E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk algısında zayıflama gözleniyor---

Küresel risk algısında zayıflama gözleniyor

Küresel risk algısında zayıflama gözleniyor
21 Ocak 2020 - 09:04 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültenin başlığı "IMF, küresel büyüme tahminini sınırlı düşürdü… Ancak aşağı yönlü risklerin de azalma eğiliminde olduğu belirtiliyor"

Küresel risk algısında bir miktar zayıflama gözleniyor

TCMB, Olağanüstü Genel Kurul toplantısı dün gerçekleştirildi

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2020 yılına ilişkin büyüme tahminini %3,4'ten %3,3'e düşürdü. Aşağı yönlü revizyon başta Hindistan olmak üzere bazı gelişmekte olan ülkelerde ekonomik aktiviteye ilişkin negatif gerçekleşmelerden kaynaklandı. Buna karşın, gelinen noktada aşağı yönlü risklerin daha sınırlı olduğu da belirtiliyor. İmalat sanayi aktivitesinde ve küresel ticaretteki toparlanma sinyalleri, piyasa güvenine olumlu yansıyor. Bu gelişmelerle kurum aşağı yönlü revizyona rağmen küresel büyümenin 2019 için hesaplanan %2,9'dan ivmelenme göstermesini bekliyor. IMF parasal desteğin 2019 ve 2020 yıllarının küresel büyümelerine katkısının ise %0,5 mertebesinde olduğunu belirtiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD Başkanı Trump ile, büyük internet şirketlerine uygulanan vergiler konusunda, bir anlaşma üzerinde çalışacaklarını açıkladı. Japonya Merkez Bankası da, bugün gerçekleştirdiği para politikası toplantısında faiz oranlarında ve varlık alım programında değişikliğe gitmezken, ülkede 2020 yılı büyüme beklentisini %0,7'den %0,9'a yükseltti.

Küresel piyasalarda ise Çin'de ortaya çıkan yeni bir virüsün dört kişinin hayatını kaybetmesine neden olması ile risk algısı zayıfladı.

Dün ABD hisse senedi temel endekslerinin %0,1 ilâ %0,4 aralığında alıcılı seyretmesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda satıcılı bir seyir var. Dolar endeksi 97,5 düzeylerinde, ABD 10 yıllık devlet tahvil getirileri ise %1,79 seviyelerinde.

Yurt dışında bugün Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu başlıyor. Zirvenin bu yılki ana teması, "Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları" olacak. Yurt dışında bugün ayrıca Almanya Ocak ayı Zew beklenti endeksi takip edilecek.

Yurt içinde ise TCMB'nin dün açıkladığı Uluslararası Yatırım Pozisyonu raporuna göre, Türkiye'nin yurt dışı varlıkları 2018 yıl sonuna göre %8,3 artarak 248,2 milyar $ olurken, yükümlülükleri ise %
0,5 oranında azalışla 595,2 milyar $ oldu. Buna göre net uluslararası yabancı pozisyonu da 2018 yılsonundaki -369,3 milyar $'dan -347 milyar $'a geriledi. Yurt içinde ayrıca dün gerçekleştirilen TCMB Olağanüstü Genel Kurul toplantısının ardından TCMB, 2019 yılı karı üzerinden 35,2 milyar TL kar payı avansı, 2018 yılı karından ayrılan 5,3 milyar TL ihtiyat akçesinin hissedarlara dağıtımına başlandığını duyurdu.

Yurt içi piyasalarda $/TL güne 5,92 düzeylerinden başlıyor.

Tahvil piyasasında getiriler dün sınırlı yükseldi gösterge faiz günü %10,30, 10 yıl vadeli tahvil getiriler de %11,06'dan tamamladı. Hazine bugün 3 ay vadeli Hazine Bonosu ihracı gerçekleştirecek.

euro/$, 1,11'in altında seyrediyor. euro/$ paritesi sün 1,1075'lere yaklaştı bu sabah 1,1095'lerde. Perşembe günü açıklanacak ECB kararı öncesi euro zayıf seyrediyor. GBP/USD 1,3015'lerde. USD/JPY ise hafif gerilemeyle 110'da.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)