E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda risk algısı, göreli zayıf seyrediyor---

Küresel piyasalarda risk algısı, göreli zayıf seyrediyor

Küresel piyasalarda risk algısı, göreli zayıf seyrediyor
18 Şubat 2020 - 09:19 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar inceleniyor.

Apple, 1. çeyrek satış hedefine ulaşamayacağını açıkladı

Yurt dışında bugün Almanya Zew beklenti anketi açıklanacak

$/TL güne 6,05 düzeylerinden başlıyor

Küresel çapta ABD’li teknoloji şirketi Apple, Çin’de ortaya çıkan Korona virüsü nedeniyle üretimde yavaşlama ve Çin kaynaklı talepte zayıflama yaşandığını, bu nedenle ilgili çeyrekte daha önce ortaya konulan satış projeksiyonunu gerçekleştiremeyeceğini açıkladı.

Şirket, Çin’de faaliyetin tekrar başladığını ancak normalleşmenin, beklediklerinden daha uzun sürdüğünü belirtti. Diğer taraftan virüsle ilgili gelişmeler de takip edilmeye devam ediyor. Çin’de virüsten etkilendiği kesinleşen vaka sayısı 72 bin 436 olurken, virüs nedeniyle yaşanan can kaybı ise 1.869 kişiye ulaştı.

Apple’ın açıklamalarının ardından, küresel risk algısında zayıflama gözleniyor. Bu sabah S&P500 ABD hisse senedi endeksi vadeli işlemlerde %0,3 gerilerken Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda da satıcılı bir seyir hakim.

Güvenli liman talebinin artmasıyla ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri, günlük bazda 4 baz puan gerileyerek %1,55’e gelirken, dolar endeksi 99,2 seviyesinde, göreli güçlü seyrini koruyor. Altın da dün sabahki seviyelerine göre yaklaşık 4$ yükselişle bu sabah 1.586$/ons düzeylerinde. Brent petrol fiyatı ise, dün gördüğü 57,5 $/varil düzeylerinden 57 $/varil’e geriledi. Yurt dışında bugün, Almanya Şubat ayı Zew ekonomik beklenti anketi ile ABD Şubat ayı konut piyasası güven endeksi açıklanıyor olacak.

Yurt içinde merkezi bütçe dengesi, Ocak ayında 21,5 milyar TL fazla verdi. Bütçe gelirlerinin yüksek artışında, TCMB’nin kar ve ihtiyaç akçesi transferi belirgin derecede etkili olurken, vergi gelirleri de %21,1 artış gösterdi. Harcamalar tarafında ise geçmiş yılın yüksek baz etkisi nedeniyle de yıllık artış %9,6 ile göreli düşük gerçekleşti. Faiz dışı denge ise Ocak’ta 34,2 milyar TL fazla verdi.

Yeni Ekonomi Programı bütçe açığı tahmini 138,9 milyar TL, düzeyinde. Yurt içinde bugün, Aralık ayı konut fiyat endeksi açıklanıyor olacak.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 6,05 düzeylerinden başlıyor.

Tahvil piyasasında getiriler dün geriledi gösterge faiz dün 14 baz puan düşüşle günü %11,06’dan, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise 10 baz puan azalışla %11,33’den tamamladı. 5 yıllık CDS’ler 264 baz puan seviyesinde.

¬/$, Nisan 2017’den bu yana en düşük seviyede. Dün 1,0820’ye yaklaşan parite, bu sabah 1,0830’larda. GBPUSD, hafif gerilemeyle 1,2995’lerde. USD/JPY, risk iştahında görülen azalmayla geriliyor 109,7’lerde. Gelişmekte olan ülke para birimleri güne satıcılı başlıyor.

Avrupa borsalarında, özellikle İtalyan banka hisseleri öncülüğünde yükselişler görüldü. İtalya’nın en büyük 5. bankasının önümüzdeki 3 yıl içinde net karını yaklaşık 2 kat artıracağını açıkladı. Eurostoxx bankacılık endeksi günü %0,8 primli tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)