E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk algısı güçlü, yurt içi de olumlu---

Küresel risk algısı güçlü, yurt içi de olumlu

Küresel risk algısı güçlü, yurt içi de olumlu
17 Ocak 2020 - 09:17 borsagundem.com

Akbank tarafından hazırlanan günlük bültende, "Küresel ekonomik veri akışı göreli olumlu seyrediyor, olumlu veri akışı, küresel risk algısına da destek veriyor" global ve yerel piyasalardan beklentiler aktarılıyor.

Yurt içinde TCMB, politika faizinde 75 baz puan indirime gitti
$/TL, bu sabah 5,85 düzeylerinde
    Son günlerde küresel veri akışı göreli olumlu seyrediyor. ABD  işsizlik maaşı başvuruları art arda beşinci haftada da düşüşünü  sürdürerek, ekonomide işgücü piyasasının göreli güçlü seyrini  sürdürdüğüne işaret etti. Perakende satışlar ise  Aralık'ta aylık  bazda %0,3 ile beklentileri  karşıladı. Çin'de bu sabah açıklanan  verilerde ise, 4. çeyrek yıllık milli gelir büyümesi, piyasa  beklentilerine de paralel, %6 oldu. Bu gerçekleşme ile, 2019 yılı  genelinde Çin ekonomisi, %6,1 büyüdü. Ülkede sanayi üretimi ise Aralık  ayında beklentilerin üzerinde yıllık bazda %6,9 arttı. 
    Hafta boyunca yaşanan olumlu veri ve haber akışıyla, küresel risk  algısı da güçlü seyrediyor. Gelişmelerle  ABD temel hisse senedi  endeksleri günlük bazda %0,8 ilâ %1,1 artış gösterdi  endeksler tarihi  en yüksek düzeylerine yakın seyrediyor. Bu sabah Asya hisse senedi  piyasalarında da alıcılı bir seyir var. Olumlu veri akışından destek  bulan dolar endeksi ise, 97,3 seviyesinde, güçlü seyrini sürdürüyor. Yurt dışında bugün ayrıca Euro Bölgesi Aralık ayı enflasyon verileri  ile ABD sanayi üretimi verileri takip edilecek.
    Yurt içinde ise  TCMB politika faizinde 75 baz puan indirerek, %11,25 seviyesine çekti. Karar metninde ise TCMB, ekonomik  toparlanmanın gelecek dönemde, dezenflasyon süreci ve finansal  koşullardaki iyileşmenin de desteğiyle, devam edeceğini  değerlendiriyor. Bununla beraber  enflasyon görünümündeki iyileşme de  devam ediyor. Bu gelişmelere paralel olarak  ölçülü bir faiz indirimi  gerçekleştirildi. TCMB bunun yanında para politikasındaki temkinli  duruşun, dezenflasyon sürecinin devamlılığı açısından, sürdürülmesi  gerektiğini vurguluyor.
    Yurt içinde  özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi  borcundaki azalış devam ediyor. Toplam borç, Kasım'da 0,4 milyar $  düşüş gösterdi  böylece Şubat 2018'den bu yana gerileme 43,5 milyar
$'a ulaştı. Diğer taraftan  TCMB verisine göre  10 Ocak haftasında  brüt rezervler 0,79 milyar $ artarak 106,2 milyar $'a yükseldi.  Net  uluslararası rezervler ise 3,4 milyar $ azalarak 37,5 milyar $'a  geriledi. İlgili haftada yerel varlıklardan, 286 milyon $ yabancı  çıkışı yaşandı. 
    Yurt içi piyasalarda ise  $/TL güne 5,85 düzeylerinden başlıyor.
Tahvil piyasasında gösterge faiz son yedi işlem gününde toplam 156 baz  puan düşerken, %10,23 ile Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesinde.
10 yıl vadeli tahvil getirileri de, günü %10,90 ile Eylül 2017'den bu  yana en düşük seviyesinde tamamladı. 5 yıllık CDS'ler ise 246 baz puan  ile Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviyelerine yakın.
    Dolar, güçlü ABD verisiyle yükseldi. ¬/$, dün 1,1170'i aştıktan  sonra geri çekildi 1,1135'lerde. GBP/USD, yükseliş eğiliminde 1,3075'lerde. USD/ JPY, risk iştahındaki düzelmeyle 110,2 ile son 8  ayın en yükseğinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)