E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklarda toparlanma çabası devam ediyor---

Küresel riskli varlıklarda toparlanma çabası devam ediyor

Küresel riskli varlıklarda toparlanma çabası devam ediyor
05 Şubat 2020 - 09:17 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende korona virüsü ile ilgili gelişmeler, takip edilmeye devam ediyor

Yurt dışında ekonomik veri akışı da oldukça yoğun

Yurt içinde reel sektör döviz yükümlülükleri gerileme eğiliminde

ABD’de dün açıklanan ekonomik verilerde, Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri aylık bazda %2,4 artış gösterirken, fabrika siparişleri de %1,8 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. ABD Başkanı Trump,
Birliğin Durumu konuşmasında ABD ekonomik performansına ilişkin olumlu değerlendirmelerde bulunurken, dış politikaya ilişkin İran’ın nükleer silah arayışından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Diğer taraftan Çin’de ortaya çıkan yeni tip Korona virüsü ile ilgili gelişmeler de takip edilmeye devam ediyor. Vakaların büyük kısmının virüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletinde olması, alınan önlemlerin etkili olmuş olabileceğine işaret ediyor. Ancak virüsün kuluçka süresinin 2 hafta olması nedeniyle, belirsizlik de devam ediyor.

Küresel riskli varlıklar ise, son dönemde Korona virüsü ile ilgili kaygıların artmasıyla yaşanan satış dalgasının ardından, toparlanma çabasında. Dün ABD temel hisse senedi endekslerinin, ülkede ekonomik veri akışının göreli olumlu seyretmesinin de desteğiyle, günlük bazda %1,4 ilâ %2,1 aralığında artış göstermesinin ardından, bu sabah Asya hisse piyasalarında alıcılı seyrin devam ettiği gözleniyor. Dolar endeksi tekrar 98’in hafif üzeri düzeye yükselirken, ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri de çok düşük düzeylerinden %1,59’a yükseldi. Yurt dışında bugün, Euro Bölgesi ve ABD’de hizmetler sektörü PMI beklenti endeksleri ile ABD’de Ocak ayı özel sektör istihdam değişimi verileri açıklanacak.

Yurt içinde reel efektif döviz kuru, Ocak ayında TÜFE bazında aylık bazda 0,37 puan gerileyerek 75,72 oldu. Daha orta vadede ise reel efektif kurun, geçtiğimiz yılın Ağustos ayından itibaren göreli yatay seyri devam ediyor. Reel sektörün net döviz açık pozisyonundaki gerileme eğilimi de devam ediyor. TCMB’nin açıkladığı verilere göre Kasım ayında, reel sektörün döviz yükümlülükleri aylık bazda 1,5 milyar $ azalarak 299 milyar $ olurken, döviz varlıkları ise 123 milyar $’da yatay seyretti. Bu gerçekleşmelerle, net döviz açık pozisyonu Şubat 2018’deki zirve seviyesine göre 47,7 milyar $ azalarak 176 milyar $’a gerilemiş oldu.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 5,98 düzeylerinden başlıyor.

Hazine dün gerçekleştirdiği 14 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ihalesinde ROT dahil toplam 4,4 milyar TL borçlandı. Böylece bu hafta gerçekleştirilen iki ihalede toplam 9,0 milyar TL borçlanıldı.

Tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü %10,30, 10 yıl vadeli tahvil getirileri %10,28’den tamamladı.

Dolar güçleniyor. ¬/$, 1,1035 seviyelerine geriledi. Dün 1,2940’lara kadar gerileyen GBP/USD, inşaat sektörüne ilişkin gelen olumlu veriyle toparlandı 1,3015’lerde. Son dönemde güvenli liman talebiyle 108,3’lere gerileyen USD/JPY de yükselişte 109,4’lerde. Dün bir miktar toparlanan Çin yuanı, bu sabah hafif değer kaybediyor diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de dünkü toparlanmadan sonra bu sabah değer kayıpları hakim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)