E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalar dikkatini ABD'ye çevirdi---

Küresel piyasalar dikkatini ABD'ye çevirdi

Küresel piyasalar dikkatini ABD'ye çevirdi
12 Aralık 2016 - 16:43 borsagundem.com

Işık FX; FED toplantısında dikkatlerin revize edilecek olan 2017 yılı projeksiyonlarında olacağını belirtti

Ekonomimiz 3. Çeyrekte Daraldı
15 Temmuz darbe girişi sonrası ülkede yaşanan durgunluk, üretim verilerinden sonra büyüme rakamlarında da kendini gösterdi. Ekonomimiz 27 çeyrek sonra ilk defa daralma gösterdi. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre 2016 yılı 3. çeyrekte Türkiye ekonomisi, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.8 gerileme kaydetti. Sektörel bazda baktığımızda, tarım sektörü yüzde 7.7, sanayi sektörü yüzde 1.4 ve hizmetler sektörü yüzde 8.4 azalırken, inşaat sektörü, konut kredilerindeki indirimin etkisiyle yüzde 1.4 artış gösterdi. Harcamalar yönünden baktığımızda ise hane halkı harcamalarının yüzde 3.2, özel sektör yatırımlarının yüzde 0.6, ihracatın ise yüzde 7 daraldığını görüyoruz. Büyüme rakamını bu seviyede tutan ise devlet harcamaları olmuş. Kamu harcaması geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 23.8 artış gösterdi.

Açıklanan rakamı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomide yaşanan daralmanın geçici olması için gereken tedbirleri aldıklarını belirtti. TÜİK'in hesaplama yönteminde yaptığı değişikliğe değinen Şimşek, yöntem değişikliğinin uluslararası normlara uygun olduğunu ve Avrupa Birliği ülkelerinin 2014 yılından bu yana bu sistemi esas aldığını hatırlattı. Yurtdışı kaynaklı gelişmelerin de etkili olduğu büyüme rakamında, darbe girişimi ve terör olaylarının turizm gelirlerinde daralmaya sebep olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı, elverişsiz koşulların tarımsal üretimi sınırladığını, kamu tüketiminin güçlü desteğine rağmen son gelişmelerin yurt içi talep ve ihracatı daralttığını ifade etti.
Şimşek, ekonominin şoklara karşı dayanıklı olduğunu ispatladığını, sağlam kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sektörü ile uygulanmakta olan yapısal reformların ekonomiyi şoklara karşı daha dirençli hale getirdiğini vurguladı.

Küresel Piyasalar Dikkatini ABD'ye Çevirdi
Geride kalan haftada sakin kalan ABD cephesinde bu hafta gündem oldukça yoğun. Çarşamba günü sonuçlanacak toplantı öncesinde piyasalar bu toplantıdan gelecek bir faiz artırımına inanmış durumda. Fiyatlamalara da dahil olan bu gelişmenin dışında gözler revize edilecek olan 2017 yılı projeksiyonlarında olacak. Geçtiğimiz toplantılarda önümüzdeki yıl için iki adet faiz artırımı beklentisi içerisinde olan üyelerin yeni yıldan ne bekledikleri fiyatlamanın yönünü belirleyecek. Trump ile birlikte enflasyon beklentilerinde görülen yükseliş hareketi Fed'in elini rahatlatmaya devam ediyor. Üyelerin geçtiğimiz dönemlere kıyasla daha fazla faiz artışı beklentisi içerisinde olması dolar endeksinde yeni bir rallinin başlangıcını yapabilir.

USDTRY
Hafta sonu İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısının etkisiyle güne yükseliş ile başlayan kurda, sabah saatlerinde açıklanan üçüncü çeyrek büyüme(GSYH) rakamlarını takip ettik. Üçüncü çeyrekte ekonominin beklentinin üzerinde daralması, veri sonrasında kurun 3,55 seviyesine yaklaşmasına neden oldu. Veri sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel ticarette zayıflama gelişmekte olan ülkelere yönelikk sermaye akımlarının azalması ve jeopolitik gerginliklerin büyüme üzerinde etkili olduğunu belirtirken, hain darbe girişimi ve terör olaylarının büyümeyi baskıladığını söyledi. Teknik olarak baktığımızda ise yükseliş trendinin devam ettiğini görüyoruz. Yukarı yönlü hareketin devamında 3,5360'ın aşılması durumunda tekrar 3,55 denemesi görebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerde ise 3,4950 ve 3,4750 destekleri önemli.

EURUSD
Geride bıraktığımız haftada Avrupa Merkez Bankası tahvil alım programını Mart 2017'den itibaren 60 Milyar Euro olarak Aralık ayına kadar devam ettirmeye karar verdi. AMB Draghi karar sonrası yaptığı açıklamada piyasaların aklındaki tapering sorusunun ise toplantıda gündeme gelmediğini ifade etti. AMB'nin güvercin tonundan sonra gözler FED'e çevrildi. Fed vadelilere göre piyasa 25 baz puanlık artışı fiyatlamış durumda. Fed üyelerinin 2017'de ne kadar faiz artırımını öngördüğü ve genişlemeci bir maliye politikasının etkileri le ilgili sinyaller önemli olacak. Bugün ise yoğunn haftaya karşın nispeten sakin bir gün geçiriyoruz. Kurda teknik olarak hareket 1.06 direncine yakın seyrediyor. Hareketin bu seviyenin üstüne tırmanması durumunda 1.0630-1.0650 seviyelerinde yükseliş hız kesebilir. Kurda satış baskısının artması durumunda ise 1.0570-1.0550-1.0520 önemli destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

GBPUSD
İngiltere'de geçtiğimiz hafta hükümetin temyize götürdüğü 50. madde kararı için mahkeme tarafları dinledi. Mahkemenin 2017 Ocak ayında bir karara varması bekleniyor. Hükümetin hukuki sorunları burada bitmiyor. Avrupa ortak pazarında kalınması amacıyla da hükümetin yeni bir davayla karşı karşıya kalabileceği söyleniyor. Bugün ise veri akışı açısından zayıf ve kurun odağında merkez bankalarından gelecek kararlar var. Perşembe günü yapılacak olan İngiltere Merkez Bankası'nın Aralık ayı toplantısında faiz oranlarında ya da varlık alım programında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. MB Başkanı Carney son toplantıda faizlerin iki yöne de gidebileceğinden baahsetmişti ancak ekonominin şoklara karşı gösterdiği beklenmedik direnç nedeniyle bankanın yeni bir hamle için şimdilik bir zemini yok. Ancak yarın açıklanacak olan Kasım ayı perakende satışlar ve enflasyon verileri kuru hareketlendirecektir. Teknik olarak baktığımızda ise gün içerisinde 1.26 direncini test eden kurun bu seviyeyi aştığını görüyoruz. Kurda yukarı yönlü baskının artması durumunda 1.2630-1.2650 -1.2700 dirençleri gündeme gelebilir. Hareket 1.26 seviyesinin altına sarkarsa 1.2550-1.2530 seviyeleri görülebilir.

ALTIN
Fed faiz kararı yaklaştıkça değerli metal üzerindeki satış baskısı da devam ediyor. Dolar tarafındaki güçlü duruşun devam etmesi güvenli liman niteliğindeki varlıklardan çıkışı beraberinde getirirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yaşanan yükseliş ile birlikte, 2014'ten bu yana ilk defa 2,50 seviyesini aşmış durumda. Veri akışı bakımında bu akşam altın fiyatları üzerinde etkili olabilecek çok önemli bir veri bulunmazken, gözler Çarşamba günü Fed'in alacağı faaiz kararına çevrilmiş durumda. Özellikle karar sonrasında 2017 yılına yönelik ikiden fazla faiz artırımına işaret edilmesi altın fiyatlarında satışların derinleşmesine neden olabilir. Teknik olarak ise aşağı yönlü hareketin devamında 1150 dolar desteği oldukça önemli. Bu seviyenin altında kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda 1145 dolar ilk hedef fiyat olabilir. Yükselişlerde ise 1160 ve 1166 dirençleri takip edilmeli.

BRENT PETROL
Hafta sonu Viyana'da gerçekleştirilen OPEC-OPEC dışı üretici görüşmesi, petrol fiyatlarının haftaya gap'li bir başlangıç yapmasını sağladı. Anlaşmanın detaylarına dönecek olursak, OPEC dışı 11 üreticinin 558 bin varil üretimi azaltma kararı aldığını görüyoruz. Burada 300 bin varillik kesintiyi Rusya karşılayacak ve geriye kalan 10 ülke ise toplamda 258 bin varil kesintiye gidecek. Anlaşma sonrası petrol fiyatları yüzde 5'in üzerinde değer kazanımı kaydetti. Ocak ayında başlanacak uygulama sonrası kademeli bir şekilde küresel üretimden 1.758 milyon varil kessinti yapılacak. Küresel arz fazlasını tamamen ortadan kaldıran bu anlaşma, fiyatlamalara istikrar kazandıracak adım olarak öne çıkıyor. Teknik olarak ise 55 doların üzerini pozitif bölge olarak düşünebiliriz. Hareketlilik bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 57.40-58.00-58.75 denemeleri görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 56.50-56.00-55.70 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)