E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklarda haftaya satıcılı başlangıç---

Küresel riskli varlıklarda haftaya satıcılı başlangıç

Küresel riskli varlıklarda haftaya satıcılı başlangıç
23 Mart 2020 - 09:22 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende gelişmekte olan ülke para birimlerinin satıcılı bir seyir izlediği belirtiliyor.

Dolar endeksi, 102 düzeylerinde güçlü seyrediyor

Fed yetkilileri, ek adım alanlarının olduğunu belirtiyor

Yurt içinde de, virüsle mücadele kapsamında ek önlemler alınıyor

Küresel çapta birçok ülke, Korona virüsü ile mücadelede, daha yoğun önlemler alıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda'da zorunlu olmayan ülke içi ulaşıma yasak getirirken, Singapur ve Tayvan da yabancı transit yolcu geçişini yasakladı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde de uçuşlar iki hafta için durduruldu.

Küresel riskli varlık piyasaları ise Korona virüsü salgınına yönelik devam eden endişelerle, haftaya satış baskısıyla başlıyor.

Cuma günü ABD'de Dow Jones hisse senedi endeksinin %4,6 gerilemesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının da çoğu satıcılı seyrediyor. Fed üyeleri son atılan adımların ardından, ilave tedbir için oldukça fazla alanları olduğunu belirtiyor. Bir bölgesel Fed Başkanı Bullard'ın, ABD Kongresi'nin atacağı adımlara da bağlı olarak, gelecek aylarda muhtemelen çok daha fazla adım atılacağını belirtti.

Dolar endeksi, 102,1 ile göreli güçlü seyrini sürdürürken, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri de %0,80 düzeylerinde. Küresel çapta yatırımcılar bu hafta, bugün Euro Bölgesi tüketici güveni, yarın Euro
Bölgesi ve ABD'de açıklanacak PMI imalat sanayi beklenti endekslerini, Cuma günü ise ABD kişisel tüketim harcamaları enflasyonu verilerini takip edecek.

Diğer taraftan yurt içinde de Korona virüse karşı mücadele kapsamında önlemler alınmaya devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği tüm bankaların mesai saatlerinin 12:00 ile 17:00 arası olması yönünde tavsiye kararı aldı. Yurt içinde ise Sağlık Bakanı Koca, dün akşam önceki bir günde 289 Korona virüsü tanısı konulduğunu, salgın nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının ise 30'a yükseldiğini belirtti. Koca ayrıca, ülkede bugüne kadar 20 bin 345 test yapıldığını açıkladı.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL haftaya 6,55 düzeylerinden başlıyor. Geçtiğimiz hafta tahvil piyasasında gösterge faiz haftalık bazda toplam 39 baz puan düşüşle haftayı %10,90'dan, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise haftalık bazda 142 baz puan artışla %13,43'den tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 535 baz puan seviyesinde. Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi düzenleyecek. Hazine yarın da
3 yıl vadeli TLREF'e endeksli devlet tahvili ve 2 yıl vadeli kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek. Yurt içinde hafta boyunca, bugün Mart ayı tüketici güven endeksi, Çarşamba günü Mart ayı kapasite kullanım oranı ile reel kesim güven endeksi, Cuma günü de ekonomik güven endeksi açıklanacak.
Dolar haftaya hafif düşüşle başlıyor ancak güçlü seyrini koruyor. ¬/$, 1,0635'lerden, 1,0750'ye yükseldi. Cuma günü 1,1410'ları gören GBP/USD, 1,1685'lerde. 111,5'lara yükselen USD/JPY ise 109,9'larda.

Gelişmekte olan ülke para birimleri satıcılı bir seyir izliyor. Avrupa'da Eurostoxx-600 endeksi haftalık bazda %2, bankacılık endeksi %6 değer kaybetti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)