E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda rahatlama---

Küresel piyasalarda rahatlama

Küresel piyasalarda rahatlama
25 Şubat 2015 - 08:49 borsagundem.com

Yellen’ın açıklamalarını şahin tonlamalar içermediğine emin olunması ile küresel piyasalarda rahatlama yaşanıyor

“TEMKİNLİ” SÜRPRİZ! Dün güne %0,16 artışla başlayan BIST100 endeksinde ilk seans %0,47 primle 86,693 puandan kapatılırken TCMB’nin iyimser bir bekleme modunda beklendiğinden söz edebiliriz. Gün içinde 86,011-86,794 gibi görece daha dar bir bantta hareketin ardından kapanış %0,47 primle 86,691 puandan gerçekleşti.

Dün Yellen sonrası gevşemeye devam eden DolarTL bu sabah 2,4650 sınırında, dün ABD rekordan kapandı, bu sabah Çin’den PMI verisi de iyimser sinyaller veriyor. BIST100 güne alıcılı başlayabilir. Dirençler 87,000/88,500, Destekler : 86,500/85,500

Yurt içinde dün piyasaların gözü kulağı Ankara’daydı ve TCMB haftalık repo faizi ve faiz koridorunun alt bandında 25 bps indirim (bizim beklentimiz : 50 bps) ve üst bantta ise 50 bps (bizim beklentimiz : 25 bps) indirim kararı aldı. Koridor ve alt bantta piyasa beklentileri de 25-50 baz puanlık indirim etrafında yoğunlaşıyordu ancak üst bant tarafında sürpriz bir adımdan bahsetmek mümkün. Alınan aksiyon ile kurdaki oynaklık ve petrol fiyatlarının 48 dolardan 60 doların üzerine yönelen hareketi nedeniyle politika faizinde kendi ölçülü adım tanımlamasının en alt düzeyinde bir adımı seçtiğini düşünüyoruz. Üst bantta indirim ise kredi kanalı üzerinden büyümeye bir miktar destek verme amacı taşıyor olmakla beraber TL’de bir miktar daha değer kaybını tolere edilebilir bulduğu ve/veya TL üzerinde spekülatif atak ve ani şoklara ilişkin riskleri önceki dönemlere kıyasla daha sınırlı gördüğü sinyali veriyor. Kurda oynaklık ve petrol fiyatları da hesaba katılarak “gıda ve enerji fiyatlarındaki oynaklık” ifadesini ele aldığımızda ise haftaya açıklanacak Şubat ayı enflasyon rakamının bir sonraki toplantıda daha da temkinli bir adımı gerektirebileceğini görüyoruz, zira 2015 ilk yarıda enflasyonun %5’lik hedefe uyumlu seviyelere geleceği ifadesinin notta yer almaması da bu görüşümüze destek veriyor... Bununla beraber “çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceği öngörülmektedir.” İfadesi kullanıldığı için de ölçülü adımlarla faiz indirimleri kapısının tamamen kapatılmamış olduğunu da düşünebiliriz. Önümüzdeki dönemde para politikası hamleleri enflasyon görünümünde iyileşme bağlandığı için gelecek beklenti anketlerinin yüksek önemini korumaya devam etmesini beklemekteyiz.

Piyasa reaksiyonu açısından ise alt ve üst bantta indirimler 25-50 bps’lik genel beklenti dahilinde olduğundan siyasi söylemleri görmeden zaten bir stres yaratmaması normal bir reaksiyon ancak üst bantta indirime DolarTL’nin ilk etapta 2,4850’nin üzerine çok anlık ve kalıcı olmayan bir tepki sonrası 2,47’li seviyelerine geri dönmesini not ediyoruz. Bundan sonrasında ise esas reaksiyonu politik söylemler ile görebileceğimizi de hatırlatmak isteriz. Dün gelen açıklamalar adımı yetersiz bulmakla beraber sert bir tutum içermiyordu ancak söylemlerin ne şekilde devam edeceğini izlemeye devam edeceğiz..

Yellen’ı 2,4750’ler etrafında bekleyen DolarTL, açıklamaların ilk etapta doları güçlendirmesi ile 2,4878’e dek yükselse de sonrasında yeniden yönünü aşağı çevirerek 2,47’nin altına indi… Yellen’dan açıklamalarında güvercin tarafta bir tonlamadan bahsedebiliriz. Ayrıca son açıklama ile enflasyon rakamlarının bir miktar daha öne çıkabileceğini düşünüyoruz. Yellen’ın açıklamalarını şahin tonlamalar içermediğine emin olunması ile küresel piyasalarda da rahatlama izledik. Bugün de Yellen’ın sunumu var ancak dünkünden farklı açıklamalar beklemiyoruz. Draghi’nin AP’de katılacağı toplantıdan mesajlar gelip gelmeyeceği izlenebilir. Veri akışında ise ABD’de yeni konut satışları verisi ön plana çıkacak.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)