E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel durgunluk senaryoları---

Küresel durgunluk senaryoları

Küresel durgunluk senaryoları
19 Mart 2020 - 09:35 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Türkiye varlıklarının dünyadan pozitif ayrışmasının zor gözüktüğü belirtiliyor.

Piyasalar "küresel durgunluk" senaryosunu fiyatlamaya devam ediyor. Asya'dan Orta Doğu'ya, Avrupa'dan Amerika'ya tüm kuzey yarımküreye yayılmaya başlayan Korona virüsünün dünya ekonomisinde ani bir duruşa yol açacağı ve yeni bir küresel krizi tetikleyeceği fiyatlanıyor.

Fed'in ve ECB'nin eşanlı olarak attığı faiz indirimi ve varlık alımı adımlarına rağmen piyasalardaki panik havası sakinleşmedi. Trump yönetiminin 1 trilyon dolara ulaşan bir mali paket açıklaması da durumu değiştirmedi.

Korona salgınına karşı pro-aktif bir tutum izlese de Türkiye bu satış dalgasından kaçamadı. MSCI Türkiye sene başından beri %30 kayıpla dünya piyasalarına paralel bir seyir izledi. Büyük ticaret ortaklarımız Avrupa ve Orta Doğu'nun durgunluğa girmesinin kesinleştiği bir ortamda Türkiye varlıklarının dünyadan pozitif ayrışması zor gözüküyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 100 milyar liralık "Ekonomik İstikrar Kalkanı' Türkiye'nin küresel durgunluk senaryosunda pozitif ayrışmasını sağlayabilir mi? Durgunluğa girilmesini engelleyemez, ama derinleşmesini ve finansal istikrarsızlığa dönüşmesinin önüne set çekeceğine inanıyoruz.

Perakendeden turizme, demir-çelikten otomotive, tekstilden yiyecek-içeceğe kadar tüm sektörlere vergi avantajı ve kredi desteği (Kredi Garanti Fonu) sağlayan destek paketinin temel önceliği istihdamın korunması. Atılan adımları durgunluğun kendi kendini besleyen olumsuz bir döngüye dönüşmemesi için gerekli bir ön şart olarak görüyoruz.

"Ekonomik İstikrar Kalkanı" Türkiye'nin dünyadan pozitif ayrışmasını sağlar mı? Maalesef kısa vadede bir pozitif ayrışma öngörmüyoruz. ABD ve Avrupa bizden daha büyük ve nakit bazlı destekler açıkladı ama satış dalgasını durduramadı. ABD ve Asya piyasalarındaki satışlara paralel Borsa İstanbul'da %1-%2 bandında satıcılı bir açılış öngörüyoruz. Kısa vadede dünya piyasalarına paralel bir seyir izlemeye devam edeceğiz.

Ekonomiye 100 milyar liralık kurtarma paketi

Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 milyar lira tutarında (milli gelirin %2,4'ü) destek içeren Ekonomik İstikrar Kalkanı paketini açıkladı.

Paket özellikle krizden etkilenen perakende, AVM, otomotiv, lojistik gibi sektörlere yönelik sigorta primi ve vergi borcu ötelemeleri, indirimleri ve finansman desteği içeriyor. Salgın sonucu nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi borçları 3 ay öteleniyor.

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline "mücbir sebep" notu düşülmesi sağlanacak. Şirketlere yönelik desteklerin yanı sıra en düşük emekli maaşının 1500 TL'ye çıkarılması, emekli bayram ikramiyesinin Nisan ayına çekilmesi, faaliyete ara veren iş yerlerindeki işçilere geçici gelir desteği, konut alımlarında asgari peşinatın %10'a düşürülmesi ve nakdi yardımlar için 2 milyar liralık ek kaynak oluşturulması gibi talep tarafını desteleyen önlemler de açıklandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ----------- ??????????-------------19 Mart 2020 12:23

    abd bitmedi demeden bu kriz bitmez.ALLAH yardımcımız olsun.bu piyasalar da 2-3 sene önceden toparlanmaz.yükselen düşen hisse senetleri süpekülatörlerin işleri bence.almanya fransa bir çok büyük ekonomi borsaları % 50 yakın düştüler biz ise iyi dayandık aslında 60 000 olması gerekir idi.