nın haberine göre, Bank of America (BofA) anketine göre küresel yatırımcılar artık ‘aşırı düşüş eğilimi’nde değil. BofA’nın 1-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği fon yöneticisi anketi, nakit pozisyonları, hisse tahsisi ve ekonomik büyüme beklentilerine dayalı en geniş duyarlılık ölçüsünün 2,3'ten 2,2'ye hafif bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Bu da yatırımcıların artık aşırı olmasa da hala düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor.

12 Eylül tarihli anketi açıklayan BofA araştırma notunda, fon yöneticilerinin yönetimi altındaki varlıkların yüzdesi olarak nakit seviyelerinin Eylül ayında yüzde 4,8'den yüzde 4,9'a hafif bir artış gösterdiği belirtiliyor. Nakit seviyeleri şu anda yüzde 4 ila yüzde 5 normal aralığının üst ucunda, ancak bu seviye en son geçen yılın Ekim ayında görülen yüzde 6,3'lük maksimum ayı seviyesinin oldukça altında.

Bu ay aynı zamanda küresel fon yöneticilerinin hisse tahsislerinde ABD hisse senetlerine ve gelişmekte olan piyasa (Emerging Markets - EM) Hisse senetlerine geçişle birlikte rekor bir artış görülüyor. ABD hisse senetlerine tahsis, geçen ayki yüzde 22'lik ‘zayıf’ pozisyondan net yüzde 7 artarak yüzde 29 ile 'fazla ağır'a yükseldi. Yatırımcılar Ağustos 2022'den bu yana ilk kez ABD hisse senetlerine fazla ağırlık veriyor. Düşük ağırlık, karşılaştırma endeksine göre tahsisi azaltacak bir pozisyonu ifade ederken, fazla ağırlık bunun tam tersine karşılık geliyor.

Ancak yatırımcılar ABD hisse senetlerine yönelirken gelişmekte olan piyasalardaki pozisyonlarından da çıkıyor. Aynı anket, Eylül ayında gelişmekte olan piyasaların hisse tahsisinin önceki aydaki yüzde 34’lük seviyesinden net yüzde 25 puan düşerek yüzde 9 ağırlığa düştüğünü gösteriyor. Bu, Kasım 2022'den bu yana en düşük aşırı ağırlık tahsisi anlamına geliyor.

Zayıf küresel büyüme, güvercin Fed

Bu arada, Çin'in büyüme iyimserliğinin Kovid-19 kısıtlamalarının en düşük seviyelerine gerilemesi nedeniyle küresel ekonominin önümüzdeki 12 ayda zayıflayacağı yönünde bir görüş birliği var. Fon yöneticilerinin yaklaşık yüzde 53'ü küresel büyüme konusunda kötümser olmaya devam ederken, Ağustos ayında önümüzdeki 12 ayda daha zayıf bir ekonomi bekleyenlerin oranı yüzde 45 seviyesinde gerçekleşti.

Fon dışı yöneticilerin dörtte üçü ya ‘yumuşak iniş' (yüzde 64) ya da ‘iniş yok’ senaryolarını (yüzde 11) beklerken, yüzde 21'i 'sert iniş’ bekliyor.

Araştırma, fon yöneticilerinin büyüme beklentileri ile S&P 500 yükselişi arasında süregelen kopukluğa dikkat çekerek, hisse senedi iyimserliğinin faiz indirimlerinden kaynaklandığını öne sürüyor. Araştırma, yatırımcılar arasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hedeflenen faiz oranlarını düşüreceğine dair ‘büyük bir inanç’ olduğunu belirtiyor. Ankete katılan 10 yatırımcıdan 6’sı yani yüzde 60’ı Fed'in faiz artırımını ‘tamamladığına' inanıyor. Bu oran, Ağustos'ta yüzde 47, Temmuz'da ise yüzde 88 seviyesindeydi.

Yatırımcıların çoğu Fed'in ilk faiz indiriminin Nisan ve Aralık 2024 arasında gerçekleşmesini bekliyor. Yüzde 38'i bunun gelecek yılın ikinci yarısında gerçekleşeceğini söylerken, yüzde 36'sı ikinci çeyrek gibi erken bir dönemde gerçekleşebileceğini düşünüyor.

En büyük riskler

Anket, küresel yatırımcıları uykusuz bırakan riskleri de sıralıyor. Buna göre, Eylül anketinde küresel yatırımcıların en çok çekindiği riskler şu şekilde sıralanıyor:

Merkez bankalarını şahinleştiren yüksek enflasyon (yüzde 40)

Olumsuz jeopolitik gelişmeler (yüzde 14)

İster devlet ister kurumsal, sistemik bir kredi krizi (yüzde 14)

Banka kredilerinde daralma ve küresel durgunluk (yüzde 13)

Yapay zeka/teknoloji balonu (yüzde 10)

Çin gayrimenkul sektörü (yüzde 8)

Küresel piyasaların gözü Fed'in faiz kararında

 

Küresel piyasalarda risk iştahı arttı

 

Wall Street’in kurtlarından borsalarda çöküş uyarısı

 

Fed faiz oranlarını artırmasa da borsalar kötü etkilenebilir

 

Piyasaları yenmek kolaylaştı mı?

 

Piyasalar merkez bankaları haftasına pozitif başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)