E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel çapta destekleyici politikalar şekilleniyor---

Küresel çapta destekleyici politikalar şekilleniyor

Küresel çapta destekleyici politikalar şekilleniyor
04 Mart 2020 - 09:35 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende Fed kararının piyasalara etkisi analiz ediliyor.

Fed olağanüstü toplantı ile 50 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdi…

G7, destekleyici ekonomi politikaları mesajı verdi

Fed faiz indirimine rağmen, dün ABD hisse piyasaları satıcılı kapattı

 ABD Merkez Bankası Fed, olağanüstü toplantı ile, ülkede politika faizini 50 baz puan indirerek %1 ilâ %1,25 aralığına çekti. Yayımlanan kısa açıklamada ABD ekonomisinin güçlü seyrettiğini, ancak Korona virüsünün ekonomik aktivite için yeni riskler ortaya koyduğunu ve bu risklere karşılık faiz indirimi kararının alındığı belirtildi. Fed ayrıca gelişmeleri yakından takip ettiğini, ekonomik büyümeyi desteklemek için uygun adımların atılacağını belirtti. Fed Başkanı Powell, karar sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında da ekonomik risklere yönelik görünümün önemli ölçüde değiştiğini, faiz indiriminin, tedarik zincirini iyileştiremeyeceğini bildiklerini ancak yine de kararın genel ekonomik aktiviteye destek vereceğini açıkladı.

Dün Fed faiz indiriminden önce ayrıca, dünyanın en büyük 7 ekonomisinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, gerçekleştirdikleri telekonferansın ardından, Korona virüsünün piyasalara ve ekonomiye etkilerinin takip edildiğini ve aşağı yönlü risklere karşı koruma sağlamak amacıyla tüm uygun politika araçlarının kullanımı konusunda kararlı olunduğunu belirttiler. Dünya Bankası da virüsle mücadelede gelişmekte olan ülkelere yönelik 12 milyar $ tutarında, hemen devreye girecek destek paketi açıkladı. Bugün de Kanada Merkez Bankası'nın 25 baz puan faiz indirmesi bekleniyor.

Küresel riskli varlıklarda ise alınan destekleyici politika adımlarına rağmen, volatilite devam ediyor.

ABD'de temel hisse senedi endeksleri, dün %2,8 ilâ %3 geriledi. Bu sabah, Asya hisse senedi piyasalarında ise karışık bir seyir gözleniyor. Devam eden belirsizlik ortamı ile Fed faiz indiriminin de ardından, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri de %0,906 ile tarihi düşük düzeylerine geriledi, bu sabah %0,98, çok düşük seviyelerdeki seyrini sürdürüyor. Altın tekrar 1.642 $/ons düzeylerine yükselirken dolar endeksi 97,3 düzeylerinde.

Yurt içinde ise tüketici enflasyonu Şubat'ta %12,15'ten 12,37'ye yükseldi, ancak bu aylık yükseliş, piyasa beklentilerinin altında kaldı. Çekirdek enflasyon da, Şubat'ta %9,88'den %9,97'ye yükselirken üretici fiyat endeksindeki yıllık artış da Şubat'ta %9,26 oldu. Reel sektörün net döviz açık pozisyonu Aralık'ta aylık bazda 0,2 milyar $ ile sınırlı gerilerken, Şubat 2018'deki zirve seviyesine göre ise 48,0 milyar $ azalış gösterdi ve 175,1 milyar $ oldu. Yurt içi piyasalarda ise Fed faiz indiriminin ardından, $/TL, 6,03 düzeylerine kadar gerilemesinin ardından bu sabah 6,13 düzeylerinde. Gösterge faiz son iki günde toplam 76 baz puan azalarak günü %11,65, 10 yıl vadeli tahvil getirileri de toplam 82 baz puan azalışla %12,18'den tamamladı.

Fed kararı sonrası 1,12'yi aşan ¬/$, bu sabah 1,1160'larda.

USD/JPY, 107'nin altını gördü Ekim'den bu yana en düşük seviyede.

Gelişmekte olan ülke para birimleri ise Fed kararından pozitif etkilendiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)